Ikiteisminį tyrimą dėl minėtų aplinkosaugininkų veiksmų atliko Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai, o jiems vadovavo Kauno apygardos prokuratūros Kauno apylinkės prokuratūros Šeštojo skyriaus prokurorė Rita Raulynaitienė.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo nustatytas ne vienas atvejis, kai 2012-2014 metais Inspekcijos viršininkas A. G. bei jo pavaduotojas piktnaudžiavo tarnyba ir darė kitas nusikalstamas veikas.

Pavyzdžiui, 2012 metų rugsėjį sulaukęs telefoninio skambučio, kad Kauno mariose pastatyti nepažymėti žvejų tinklai, Inspekcijos viršininkas A. G. nepranešė apie tai savo pavaldiniams, kad būtų nustatyti pažeidėjai. Negana to, jis įspėjo apie skambutį savo pažįstamą verslinės žvejybos įmonės atstovą, kad šis už žūklės taisyklių pažeidimą išvengtų administracinės atsakomybės.

Ikiteisminį tyrimą atlikę pareigūnai taip pat nustatė, kad minėti aplinkosaugininkai nuslėpė 2 administracinių teisės pažeidimų protokolus siekdami, jog pažeidėjai išvengtų administracinės atsakomybės.

Be to, teisiamieji, pažeisdami galiojančią konfiskuoto turto naikinimo tvarką, patys neteisėtai ėmėsi šių daiktų vertinimo ir naikinimo procedūros. Nustatyta, kad dėl tokios savavališkai įsivestos tvarkos Inspekcijos viršininko pavaduotojas turėjo galimybę pasisavinti dvi konfiskuotas valtis ir meškerę.

Kauno apygardos teismas birželio 23 dieną abiem kaltinamiesiems paskelbė apkaltinamąjį nuosprendį. Buvusiam Inspekcijos viršininkui A. G. teismas skyrė laisvės atėmimą 2 metams 8 mėnesiams, bausmės vykdymą atidedant 2 metams. Jo pavaldiniui A. G. skirta 2 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė, jos vykdymą atidedant 2 metams. Abiems nuteistiesiems teismas taip pat skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – 2 metus nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos jiems atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje.

Valstybinį kaltinimą šioje byloje palaikiusi prokurorė R. Raulynaitienė pabrėžė, kad teisiamųjų suole atsidūrė ne eiliniai, o vadovaujančias pareigas užimantys aplinkosaugininkai. „Užuot sąžiningai atlikę savo pareigas ir kontroliavę pavaldinių darbą, šie valstybės tarnautojai veikė priešingai valstybės interesams, parodė visišką nepagarbą Lietuvos Respublikos įstatymams, pažemino pareigūno vardą“, – sakė prokurorė R. Raulynaitienė.