Su krūva lempučių teko pėdinti lauk

„Noriu pranešti, kad buvau nustebinta, kai nunešusi senas lemputes į parduotuvę „Norfa“ (L. Zamenhofo g. 3) neradau jokių konteinerių joms, o ir pardavėjos nežinojo, ką su jomis daryti.Taigi su krūva lempučių teko eiti iki kito prekybos centro, kuriame priėmė tik taupančias lemputes, o kitas pasiūlė išmesti į šiukšlių dėžę“, - laiške rašo Milda.

Ji sako nesuprantanti, kodėl skelbiama, kad parduotuvėse galima palikti senas perdegusias lemputes, tačiau jas atnešus – atsiranda kliūčių.

Savo ruožtu „Norfos“ atstovas spaudai Darius Ryliškis GRYNAS.lt patikino, kad lemputės visose „Norfos“ parduotuvėse tikrai primamos, tačiau tai gyventojai daro taip retai, kad dalis darbuotojų net gali neprisiminti tokios galimybės.

„Priimame visas lemputes, nesvarbu, kokios jos būtų, - teigė D. Ryliškis. - Tiesiog paprastai atneša pasibaigusius elementus, o kad kas nors atneštų lemputes – labai retas atvejis. Skambinau parduotuvės direktorei, ji sakė, kad jai būnant parduotuvės direktore, niekas niekada nėra atnešęs lempučių, galbūt tada ir buvo pirmas kartas. Jeigu žmogui kilo nepatogumų – labai atsiprašome“.

Darbuotojai bus informuoti dar kartą

Jeigu gyventojai neneša perdegusių lempučių į pridavimo vietas, ar verta turėti specialias dėžes kiekvienoje parduotuvėje? Galbūt būtų patogiau numatyti tik kelias didesnes parduotuves, į kurias pirkėjai galėtų atnešti nebereikalingus prietaisus? D. Ryliškis tikina, kad tinklo parduotuvėms specialios dėžės nėra našta.

„Jokios naštos čia nėra. Yra dėžutės elementams, juose gali būti ir lempučių“, - sakė tinklo atstovas.
"Norfos" atstovas D. Ryliškis
Skambinau parduotuvės direktorei, ji sakė, kad jai būnant parduotuvės direktore, niekas niekada nėra atnešęs lempučių, galbūt tada ir buvo pirmas kartas. Jeigu žmogui kilo nepatogumų – labai atsiprašome.

Komentuodamas skaitytojos atvejį jis sutiko, kad galbūt minimos konkrečios parduotuvės darbuotojai ir nežino, ką daryti, nes nieks iki to laiko tokiu klausimu nesikreipė: „Darbuotojai dabar bus dar kartą informuoti. Jie turėtų ir yra informuojami. Jeigu per metus niekas neatneša lempučių, o paskui staiga vieną dieną kažkoks žmogus ateina – galbūt kažkas ir nežino, ką daryti tokiu atveju, bet šiaip tikrai viską galima priduoti“.

Priima taupiąsias, o kaitrines galima mesti į konteinerius

GRYNAS.lt  primena, kad Lietuvoje įvairias elektros lemputes surenka bendrovės „Eko-šviesa“, asociacija EEPA bei Gamintojų ir importuotojų asociacija (GIA).

„Eko-šviesos“ lempučių surinkimo punktus galite rasti ČIA

Asociacijos EEPA surinkimo punktus rasite ČIA. 

Gamintojų ir importuotojų asociacijos surinkimo punktų sąrašas – ČIA. 

Parduotuvių tinkluose lempučių priėmimo sąlygos gali skirtis, tačiau pagal 2013-aisiais metais įsigaliojusią naują tvarką tinklai turi sudaryti galimybę pirkėjams priduoti dujines, dienos šviesos lemputes bei kitas taupiąsias lemputes, kurios paženklintos perbraukto konteinerio ženkliuku. Kitaip - prekybininkams grėstų baudos. 

Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad kaitrinės lemputės pavojingomis atliekomis nelaikomos, todėl jas galima mesti į buitinių atliekų konteinerius.