Praėjusį penktadienį bendruoju pagalbos telefonu pranešta, kad ties Antanavo gyvenviete Kazlų Rūdos savivaldybėje putoja Šešupės vanduo. Į įvykio vietą nedelsiant nuvykę Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamento pareigūnai paėmė vandens mėginius.

Apie ekologinę nelaimę pranešę vietiniai gyventojai sakė, kad putoti upė pradėjo ketvirtadienį. GRYNAS.lt jie tikino, kad vanduo putoja dar ir dabar. Žmonės mano, kad tai nėra kažkieno pokštas, kai į vandenį tyčia buvo prileista putų. Vietiniai įsitikinę, kad dėl to kalta kuri nors įmonė, išleidžianti į upę gamybos atliekas.

Žmonės teigė, kad nelaimės pasekmės jau jaučiamos - masiškai gaišta žuvys. Pakrantėse jie randa šapalų, raudžių, ešerių ir pan.

„Situacija labai rimta. Jau kelinta diena, kai putoja upė. Mes bandėme kreiptis į pareigūnus, bet kol kas jokio atsakymo negavome. Niekas nežino, kas vyksta. Bet juokauti negalima, nes pasekmės bus baisios", - sakė netoliese gyvenantis vyras.

Pasak Marijampolės RAAD Kazlų Rūdos agentūros vedėjo Algimanto Paplausko, vandens mėginiai tyrimams imti keliskart ir skirtingose vietose. Jų rezultatų laukiama savaitės viduryje. Dėl kritusių žuvų tyrimų aplinkosaugininkai kreipėsi į Maisto ir veterinarijos tarnybos specialistus. Pagal paimtus žuvų mėginius jie nustatys žuvų kritimo priežastį.

Aplinkai padaryta žala dar skaičiuojama.

Čia ta kuris paleido uždaryt ir tik šio vandens duoti.Posted by Das KA on 2015 m. liepos 19 d.

Gyventojai kai ką įtaria

Marijampolės regiono Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Rimas Alekna BNS patvirtino, kad apie incidentą gyventojai pranešė dar penktadienio pavakarę - tarša pastebėta maždaug 10 kilometrų Šešupės atkarpoje tarp Antanavo kaimo ir Pilviškių miestelio.

Anot jo, gyventojai įtaria, jog upę užteršti galėjo buvusios spirito gamyklos teritorijoje veikianti įmonė, gaminanti skalbimo miltelius. Tačiau kol kas aplinkosaugininkai to patvirtinti negali.

„Mėginiai paimti, duomenys yra analizuojami. Galbūt kažkas paaiškės rytoj, kai kurių rezultatų galima tikėtis tik savaitės pabaigoje. Žmonės kai ką įtaria, bet kategoriškai teigti, kad būtent iš to šaltinio pateko tarša, negalime. Duotas pavedimas - atliktas neplaninis patikrinimas, atlikti tyrimai, bet šiuo metu dar nėra nustatyta, kad būtent to šaltinio“, - sakė jis.

Pasak R. Aleknos, specialistai prie upės dirbo ir savaitgalį, užterštoje Šešupės atkarpoje dar ir pirmadienį pastebėta nudvėsusių žuvų, tačiau jų „nebuvo daug“.