Daugiausia susidomėjimo – pastaraisiais metais

Daugiabučių namų atnaujinimo programa Lietuvoje įgyvendinama jau daugiau nei dešimtmetį – nuo 2004 m. Tiesa, iki pat 2012 m. buvo atnaujinti tik kiek daugiau nei 400 namų. 2013 m. pristatytas naujas programos modelis, į renovacijos procesą įtrauktos savivaldybės. Nuo to laiko atnaujintų namų sparčiai daugėja, teigiama pranešime spaudai.

„2014 m. Lietuvoje buvo atnaujinti tik 123 daugiabučiai, o šiemet planuojama užbaigti modernizaciją jau daugiau kaip 800 daugiabučių. Atliktas auditas parodė, kad 74 proc. 2014 m. atnaujintų daugiabučių po renovacijos sutaupo nuo 50 iki 70 proc. šilumos energijos. Tai reiškia, kad vertinant nuo 2013 m. užbaigtus atnaujinti 1123 daugiabučius, sutaupytos šiluminės energijos kiekis sudaro apie 115 GWh arba daugiau nei 7 mln. eurų“, – skaičiuoja Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) vadovas Valius Serbenta.

Atkreipia dėmesį į galimus iššūkius

Rugpjūčio 29 d. LR Vyriausybėje surengta konferencija „Šalies energetinio efektyvumo didinimas: nuo atskirų daugiabučių atnaujinimo iki kompleksinės kvartalų renovacijos“, kurioje apibendrinti renovacijos rezultatai bei aptarti ateities planai. Renginio metu savo įžvalgomis dalijosi politikai, ekonomistai, renovacijos ekspertai iš Vokietijos. Už indėlį į daugiabučių atnaujinimą apdovanotos pažangiausios savivaldybės: Varėnos raj., Šalčininkų raj., Ignalinos raj., Alytaus miesto, Birštono raj., Šiaulių miesto, Utenos raj., Anykščių raj., Molėtų raj., Jonavos raj., Vilkaviškio raj. ir Marijampolės miesto.

Viena iš renginyje nagrinėtų temų – iššūkiai, susiję su renovacija. Ekonomistas, Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas prof. Raimondas Kuodis atkreipė dėmesį, kad nėra iki galo aišku, kaip atrodo optimalus renovacijos projektas, kuriuo galėtų vadovautis daugiabučių gyventojai. Pranešėjas taip pat akcentavo, kad daugiau dėmesio reikėtų skirti Lietuvos demografinės situacijos vertinimui, kitaip renovuoti namai anksčiau ar vėliau ištuštės, ir lėšos, skirtos jų atnaujinimui, nueis perniek. Jis pažymėjo, kad daugiabučių atnaujinimo programos principai teisingi, tačiau reikėtų siekti, kad renovacija būtų sėkmingas projektas ne tik trumpuoju, bet ir ilguoju laikotarpiu.

Ragina dalintis Lietuvos patirtimi

Renginyje taip pat dalyvavo ekspertų delegacija iš Vokietijos. Vienas iš jos narių – nevyriausybinės organizacijos „Būsto iniciatyva Rytų Europoje“ direktorius Knut Holler, Lietuvoje vykstantį renovacijos procesą vertino teigiamai: „Tikrai ne kiekviena ES narė nuveikė tiek daug renovacijos srityje, kiek Lietuva. Kalbu ne tik apie naująsias ES nares, bet ir apie šalis senbuves“, – sakė K. Holler.

Renginyje pranešimą skaitęs Vokietijos Aplinkos, gamtos apsaugos, statybų ir reaktorių saugos ministerijos valstybės sekretorius Gunther Adler pažymėjo, kad Lietuvos patirtis atnaujinant daugiabučius reikšminga ir kaimyninėms šalims, pavyzdžiui, Ukrainai. „Mes retai giriame savo kolegas, tačiau Lietuva šiandien tikrai to nusipelnė“, – sakė G. Adler.