Šiaulių RAAD Radviliškio r. agentūros pasiūlymu, kurį ji pateikė Radviliškio r. savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai, šalia granulių gamyklos susikaupęs užterštas gaisro gesinimo vanduo yra perpumpuojamas į seniai nebenaudojamus miesto nuotekų valymo įrenginių tvenkinius.

Perpumpuoti užterštą vandenį padeda ugniagesiai, šiam tikslui nutiesę daugiau kaip dviejų kilometrų trasą. Šeštadienį pradėtus darbus tikimasi baigti šią savaitę, rašoma LR aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Aplinkosaugininkų nuolat atliekami vandens tyrimai rodo, kad padėtis gerėja ir vandens telkiniuose. Obelės ir jos intako vandenyje ištirpusio deguonies kiekis jau atitinka normą. Jau normaliai veikia ir Radviliškio nuotekų valymo įrenginiai, kurių darbas buvo sutrikdytas dėl gaisro gesinimo medžiagomis užterštų nuotekų.

Dėl gaisro gesinimo padarinių nukentėjusio Petraičių tvenkinio, kuris yra kaimyniniame Pakruojo rajone, padėtis taip pat gerėja. Kadangi į šį tvenkinį įtekančios Obelės vanduo jau prisotintas deguonimi, tad jo po truputį daugėja ir pačiame tvenkinyje.

Ekstremalios situacijos Radviliškio ir Pakruojo rajonuose buvo paskelbtos spalio pradžioje, kai ėmė aiškėti gaisro granulių gamykloje padariniai. Gaisrui gesinti išlieta labai daug vandens – per 120 tūkst. kubinių metrų, su kuriuo panaudotos ir putas formuojančios, bet aplinkai pavojingos cheminės medžiagos. Po gesinimo užterštas vanduo pateko į Radviliškio m. valymo įrenginius ir paralyžiavo jų veiklą.

Šiaulių RAAD Radviliškio r. agentūra, vos gavusi pranešimą, kad į nuotekų valymo įrenginius teka vanduo iš gaisravietės, kuris gali sutrikdyti jų darbą, nedelsdama kreipėsi į gaisro gesinimo štabą ir paprašė nutraukti putas formuojančios medžiagos naudojimą.

„Radviliškio vanduo“ buvo įpareigota skubiai užsandarinti nuotekų tinklus, kuriais gaisro gesinimo vanduo patenka į perpumpavimo siurblinę. Tačiau, nepaisant pastangų, į valymo įrenginius vandens atitekėjimas iš gaisravietės buvo sustabdytas tik praėjus daugiau nei penkioms paroms.

Šiuo metu gaisro padariniai gamtai dar vertinami. Atliekami jo metu užteršto oro, vandens ir grunto tyrimai.