Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi sunerimę gyventojai, kurie teigė, kad šešis metus valstybinė žemė netoli Vilniaus centro, Čiurlionio gatvėje 3, yra nelegaliai aptverta ir neprieinama žmonėms, o visos valstybinės institucijos šitiek metų tik skėsčioja rankomis. O blogiausia, kad vilniečiai neteko šaligatvio.

Užuot grąžinę valstybinę žemę, parašė: čia eiti draudžiama

„2007 m. UAB „Innovative Technologieentwicklung und Konstruktionen“ privatizavo sklypą adresu M. K. Čiurlionio g. 3, nugriovė ten stovėjusį vienaaukštį medinį senosios Vilniaus architektūros namą ir pradėjo daugiaaukščio statybas. Įmonė gavo leidimą aptverti statybvietę, bet jis galiojo iki 2009 m. gruodžio 31 d. Statytojas apsitvėrė ne tik savo sklypą, bet ir apie 7 arus valstybei priklausančios žemės, taip užtverdamas ir viešąją erdvę – platų pėsčiųjų šaligatvį. Pasibaigus leidimo tverti tvorą galiojimui, pėstieji jau 6 metus priversti eiti gatvės kelkraščiu ar net važiuojamąja gatvės dalimi. 7 arai valstybinės žemės užgrobti iki šiol“, - pasakojo gyventojai.

Pasak vietinių gyventojų, dabar įmonė yra bankrutavusi, o jos teisių perėmėja yra UAB „YIT Kausta būstas“. „Kreipėmės į vieną iš Seimo narių ir jam pareikalavus atverti pėstiesiems užgrobtą šaligatvį ir tvorą aptverti tik savo nuosavo sklypo ribose, neseniai įmonė tik pašalino pavojingai kybančias tvoros konstrukcijas, bet valstybinės žemės neatlaisvino. Atvirkščiai, naujai užtvėrė statybinėmis plokštėmis praėjimą šaligatviu bei pakabino užrašą: „Čia eiti draudžiama“, - pasakojo žmonės.

Savivaldybė mano, kad problemos išsispręs pačios

Pasibaigus leidimui, leidžiančiam aptverti valstybinės žemės plotelį, į kurį patenka ir šaligatvis, maždaug šešerius metus tvora stovėjo kaip stovėjusi. Dvejus metus turėjusį galioti leidimą buvo išdavusi Vilniaus miesto savivaldybė.

O kai 2009 metais jis nustojo galiojęs, tvora neturėjo stovėti ilgiau. Vis dėlto sostinės žemės užgrobimas didelio rūpesčio savivaldybei nesukėlė. Dabar savivaldybė teisinasi, kad dėl bankroto procedūrų buvo sunku surasti atsakingus asmenis.

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento Statybos dokumentų skyriaus vedėja Angelija Petrauskienė GRYNAS.lt teigė, kad tokia situacija susidarė dėl užsitęsusių bankroto procedūrų.

O galiausiai ji nemano, kad žemė užgrobta, nes ketinama išduoti naują leidimą.

„Statytojui UAB „Innovative Technologieentwicklung und Konstruktionen“ 2007-08-16 išduotas statybos leidimas objektui „Daugiabutis gyvenamasis namas“. Mūsų žiniomis, bankrutavus statytojui, iš varžytinių buvo parduotas turtas, po metų dar kartą parduotas, statybos leidimas perrašytas naujo statytojo vardu. Šiuo metu ruošiamas naujas statybos organizavimo projektas, kurio pagrindu turėtų būti išduotas naujas leidimas aptverti statybos teritoriją. Valstybinė žemė šiuo atveju nėra grobiama, nes aptvėrimui išduodamas leidimas su Nacionalinės žemės tarnybos pritarimu leisti statybos metu naudotis valstybine žeme“, - komentavo A. Petrauskienė.

Nors žemė turėjo būti aptverta tik du metus, o nelegaliai tvora ten stovėjo 6 metus, savivaldybės atstovė dar kartą pakartojo, kad dėl visko kaltos užsitęsusios bankroto procedūros: „Užsitęsus bankroto procedūroms šiame sklype ir atsirado tokia netvarka. Sklypą įsigijus naujam statytojui, turėtų išsispręsti ir visos problemos.“

Išduos naują leidimą

Pasak savivaldybės atstovų, šiuo metu valstybinė žemė aptverta taip pat be leidimo, tačiau jau planuojamas naujas leidimas. Vis dėlto savivaldybė taip ir nepaaiškino, kodėl ištisus šešis metus ji nieko nedarė, kad valstybinė žemė būtų atlaisvinta ir kad pėstieji galėtų naudotis šaligatviu.

„Statybos leidimas galioja neterminuotai. Mes kalbame apie leidimą apsitverti, kurį išduoda Miesto ūkio ir transporto departamentas. Kadangi leidimas aptvėrimui jau seniai pasibaigęs, o bankrotas vyko iki 2014 metų, tai nebuvo kam tvarkyti sklypo, nes bankroto administratorius tokių darbų neatlieka“, - aiškino savivaldybės atstovė.

