Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas tikisi, kad netrukus sulauksime ir daugiau teismų sprendimų, įpareigojančių neteisėtai privatizuotus vandens telkinius grąžinti valstybei. „Negalime likti abejingi, kai nusavinamas neįkainojamas valstybės, o kartu ir visų mūsų turtas – ežerai. Viešajam interesui apginti Aplinkos ministerija yra kreipusis į Panevėžio apygardos prokuratūrą. Bendros pastangos duoda vaisių“, – sako ministras.

Pavyzdžiui, teismas rudenį jau grąžino valstybei Plavio ežerą. Plavio ežeras – vienas iš aštuonių vandens telkinių, dėl kurių buvo kreiptasi į Panevėžio apygardos prokuratūrą. Tai, be Plavio, Vastelis (Vastalis), Paneikiškis, Vaitonka, Alksnas ir Katišius Zarasų rajone, Raistežeris ir Iženas Utenos rajone. Ieškiniai dėl šių ežerų grąžinimo valstybei jau yra teismuose.

Šie ežerai buvo privatizuoti, Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos sprendimais atkūrus ar perleidus nuosavybės teises į juos, nors iki 1940 m. priklausė valstybei. Vandens įstatymas nurodo, kad paviršiniai vandens telkiniai, iki 1940 m. priklausę valstybei nuosavybės teise, yra išimtinė valstybės nuosavybė. Todėl jų negalima perleisti kitiems asmenims.