Šis žingsnis žengtas po ketverių metų intensyvaus dialogo su Šri Lanka, po kurio ji nepajėgė įrodyti, kad pakankamai kovoja su neteisėta, nedeklaruojama ir nereglamentuojama žvejyba. Tačiau Belizas, Fidžis, Panama, Togas ir Vanuatu, gavę įspėjimus drauge su Šri Lanka, Komisijos tvirtinimu, sėkmingai ėmėsi kovos su neteisėta žvejyba priemonių. Todėl Komisija siūlo panaikinti nuo šių metų kovo mėn. prieš Belizą taikytas prekybos priemones.

„Mūsų ryžtingo bendradarbiavimo politika duoda vaisių, – sakė už jūrų reikalus ir žuvininkystę atsakinga Komisijos narė Maria Damanaki. – Šiandien penkios šalys sulaukė palankaus mūsų įvertinimo už rimtą požiūrį į neteisėtą žvejybą. Deja, to paties negaliu pasakyti apie Šri Lanką. Tikiuosi, kad šiandien siunčiamas signalas pažadins šią šalį.“

Komisijos vertinimo duomenimis, Šri Lanka neįdėjo pakankamai pastangų, kad būtų pašalinti žvejybos kontrolės sistemos trūkumai, aptikti 2012 m. lapkričio mėn. Pagrindinės problemos – kontrolės priemonių įgyvendinimo trūkumai, atgrasomųjų sankcijų atvirosios jūros laivynui stoka, taip pat nepakankamas tarptautinių ir regioninių žvejybos taisyklių laikymasis.

Todėl Komisija siūlo uždrausti į ES importuoti Šri Lankos žvejybos laivų sužvejotus žvejybos produktus. Kad nebūtų pakenkta dabartinėms komercinėms sutartims, prekybos priemonės visapusiškai įsigalios tik 2015 m. sausio viduryje, t. y. praėjus trims mėnesiams nuo sprendimo paskelbimo ES oficialiajame leidinyje.

Komisija šiandien taip pat pasiūlė išbraukti Belizą iš trečiųjų šalių, nebendradarbiaujančių kovojant su neteisėta žvejyba, sąrašo ir panaikinti 2014 m. kovo mėn. prieš jį pritaikytas prekybos priemones. Belizas įrodė, kad yra įsipareigojęs reformuoti savo teisės sistemą ir priimti naujas laivų tikrinimo, kontrolės ir stebėsenos taisykles. Taryba priims atitinkamą sprendimą.

Analogiškai Komisija paskelbė nutraukianti veiksmus prieš Belizą, Fidžį, Panamą, Togą ir Vanuatu, kurie visi buvo gavę oficialius įspėjimus 2012 m. lapkričio mėn. Šalys ėmėsi konkrečių priemonių nustatytiems trūkumams panaikinti ir parodė pasiryžimą užbaigti struktūrines reformas, būtinas kovojant su neteisėta žvejyba.

Komisija pratęsė bendradarbiavimą su Korėja, Kiurasao ir Gana iki 2015 m. sausio mėn. Nors tam tikra pažanga padaryta, šioms šalims, kurioms buvo oficialiai įspėtos 2013 m. lapkričio mėn., dar reikia daugiau laiko pokyčiams.

„Gavus raudoną kortelę Belizo dedamos pastangos pagerinti žvejybos kontrolės sistemą rodo, kad ES kova su neteisėta žvejyba yra vaisinga, – sakė Komisijos narė M. Damanaki. – Oficialus bendradarbiavimas su ES padėjo šiai šaliai siekti tvarios žvejybos. Tas pats pasakytina apie Fidžį, Panamą, Togą ir Vanuatu. Teigiamas šių šalių nusiteikimas turėtų būti pavyzdys kitoms į panašią padėtį patekusioms šalims.“