Tauragės apskrityje sutvarkyti šeši seni sąvartynai bei pusšimtis šiukšlynų nebedvokia ir nebebjauroja kraštovaizdžio. Vietoje jų suformuotos gražios kalvos, ant kurių galės lankytis žiemos sporto mėgėjai, rašo lrytas.lt.

Tauragėje prieš ketverius metus pagal Europos Sąjungos (ES) aplinkosaugos reikalavimus buvo uždaryti visi seni sąvartynai ir atidarytas naujas - Leikiškių sąvartynas, į kurį vežamos atliekos iš Tauragės, Jurbarko,Šilalės ir Pagėgių savivaldybių.

Pirmiausia buvo nukasti penkių sąvartynų šlaitai ir suformuoti uždariatliekų kaupai su keliais šimtais tūkstančių kubinių metrų atliekų. Antsąvartynuose buvusių šiukšlų buvo paskleistos atliekos, atvežtos išnedidelių šiukšlynų.

Visos uždengtos apsauginiu sluoksniu - nepralaidžiu mišriu ir augaliniugruntu bei skalda. Šios medžiagos apsaugo, kad nepatektų lietaus beitirpstančio sniego vanduo. Atitinkamai mažėja galimybė, kad teršalaipasieks gruntinius vandenis.

Aplinką nuo teršalų apsaugo ir atliekų kaupuose padėti geosintetiniomolio įklotai. Taip pat buvo įrengti dujų drenažo sluoksniai.

Teritorijos, kuriose buvo suformuoti atliekų kaupai su apsauginiusluoksniu, apsėtos žole.

Gyventojai džiaugiasi, kad vietoj triukšmo ir smarvės buvusiuosesąvartynuose šiandien galima pasigrožėti natūraliai atrodančia kalva.Jie svarsto, kad galbūt čia galima būtų įrengti slidinėjimo trasas.