1. „Kristus iš bedugnės“ (Christ of the abyss)

Ši bronzinė Jėzaus Kristaus statula į vandenyną paniro 1954 metų rugpjūčio 22 dieną. 17 metrų gylyje esanti statula yra 2,5 metro aukščio ir stovi tarp Camogli ir Partofino salų netoli Italijos.
„Kristus iš bedugnės“  netoli Italijos
Tokios statulos „klonų“ galima rasti muziejuose, bažnyčiose ar net kitų jūrų gelmėse, tačiau tikrasis originalas išlieka nepaliestas. Tiesa, dėl erozijos ir apnašų statula buvo kartą ištraukta ir pakeitus jos dangą bei pridėjus naują ranką (senoji buvo nudaužta su inkaru), vėl nuleista į vandenį. Jos kūrėjo Guido Galetti idėja kuriant šią statulą atsispindi jos gestuose: „Pakelkime akis ir rankas į dangų, tam , kad mus palaimintų“. Vis dėlto statula ir toliau nyksta dėl intensyvios erozijos, tad nežinia kiek ilgai šis stebuklas išliks.
2. Kolmanskopo miestelis
Kolmanskopo miestelis

Tai miestas - vaiduoklis, esantis Namibo dykumoje, pietų Namibijoje. Miestelis buvo pastatytas prie deimantų kasyklos, bet kai deimantai baigėsi, šį miestelį žmonės apleido. Net ir paliktas nuošalyje jis išliko populiariu menininkų centru. Nors fotografai retai gauna leidimą patekti į miestą, nuotraukos iš šios vietos yra įspūdingos, tad visas sugaištas laikas atsiperka.

Kolmanskopą mėgsta ir filmų kūrėjai, čia buvo filmuojamos serialo „The Mantis project“ ( „Projektas Mantis“) ir filmų „Samsara“, „Dust Devil“ („Dulkių velnias“), „The King is alive“ („Karalius gyvas“) scenos. Visgi visų apleistas ir neprižiūrimas miestas yra užpustomas smėlio, tad jei niekas neprisidės prie jo priežiūros, netrukus šioje vietoje liks tik dykumos kopos.

3. Olandijos sala
Negyvenamas namas Olandijos saloje

Olandijos sala (taip ir skamba salos pavadinimas) yra mažytė ir sparčiai mažėjanti sala Olandijos sąsiauryje. Šioje saloje XXa. pradžioje gyveno apie 400 žmonių, stovėjo 70 namų, buvo kelios parduotuvės, paštas, maža mokykla, bažnyčia ir netgi beisbolo komanda.

Vis dėlto, didžioji dalis salos žemių buvo sudaryta iš molio ir dumblo, o ne iš akmens, tad jūros bangos ėmė ardyti vakarinę salos dalį. Sala per paskutinį šimtmetį sumažėjo iki 0,32 km². Jūra sunaikino beveik viską - paliko stovėti tik vieną vienintelį namą ir šimtus vandens paukščių lizdų. Būtent jie: žuvėdros, garniai, rudieji pelikanai ir kt. - yra pagrindiniai šios salos gyventojai. Ir nors salos išsaugojimui buvo įkurtas išsaugojimo fondas, spartaus salos nykimo sustabdyti nepavyksta.

4. Krako (Craco) miestelis, Italijoje.
 Krako miestelis Italijoje

Šis gražių formų miestelis įsikūręs 400 m aukštyje virš jūros lygio, ant pačios kalvos viršūnės. Jis vos 40 km nutolęs nuo Italijos „bato“ formos įlinkio. Dėl besikartojančių stichinių nelaimių (žemės drebėjimų ir jų sukeltų nuošliaužų) iš miestelio iki 1983 m. išsikėlė visi gyventojai ir jis liko lyg vaiduoklis gražiame gamtovaizdyje.

Dar iki šiol mieste išliko įspūdingos bažnyčios, bokštai ir aikštės. Tad neveltui garsūs režisieriai renkasi šią vietą savo filmams. Čia buvo filmuojamas „Karalius Davidas“; „Kristaus gimimo istorija“; „Kristaus kančia“ ir kiti gerai žinomi filmai. Tačiau nesiliaujančios stichinės nelaimės greit sunaikins šią gražią Italijos vietą, o to sustabdyti italai net ir neplanuoja.

5. Salto viešbutis (El Hotel del Salto)
Hotel del Salto viešbutis šalia krioklių (CC-SA/ Arturo Aparicio nuotr.)

Tekuenderos kriokliai yra viena iš labiausiai mėgstamų turistų pramogų atvykus į Bogotą (Kolumbija). Jie vos už 30 kilometrų nuo pačios Bogotos, o legendos, kaip jie atsirado, stebina ne vieną. 

Būtent dėl to prie šio 157 metrų aukščio krioklio 1924 metais buvo pastatytas El Hotel del Salto. Jis buvo skirtas turtingiems turistams, kuriems pro langus atsiverdavo vaizdas į krioklį ir įspūdingą gamtą.

Viešbutis buvo labai mėgiamas iki 90-ųjų. Dėl ko jis užsidarė tiksliai nėra aišku, bet kalbama, kad pagrindinė priežastis buvo vandens užterštumas. Po uždarymo sklido kalbos, kad viešbutyje vaidenasi ir niekas nesiryžo jo rekonstruoti.

Tad dabar nors viešbutis paverstas muziejumi, bet visiškai rekonstruoti jo niekas nesiryžo. Nuostabaus grožio pastatas sensta ir griūva vis labiau, niekas nenori jo prikelti naujam gyvenimui.