Smarkiai gleivėtas lyno kūnas yra apvalokas, suspaustas iš šonų, gana aukštas ir storas. Pelekų galai apvalūs, o lytiškai subrendusio patino pilvinių pelekų antrasis spindulys labai sustorėjęs, o patys pilvo pelekai yra ilgesni nei patelės. Žvynai labai smulkūs, tvirtai laikosi odoje, žiotys nedidelės, ir kampuose turi po trumputį ūselį, kas skiria lyną nuo daugumos kitų karpinių žuvų.

Įdomu tai, kad galima sutikti ir auksinę lyno formą, kuri yra mėgstama auginti mažuose tvenkiniuose. Tai tikrai įspūdingo grožio žuvis, galinti turėti daugybę sodrių auksinių atspalvių. Lynas priklauso karpžuvių būriui, kuris yra bene vienas iš gausiausių būrių žuvų sistematikoje. Būtent šiam būriui priklauso nemaža dalis visų pasaulio gėlavandenių žuvų rūšių, Lietuvos žuvų sąraše yra daugiausiai būtent šio būrio atstovų. Lynas užauga net iki 60 cm ilgio bei iki 7,5 kg svorio.

Lynai paplitę beveik visoje Eurazijoje, natūraliai jo nebuvo Airijoje, Šiaurės Skandinavijoje, rytų Adrijos baseine, vakarinėje ir pietų Graikijoje. Azijoje natūraliai paplitęs vakariau Jenisiejaus baseino, šiuo metu introdukuotas visur, kur gali gyventi.

Lietuvoje lynai paplitę daugiausiai stovinčiuose ar lėtai tekančiuose vandens telkiniuose. Lynai nėra reiklūs deguonies atžvilgiu, todėl gyvena ir tokiuose ežeruose, kur kitos žuvys žiemą nutrokšta. Didžiąją paros dalį lynai praleidžia povandeninių augalų tankynėse, besirausdami dumble. Iš savo slėptuvių išeina tik sutemus, nes vengia stipresnės šviesos, išskyrus neršto periodą, ir vandens baseine būna beveik nepastebimi. Lynai neršia vėlai, birželio – liepos mėnesį, 19—20°C temperatūroje. Jų vislumas didelis: stambios patelės gali produkuoti iki 1 mln ikrelių. Ikreliai yra smulkūs, mažesni nei 1 mm skersmens, dedami ant augalų, prie kurių prilimpa.

Įdomu yra tai, kad lynas neršia porcijomis, praktiškai visą vasarą, panašiai kaip kai kurios šiltų kraštų žuvys. Kadangi lynas gali gyventi sekliuose uždumblėjusiuose vandens telkiniuose, būtent nerštas porcijomis leidžia jam sėkmingai daugintis ir nepalankiomis sąlygomis - jei žus dalis ikrelių, kai temperatūra labai aukšta ar maža deguonies, tai tuo laiku, kai sąlygos ikreliams vystytis tinkamesnis, jaunikliukai papildys lynų būrį vandens telkinyje. Neršto metu lynai yra gana triukšmingi ir dažnai neršia visiškai netoli kranto. Verslininkai ir paežerių gyventojai anksčiau daug lynų sugaudavo specialiomis gaudyklėmis – venteriais.

Jaunikliai iš pradžių minta zooplanktonu, o vėliau uodo trūklio bei kitų vabzdžių lervomis, smulkiais moliuskais ir vėžiagyviais. Lynai intensyviai maitinasi tik vasarą, o žiemą, įsirausę į dumblą, snaudžia. Lynai auga lėtai, subręsta 4-5 m. amžiaus.

Lynas yra labai populiarus meškeriojimo objektas daugelyje pasaulio šalių, kur jis gyvena. Sumeškerioti šią stiprią ir labai ištvermingą žuvį – vienas malonumas, tačiau padaryti tai nelengva. Reikia kantrybės bei išmanymo kur, kada ir kaip tą lyną suvilioti. Lynas meškeriojamas netoli nuo kranto tarp augalų, 1 – 2 m gylyje. Lyno buveines atrasti nėra sunku: tose vietose, kuriose lynas maitinasi, dažnai matoma nenutrūkstama virtinė vandenyje kylančių dujų burbuliukų arba girdimas savotiškas čepsėjimas bei matoma, kaip juda vandens augalų stiebai. Masalą lynas ima labai pamažu, tiesiog mėgaudamasis. Iš pradžių jis masalą tarytum ragauja, švelniai judindamas plūdę. Vėliau plūdė pamažu slenka į šoną, palaipsniui pasinerdama į vandenį. Kartais lynas ima masalą staigiai, iš karto panardindamas plūdę. Užkirstas lynas, ypač stambesnis, atkakliai ir ilgai priešinasi, mėgina pasislėpti ir reikia ilgai pavargti, kol žuvis suspurda ant kranto.

Didžiausias pasaulio rekordų lentelėje registruotas lynas užaugo žuvų veisykloje Kroatijoje ir svėrė 8,5 kg. Didžiausias Europos meškeriotojų sužvejotas lynas svėrė 6,91 kg ir buvo pagautas Sheepwalk big pit, Anglijoje 2001 metų birželį.

Lynas vertinamas ir kulinarine prasme, todėl yra auginamas ir akvakultūros ūkiuose. Keptas orkaitėje su daržovėmis lynas gali nušluostyti nosį bet kuriam lašišos kepsniukui!

Dėl savo auksinių atspalvių grožio, paslaptingumo ir ištvermės povandeninių džiunglių valdovas lynas taip pat nusipelno tapti Lietuvos nacionalinės žuvies rinkimų dalyviu.