Balandžio mėnesį VTPSI pranešė ambicingus planus, kad dėl vieno atvejo, kai buvo išduotas sklype leidimas keturiems vienbučiams namams statyti, o pardavinėjami 7 kotedžai, kreipsis į teismą ir prašys panaikinti statybos leidimą. Vis dėlto VTPSI, garsiai visiems pasigyrusi apie daromus veiksmus ir principingumą, prieš pat teismą nutarė atsiimti ieškinį ir dėl nelegalių statybų leidimo panaikinimo nekovoti.

Po aprašytos vieno atvejo istorijos, kai be leidimų Signatarų kvartale ėmė dygti trys kotedžų pamatai, nors tame kvartale galima tik individualių namų statyba, GRYNAS.lt redakcijos paštą užtvindė laiškai su aprašytais panašiais atvejais šalimais esančioje gatvėje. Vasario mėnesį GRYNAS.lt surinko visą informaciją ir perdavė ją VTPSI, o ši pradėjo didelės apimties patikrinimus ir situaciją tyrė kelis mėnesius.

Kreipėsi į teismą

Dėl keturių vienbučių buvo jau kreiptasi į teismą, nes nustatyta, kad statybos leidimas išduotas neteisėtai. Po VTPSI kreipimosi į teismą buvo išduotas naujas leidimas, bet, kaip pasirodė, jis irgi buvo neteisėtas.

„Patikrinus Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2015-07-20 išduoto leidimo, kuriuo leista statyti 4 blokuotus vienbučius namus (statybos užbaigimo procedūros neatliktos), teisėtumą, nustatyta, kad jis išduotas neteisėtai. Prie projekto buvo pridėti ne visi privalomi pateikti dokumentai ir pats projektas parengtas pažeidžiant teisės aktų reikalavimus (dėl automobilių stovėjimo aikštelės). VTPSI su ieškiniu kreipėsi į Vilniaus miesto apylinkės teismą dėl minėto leidimo galiojimo panaikinimo. Gavusi teismo 2016-03-16 nutartį su Vilniaus miesto savivaldybės administracijos atsiliepimu, kuriame nurodyta, kad 2016-02-08 išduotas naujas leidimas, VTPSI operatyviai atlikto jo patikrinimą ir nustatė, kad naujas leidimas išduotas, projekto sprendiniais nepašalinus visų ieškinyje nurodytų pažeidimų, todėl laikytina, kad ir šis leidimas neteisėtas“, - anksčiau komentavo VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

VTPSI 2016-04-05 patikslintu ieškiniu Vilniaus miesto apylinkės teismo prašė: pripažinti negaliojančiu Vilniaus miesto savivaldybės administracijos 2016 m. vasario 08 d. išduotą statybos leidimą; įpareigoti atsakovę UAB ,,Kotedžų statyba“ per 6 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo pagal reikiamai pertvarkytą projektinę dokumentaciją, gavus naują leidimą, pertvarkyti statinius, jeigu toks pertvarkymas yra galimas pagal teritorijų planavimo dokumentus ir tokia statyba neprieštarauja imperatyviems aplinkos apsaugos, paveldosaugos, saugomų teritorijų apsaugos teisės aktų reikalavimams; per nustatytą terminą neatlikus nurodytų veiksmų įpareigoti UAB ,,Kotedžų statyba“ per 6 mėnesius savo lėšomis nugriauti statinius žemės sklype.

Kodėl atsiėmė ieškinį, paaiškinti negali

VTPSI, balandžio 7 dieną viešai pranešusi ir pasigyrusi apie tai, kad kreipsis į teismą ir prašys panaikinti statybos leidimą, balandžio 28 dieną patikslintą ieškinį atsiėmė ir ieškinys liko nenagrinėtas. Kodėl buvo taip pasielgta, Statybų inspekcija paaiškinimo neturi.

Taip pat dar vieną eilinį skundą VTPSI dėl šių statybų parašė ir Pavilnio naujakurių bendruomenė. Šiuo metu skundas jau antrą mėnesį nagrinėjamas, Aplinkos ministerija pavedė inspekcijai išsiaiškinti situaciją.

„Vykdant Aplinkos ministerijos pavedimą išsamiai išnagrinėti (nepavedant VTPSI Vilniaus skyriui) skundą dėl statybų Džiaugsmo g. priimtas sprendimas atlikti papildomą patikrinimą vietoje. Neturint galutinių skundo nagrinėjimo išvadų, negalima atsakyti ir į klausimą dėl patikslinto ieškinio atsiėmimo motyvų“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

Inspektorius kaltas, bet nenubaustas

Dėl statybas kuravusio VTPSI Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyriausiojo specialisto Juozo Matonio buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Paaiškėjo, kad inspektorius yra kaltas dėl pažeidimų, tačiau nubausti jo nepavyksta.