Pasak jos, netrukus planuojamas naujas leidimas: „Planuojamas leidimas, kurį išduos miesto ūkis, tai leidimas sklypo aptvėrimui, kad galima būtų saugiai vykdyti statybos darbus pagal statybą leidžiantį dokumentą. Tiesiog statytojas ruošia naują aptvėrimo (Statybos organizavimo) projektą pagal kurį turėtų gauti iš miesto ūkio leidimą aptvėrimui.“

Kartą jau ištyrė, bet pradėjo tirti ir vėl

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI) apie šią teritoriją žino jau seniai. Birželio mėnesį Aplinkos ministerijos puslapyje buvo išplatintas VTPSI pranešimas spaudai, kuriame buvo teigiama, kad nieko dėl be leidimo aptvertos tvoros ir valstybinės žemės užgrobimo padaryti negalima.

„Nurodytoje vietoje M. K. Čiurlionio g. 3, Vilniuje pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos leidimą vykdyti statybos darbus statomas gyvenamasis namas. Šiuo metu statyba nėra vykdoma, todėl laikoma, kad statyba yra užkonservuota t.y. statybvietė aptverta tvora. Statytojo planai dėl nebaigtos statybos nėra žinomi, tačiau statybos leidimas galioja neribotą laiką. Statyba nėra baigta, atviros konstrukcijos ir aukšta, atvira armatūra privalo būti aptvertos. Priešingu atveju statybvietė keltų pavojų žmonių saugumui“, - birželio mėnesį buvo rašoma VTPSI pranešime.

Vis dėlto, nors leidimas statyti galioja neribotą laiką, leidimas aptverti valstybinę žemę galiojo tik porą metų, bet tai Statybų inspekcijos pranešime neminima.

Nors Statybų inspekcija patikrinimą atliko birželio mėnesį, dabar, gavusi informaciją, ji nusprendė vėl imtis to paties objekto patikrinimo ir dar kartą išanalizuoti situaciją.

„Inspekcija yra gavusi M. K. Čiurlionio gatvės namų gyventojų bendruomenių ir bendrijų vardu dviejų asmenų pasirašytą skundą dėl, jų manymu, „dar vienos nelegalios statybvietės ir valstybinės žemės užgrobimo Vilniuje“. Skundo išnagrinėjimo terminas - 2016-01-18“, - GRYNAS.lt patvirtino VTPSI atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė.

Apie pažeidimus galėjo žinoti ir D. Gineikaitė

Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) teigė, kad skundų dėl šio sklypo nėra gavusi, nors GRYNAS.lt žiniomis, informacija apie pažeidimus sklype buvo elektroniniu laišku išsiųsta ir atsistatydinančiai Daivai Gineikaitei.

Daiva Gineikaitė

„Vilniaus miesto teritoriniame NŽT padalinyje nėra gauta jokių prašymų, skundų ar pranešimų, kad šio žemės sklypo savininkai yra užėmę valstybinę žemę. Peržiūrėjus nekilnojamojo turto registro išrašo duomenis, galima manyti, kad įmonė, kuri buvo nupirkus sklypą bankrutavo. Gal dėl to jis apleistas buvo. Nuo 2015 m. spalio mėn. pabaigos sklypą įsigijo UAB „YIT Kausta būstas“. Iš NŽT centrinio padalinio duotas pavedimas teritoriniam Vilniaus padaliniui atlikti patikrą vietoje“, - teigė NŽT Viešųjų ryšių skyriaus vedėjas Audrius Gelžinis.

Planuoja 7 aukštų namą

Po bankroto procedūrų nebaigtą statybos objektą Čiurlionio g. 3 sklype UAB „YIT Kausta būstas“ įsigijo 2015 m. spalio 30 d., o 2015 m. gruodžio 16 d. gavo atnaujintą statybos leidimą. Šiuo metu yra rengiamas statybos organizavimo projektas.

„Šiame sklype Vilniuje UAB „YIT Kausta būstas“ planuoja statyti 7 aukštų gyvenamąjį namą su komercinėmis patalpomis ir požemine automobilių saugykla. Pastato statybos darbus planuojama pradėti 2016 m. pavasarį, statybų pabaiga planuojama 2017 m. II ketv.“, - teigė įmonės ryšių su visuomene vadovė Akvilė Varanauskienė.

Pasak jos, įsigijusi sklypą, įmonė sutvirtino laikiną, nestabilią ir pavojingą praeiviams statybvietės tvorą, pašalino griūvančius stogelius: „Vasario mėnesį bendrovė planuoja įrengti statybvietę bei aptverti teritoriją nauja tvora. 2007 m. leidimas statybai buvo išduotas UAB „Innovatyve Technologieenwicklung und Konstruktionen“, tačiau nuo 2008 metų statybvietėje darbai nevyko ir niekas šia teritorija nesirūpino.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.