Kaip BNS nurodė savivaldybė, V. Petiukonienės atlyginimas iki mokesčių siekė 1388 eurų, tad išmoka viršys 4,1 tūkst. eurų. Jai taip pat priklauso kompensacija už nepanaudotas atostogas.

Direkcijos vadovė, Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus raginimu atsistatydinusi po to, kai paskelbta apie pažeidimus parkuose, atleidžiama šalių susitarimu.

Miesto vadovo pasitikėjimas V.Petiukoniene susvyravo paaiškėjus, kad šiuose regioniniuose parkuose nustatyta 30 tikėtinų įvairių statybos, saugomų teritorijų reikalavimų pažeidimų, valstybinės žemės, miško užėmimo atvejų. V.Petiukonienės raštu R.Šimašiui pateikti paaiškinimai jo neįtikino. BNS ji sakė, kad gali atsakyti į direkcijai dresuojamas pastabas, tačiau nusprendė trauktis, nes mano, kad negali nugalėti sistemos.

„Aš skaitau tyrimų išvadas ir matau aiškiai, kas yra mano kompetencijoje ir kas yra kitų žinybų kompetencijoje. Iš tikrųjų tyrimo išvadomis aš labai džiaugiuosi, kad galų gale jau nebe už viską atsako vien parko direkcija. (...) Parko direkcijai irgi yra du punktai – dėl bendradarbiavimo sutarčių ir dėl miško keliukų užtvėrimo, tai aš paruošiau komentarus raštu, kuo vadovaujantis tai padaryta. Aplinkos ministras yra patvirtinęs Verkių girininkijos miškotvarkos projektą, ir miškotvarkos projekte numatyta užtverti 44 miško keliukus, o iš jų užtverta dar tik pusė, net ne visi užtverti, kuriuos patvirtino ministras. O bendradarbiavimo sutartys yra trumpalaikės – kad nenaudotume valstybės pinigų, pavyzdžiui, krūmynams šalinti iš pievų, kad tą padarytų patys greta esantys gyventojai išėmus leidimą – kadagi dar esu pati baigus viešojo administravimo magistratūrą, tai yra būtent naujosios viešosios vadybos principai – pasitelkti juridinius ir fizinius asmenis valstybės iškeltoms užduotims įvykdyti“, – BNS aiškino direkcijos vadovė.

Praėjusią savaitę aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas pranešė apie aptiktus pažeidimus regioniniuose parkuose. Apžiūrėję parkų teritorijas iš oro ir ant žemės aplinkosaugininkai aptiko, kad nesilaikyta draudimų statyti gyvenamųjų namų šlaituose ar greta jų, kai kur sunaikintos reljefo formos (nukasti, sulyginti šlaitai), nesilaikyta Vilniaus bendrojo plano nuostatų, valstybinė žemė naudojama asmeniniams tikslams, neteisėtai užtverta valstybinė žemė ir miškas. Iš viso fiksuota 30 įvairių pažeidimo atvejų.

Pasak aplinkos ministro, pažeidimų padaryta ir vadovaujantis parko direkcijos sudarytomis bendradarbiavimo sutartimis su privačiais asmenimis. Per pastaruosius aštuonerius metus tokių sutarčių buvo 49. Pagal jas, pavyzdžiui, privačios valdos savininkas įpareigojamas savo sąskaita išvalyti greta esančią teritoriją, įrengti ir išlaikyti apšvietimą, išvalyti šalia esančias kūdras ir pan. Vykdydami šiuos įpareigojimus privačių valdų savininkai užtveria valstybės teritoriją, sugadina miško paklotę, iškasa papildomų kūdrų ir pan.

Taip pat nustatyta atvejų, kai parkuose įsikūrę asmenys užtveria kelius ir paprastiems parko lankytojams negalima patekti prie vandens telkinių.

Kadangi dalis minėtų pažeidimų padaryta gavus atsakingų pareigūnų palaiminimą, Aplinkos ministerija planuoja kreiptis į Vyriausybės atstovą Vilniaus apskrityje, kad šis įvertintų sostinės savivaldybės pareigūnų veiksmus ir taikytų jiems atsakomybę.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija turėtų peržiūrėti nuo 2013 metų išduotus leidimus statyboms Pavilnių ir Verkių parkuose, kai statybos dar nepradėtos. Vilniaus miškų urėdijai ir miesto savivaldybei siūloma imtis priemonių pašalinti neteisėtas tvoras valstybiniame miške.