Nacionalinės mokėjimo agentūros Tiesioginės paramos departamento direktorė Sonata Miškinienė trečiadienį spaudos konferencijoje nurodė, kad vien dėl pernai kilusių gaisrų ūkininkai negaus 500 tūkst. litų išmokų.

"Vienas iš pažeidimų yra žolės arba ražienų deginimas deklaruotose valdose, todėl agentūra, gavusi tuos deginimo atvejus iš regioninių aplinkos apsaugos departamentų, identifikuoja pareiškėjus, kurių valdose jie nustatyti, ir taiko sankcijas jų prašomoms išmokoms. Sankcija yra paramos sumažinimas 23 proc.", - sakė ji.

Už žolės deginimą 2010 metais agentūra yra pritaikiusi sankcijas 84 valdoms visoje Lietuvoje. Pažeidimą užfiksavus pakartotinai, išmokos tais ir ateinančiais metais iš viso nemokamos.

Anot Audriaus Čiuplio, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) Valstybinės priešgaisrinės priežiūros valdybos viršininko, šiemet jau gesinti 19 žolės gaisrų ir devyni iš jų kilo Vilniaus rajone, kur paprastai fiksuojamas didžiausias žolės gaisrų skaičius. Tai esą lemia ir čia lėčiau vykstantis žemės grąžinimo procesas. 
A. Čiuplys
Šiemet jau gesinta 19 žolės gaisrų, devyni iš jų kilo Vilniaus rajone.

Rolando Masilevičiaus, Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktoriaus, teigimu, pernai aplinkosaugininkai už žolės deginimą Vilniaus regione ir tokių gaisrų gamtai padarytą žalą skyrė beveik 15 tūkst. litų baudų.

Siekdami išvengti nelaimių, ugniagesiai ir aplinkosaugininkai balandį planuoja bendrus reidus, savo ruožtu budėjimus žada rengti ir miškininkai.

Gyventojai raginami ne tik nedeginti žolės, bet ir nepraeiti pro degančius plotus. Jei jie maži ir gaisrą įmanoma užgesinti be ugniagesių pagalbos, gyventojai kviečiami su ugnimi kovoti savo jėgomis.

"Jeigu vienu metu vyksta keliolika tokių gaisrų, tarkime, Vilniaus rajone, kaip būna balandžio mėnesį piko metu, tai natūralu, kad mes vėluosime į rimtus gaisrus. Dėl finansinio aspekto tai mūsų tarnybos išlaikymas yra gerokai sumažintas lyginant su 2008 metais, eksploatacinėms išlaidoms - per 20 proc. finansavimas mažesnis, tai reiškia, kad mūsų resursai yra žymiai mažesni", - dėstė A. Čiuplys.

2010 metais atvirose teritorijose kilo per 4,3 tūkst. gaisrų, 2,8 tūkst. - balandžio mėnesį.

GRYNAS.lt primena, kad Lietuvoje numatytos baudos ne tik už žolės deginimą, bet ir nepranešimą.