Trečiadienio rytą vieną iš GRYNAS.lt skaitytojų nustebino pakeliui į darbą ant grindinio gulinti viena iš Vilniaus Gedimino prospekte augusių liepų. Vilniaus miesto savivaldybė informuoja, kad liepos atsodinimas šiuo metu kainuoja apie 1500 Lt. Paaiškėjo, jog medį nuvertė neapdairus vairuotojas.

Liepa Gedimino prospekte nulaužta autoįvykio metu. Remiantis galiojančia Vilniaus miesto savivaldybės praktika, medžio atsodinimo išlaidas turės padengti kaltininkas,“ - teigė Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų poskyrio vedėjas Gintautas Runovičius.

Lietuvos arboristikos centro direktorius Algis Davenis teigia, jog greičiausiai liepą išvertė krovininis automobilis. 

Jo vairuotojui – nesvarbu, ar automobilis būtų žmogaus, ar įmonės, šis įvykis skaudžiai kirs per piniginę. 

„Tokioje prestižinėje vietoje svarbu, kad medžiai būtų vienodi. Na, bent jau panašūs. Liepos pirktos iš Vokietijos medelyno. Jų kaina buvo 1700 litų, o kur dar atvežimas, pasodinimas, žmonių darbas. Dabar reiktų važiuoti ir ieškoti panašaus medžio, bet anksčiau balandžio mėnesio jų nebus. Iš tiesų ne visos Gedimino prospekto liepos prigijo, kai kurios – sunyko, nudžiūvo. Žinau, kad keli medžiai jau buvo atsodinti – jie iškart skiriasi pagal dydį, lają“, - teigė medžių priežiūros specialistas. 

A. Davenis teigia, jog reikės iškasti liepos šaknis, naujai paruošti vietą sodinimui. GRYNAS.lt medžių specialistas yra sakęs, jog kiekviena prospekto liepa kaina maždaug po 1000 eurų.

Arboristas nesistebi, jog sunkusis transportas nepajunta užkabinęs jauną medelį.
„Šeškinėje, prisimenu, krovininis furgonas apsisukinėdamas nuvertė du neseniai pasodintus kaštonus. Ir net nepajuto“, - prisimena A. Davenis. 

Vilniaus miesto savivaldybės Želdynų poskyrio vyriausioji specialistė Giedrė Čeponytė teigė, jog medis šiandien bus sutvarkytas, o pavasarį – pasodintas naujas. 

Specialistė pastebėjo, jog šalia augusios liepos esančiame pastate šiuo metu vyksta remontas, todėl į tą vietą galėjo atvykti ir neapdairiai apsisukti krovininis automobilis.