„Konstatuota, kad J. Matonis padarė tarnybinį nusižengimą. Atsižvelgiant į tai, kad pasibaigė Valstybės tarnybos įstatymo 30 straipsnio 1 dalyje numatytas tarnybinės nuobaudos skyrimo terminas, tarnybinė nuobauda specialistui neskirta“, - laiške komentavo V. Aliukonienė.

Tarnybinio nusižengimo tyrimo metu nustatyta, kad J. Matonis, prieš 2015 m. lapkričio 3 ir 4 d. tvirtindamas deklaracijas apie statybos užbaigimą žemės sklype Džiaugsmo gatvėje nepalygino statytojo pateikto galimai suklastoto ir „Infostatyba“ esančio statybą leidžiančio dokumento. Tuo pažeidė statybos techninio reglamento nustatytą pareigą patikrinimą atliekančiam pareigūnui patikrinti, ar statytojas turi statybą leidžiantį dokumentą – netinkamai atliko pareigas.

Pasak VTPSI atstovės, dabar statybas Džiaugsmo gatvėje tiria jau ne J. Matonis ir ne Vilniaus skyrius.

Tas pats inspektorius prižiūrėjo statybas ir Pavilnių regioniniame parke

Vienas didžiausių statybų skandalų Lietuvoje pastaruoju metu buvo nelegalios statybos Verkių ir Pavilnių regioniniuose parkuose. GRYNAS.lt ištyrė ir aprašė apie 30 įtartinų statybų parkų draustiniuose, didžiąją dalį pažeidimų patvirtino ir speciali specialistų komisija.

Įdomu tai, kad statybas Pavilnių regioniniame parke kuravo tas pats inspektorius J. Matonis, kuris jau buvo pripažintas padaręs tarnybinį pažeidimą.

Vilniaus miesto savivaldybė yra pradėjusį vidinį tyrimą dėl savo pareigūnų atsakomybės už statybas Vilniaus parkuose, o štai VTPSI apie tokį tyrimą neskelbia, nors pasak savivaldybės vyriausiojo architekto Mindaugo Pakalnio, yra nemažai atvejų, kai VTPSI darbuotojai neatliko savo pareigų.

„Reikėtų visus pareigūnus tikrinti. Mes tikriname savo pareigūnus. Yra pareigūnai, kurie prižiūri valstybinę žemę, yra pareigūnai, kurie priima statinius. Ta mūsų dabartinė tyrimo medžiaga rodo, kad suderinti projektai buvo vieni, o priimti statiniai buvo kitokie, todėl reikėtų kompleksiškai pasižiūrėti visų pareigūnų atsakomybę, ne tik tų, kurie derino statybos projektus“, - kalbėjo M. Pakalnis.

Vis dėlto pati Statybų inspekcija kol kas nelinkusi principingai įvertinti savo darbuotojų ir aiškina, kad savivaldybės išsakyti teiginiai nėra paremti konkrečiais faktais.

„Iš savivaldybės išgirsta nuomonė, kad „kartais priimti statiniai neatitiko projektų, bet vis tiek buvo priimti“, kol kas konkrečiais faktais nepagrįsta. Statinių statybos Verkių ir Pavilnių regioninių parkų teisėtumo tyrimas dar nebaigtas, vyksta ir su Vilniaus savivaldybės architektais bendri pasitarimai. Nustačius, kad VTPSI pareigūnai netinkamai atliko statybos užbaigimo procedūras (deklaracijų apie statybos užbaigimą patvirtinimą), būtų imtasi atitinkamų veiksmų“, - komentavo V. Aliukonienė.

Pasak VTPSI atstovės, inspekcija tikrina tik formaliuosius reikalavimus ir tikisi statytojo sąžiningumo: „Vilniaus apygardos teismo teisėjų kolegija, nagrinėdama bylą dėl analogiškos situacijos aptariamiems užbaigtų statyti statinių Verkių ir Pavilnių regioninių parkuose atvejams, nustatė, kad dėl statytojo neteisėtos veikos jo pateikta deklaracija buvo patvirtinta VTPSI pareigūno ir užregistruota „Infostatyboje“. Pažymėta, kad VTPSI pareiga – patikrinti formaliuosius reikalavimus, t. y. ar prašymas ir deklaracija užpildyti pagal nustatytus reikalavimus, pateikti visi privalomi pateikti dokumentai, preziumuojant deklaranto sąžiningumą.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.