Didžiosios Britanijos leidinys „The Independent“ pirmadienį pranešė, jog virš Arkties mokslininkai aptiko ozono skylę, kurios plotas tolygus penkioms Vokietijoms.

Pranešimai apie skyles ozono sluoksnyje, Žemės atmosferoje pasirodo dažnai, tačiau šįsyk neuždengtas plotas yra toks, jog kyla grėsmė, kad ateinantį pavasarį Rusija, Europa bei šiaurės Kanada gaus pavojingą ultravioletinių spindulių kiekį. Iš NASA padarytos ozono sluoksnio struktūros schemos matyti, jog skylė plyti virš didžiosios dalies Norvegijos, Švedijos, Suomijos, jos riba artėja ir prie Lietuvos.

Žurnalas „Nature“ praneša, kad skylė yra maždaug 2 milijonų kvadratinių kilometrų ploto. Tokia pat skylė plyti ir virš Antarktidos.

Virš Arkties išnyko apie 80 proc. ozono, ir, tyrėjų teigimu, dėl to reikia kaltinti vyravusius šaltus orus. Esant tokiai temperatūrai chloro cheminiai junginiai, aktyviai naikinantys ozono sluoksnį, yra veiksmingiausi.

„Ištirti, kodėl taip nutiko, reikės daugelio metų, - tvirtino Michelle Santee iš NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos. Ji buvo viena iš tyrėjų, stebėjusio ozono sluoksnį per palydovą. Nuo gruožio iki balandžio čia nuolat buvo labai šalta, ir to niekada nebuvo Arktyje.“

Gali būti, jog dėl tokių temperatūros Arktyje pokyčių taip pat „kaltas“ globalinis atšilimas, nes vadinamosios „šiltnamio efekto“ dujos įšildo orą prie pat žemės, tačiau aukštesniuose sluoksniuose jis atvėsta. Tokiu būdu arčiau ozono ribos sukuriamos sąlygos aktyvuotis chemikalams, skaidantiems deguonį ir ardantiems šį sluoksnį.

Ozono skylė virš Arkties: pilka ir violetinė spalvos reiškia visiškai ploną ozono sluoksnį, geltona, žalia ir raudona - normalų storį