Globos namų darbuotoja Birutė Vaičiulevičienė tikino, jog trys iš šių dienų jau užpildytos „pacientėmis“. Žadama sterilizuoti mažiausiai 200 kačių. Daugiausiai jų žada atvežti Šiaulių gyventojai, tačiau, darbuotojos teigimu, pirmenybė bus teikiama rinkliavas už naminius gyvūnus mokantiems gyventojams bei laukinėms katėms.

„Laukinių kačių gaudymas krenta ant mūsų pečių, - tikino B. Vaičiulevičienė. - Galime tik gražiai paprašyti, kad žmonės atneštų tas laukines kates, kurias yra prisijaukinę ir šeria. Kitas teks gaudyti su gaudyklėmis. Toks būdas yra ta geresnioji blogybė iš dviejų. Norėdami mažinti kačių populiaciją galime jas arba sterilizuoti, arba...žudyti."

Kadangi Šiaulių veterinarai nesutiko įsileisti akciją vykdančių Vokietijos gyvūnų ir gamtos apsaugos organizacijos „ETN“ savanorių, Šiaulių globos namams teko skubiai įsirengti operacinę. Pagal susitarimą, vokiečių veterinarai atsiveža tokioms operacijoms reikiamus vaistus, tačiau prašo apgyvendinimo bei maitinimo.

Katės sterilizacija ir katino kastracija kainuoja nuo 50 iki 100 litų, teigia B. Vaičiulevičienė. Sostinėje ši kaina gali būti ir aukštesnė.

„Dabar savo kates galės sterilizuoti ir menkas pajamas turintys, ir beglobes kates iš mūsų paėmę, ir laukines kates šeriantys gyventojai", - džiaugėsi Šiaulių gyvūnų globos namų atstovė.

Šiuo metu Šiaulių gyvūnų globos namuose gyvena apie 50 kačiukų. Savivaldybė finansuoja jų maitinimą ir globą 14 dienų, tačiau globos namų darbuotojai nedrįsta gyvūnų užmigdyti, stengiasi iš sutaupytų lėšų ir gaunamos labdaros rengti įvairias sterilizacijos akcijas. Jos rengiamos jau septynerius metus, tačiau galimybė sterilizuoti gyvūną visiškai nemokamai - suteikiama pirmą kartą, teigia B. Vaičiulevičienė. Moteris pripažįsta, jog dirbti taip, kaip norėtų savivaldybė (laikyti kates 14 dienų) būtų nepalyginamai lengviau, bet nežada nieko keisti.

B. Vaičiulevičienė įsitikinusi, jog valdžios organizacijos turėtų skirti bent menką finansavimą gyvūnų sterilizacijai.

Vėliau Vokietijos veterinarai - savanoriai tokią pat sterilizacijos akciją planuoja vykdyti Klaipėdoje.