GRYNAS.lt apie susiklosčiusią situaciją šiame tvenkinyje jau rašė ir anksčiau. Redakcija gavo skaitytojo laišką, kuriame pilietis išsakė įtarimus, kad žuvų perkėlimo darbus atliekantys aplinkosaugininkai neva patys brakonieriauja. Liepos pabaigoje Aplinkos ministerija gavo skundą dėl galimų žuvų išteklių naudojimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų vykdant žuvų perkėlimo darbus iš Renavos HE tvenkinio ir pavedė atlikti tyrimą. 

Valstybinė aplinkos apsaugos tarnyba nustatė teisės aktų pažeidimų Renavos HE tvenkinio vandens lygio pažeminimo ir žuvų perkėlimo iš šio tvenkinio darbus vykdžiusių asmenų veiksmuose. Taip pat buvo nustatyta galimų pažeidimų ir Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento Mažeikių rajono agentūros pareigūno, privalėjusio kontroliuoti šiuos darbus, veiksmuose.

„Jei paaiškės, kad nusikalto šiuos darbus kontroliuoti turėjęs pareigūnas, imsimės priemonių. Iš pareigūno turi būti reikalaujama didesnės atsakomybės nei iš pažeidėjų“, – sakė aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

Atsižvelgdama į tyrimo rezultatus, Aplinkos ministerija pavedė Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui imtis priemonių, kad teisės aktų pažeidimus padarę asmenys būtų patraukti atsakomybėn. Taip pat pavesta atlikti tarnybinį patikrinimą dėl Mažeikių rajono agentūros darbuotojo veiksmų kontroliuojant žuvų perkėlimą.