Pagal Grybavimo Lietuvos miškuose taisykles, draudžiama rinkti baravykus, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1,5 cm ir voveraites, kurių kepurėlės skersmuo mažesnis negu 1 cm.

„Į mane, kaip buvusį aplinkos ministrą, kreipėsi jau keli gyventojai, pasakodami, kad aplinkosaugininkai jų laukė prie grybų supirkimo punkto ir tikrino ar ne per mažos grybų kepurėlės, grasino baudomis. Negaliu patikėti, kad tokie dalykai iš tiesų vyksta. Tai visiška biurokratijos viršūnė, kuri privalo būti kuo skubiau panaikinta“, – pranešime spaudai cituojamas V. Mazuronis.

Aplinkos ministerijos puslapyje skelbiama, kad piliečiams, pažeidusiems grybavimo taisykles, gali būti skiriama nuo 7 Eur iki 28 Eur, pareigūnams – nuo 28 Eur iki 57 Eur bauda. Jeigu tvarka pažeidžiama grybus superkant, parduodant ar perdirbant, piliečiams gali būti skiriama nuo 72 Eur iki 144 Eur, pareigūnams – nuo 144 Eur iki 289 Eur bauda.

„Suprantu, kai draudžiame rinkti saugomus, retus grybus, augalus. Tai reikia žiūrėti, tikrinti supirkimo punktus, bet reikalauti iš žmonių, kad jie baravykus ir voveraites prieš pjaudami matuotų su liniuote – absurdas. Juolab, kad ir aplinkosaugine prasme iš to naudos jokios“, – sako V. Mazuronis.

EP narys pažadėjo nedelsiant kreiptis į aplinkos ministrą, kad minėti apribojimai būtų panaikinti, o paprasti piliečiai dėl tokių menkaverčių draudimų nebūtų persekiojami ir baudžiami.