Mažiau sužeistų, bet daugiau negyvų šernų

Už naktinius taikiklius, kurie šiuo metu draudžiami, mūru stojantis Seimo narys ir medžiotojas B. Bradauskas mano, kad įstatymo projektas turėtų būti priimtas antradienį arba trečiadienį. „Pagrindinis argumentas – kova su kiaulių maru. Dabar sužeidžiami šernai nešioja užkratą, o žmonėms dėl to reikia išskersti kiaules – tai reiškia, kad žmonės lieka be kiaulių kaimuose. Su naktinio matymo taikikliais sumažintume tą riziką sužeisti gyvūną ir taip daugiau jų nušausime“, – teigia Seimo narys.

Gamtininkai ne kartą yra viešai teigę, jog naktinio matymo taikiklio naudojimo medžioklėje įteisinimas yra neetiškas sprendimas. Atsižvelgiant į tai jau tris kartus šios kadencijos Seimui nepavyko įteisinti šių taikiklių.

Tačiau B. Bradauskas mano priešingai. „Neetiška, kai šernas ar bet kuris kitas gyvūnas laksto sužeistas ir kankinasi. Visi pritars, kad reikia jų skaičių reguliuoti – jeigu nebūtų afrikinio kiaulių maro, tai šio klausimo net nekeltumėme. Vokiečiai jau priėmė šį sprendimą, Latvijoje jau seniai tai daroma, tam ruošiasi ir Vengrija. Niekas šernų neiššaudys daugiau negu reikia jų iššaudyti“, – teisinasi Seimo narys.
medžioklė

B. Bradauskas aiškina nesiūlantis naktinio matymo taikiklio naudoti medžiojantiems stirninus ar elnius, nes naktinio matymo taikikliuose nesimato ragų dydžio. „O šernai išeina tik vėlai naktį ir negalima jų palikti sužeistų. Išeina būrys šernų, medžiotojas šauna, o jie nelaukia, kol antrą kartą šausi ir išsilaksto. Sumedžiojus iškart dingsta rizika, šernas nesikankina ir užkrato nenešioja“, – aiškina pasiūlymo sumanytojas.

Socialdemokratų partijai atstovaujantis Seimo narys teigia, jog po įstatymo svarstymo jo pusėje buvo 20 balsų persvara, todėl tiki, kad šį kartą Aplinkos ministerija ir gyvūnų teisių organizacijos nesutrukdys jam pasiekti savo tikslo. „Aš niekada nesu už tai, kad būtų naikinami gyvūnai. Bet juk mėsą tai valgome visi“, – tikina B. Bradauskas.

Laukiniam gyvūnui nepaliekama jokių šansų pasislėpti

Aplinkos viceministras Linas Jonauskas tikina, jog Aplinkos ministerija yra griežtai prieš naktinio matymo taikiklių naudojimo medžioklėje įteisinimą. „Argumentų turime sočiai – visų pirma, įteisinus taikiklius aplinkosauginė kontrolė taps neįmanoma. Jei medžiojama naktį, tai bus praktiškai neįmanoma patikrinti, ar medžioklė vyksta tvarkingai, ar nėra brakonieriaujama, o ieškoti žmonių kurie medžiojo, kur ir kaip šovė – tai kaip adatos šieno kupetoje“, – tvirtina L. Jonauskas.
Viceministras Linas Jonauskas

Pasak aplinkos viceministro, kur kas svarbiau nei aplinkosauginė kontrolė yra patys gyvūnai, kuriems miškas virstų skerdykla, jei bus įteisintas naktinio matymo taikiklių naudojimas medžioklėje.

„Dabar laukinis gyvūnas neturi jokių galimybių pasislėpti. Medžiotojas yra visa galva pranašesnis – jis medžioja iš bokštelio, kur gyvūnas visiškai nebijodamas gali prieiti ir būti įviliotas į spąstus. Naudojami optiniai taikikliai, kurie iš esmės palengvina visas galimybes medžiotojui sumedžioti gyvūną“, – aiškina aplinkos viceministras.

Marui stabdyti esama ir etiškų būdų

L. Jonauskas atkreipia dėmesį ir į tai, kad pritarus naktinio matymo taikiklių naudojimui medžioklėje tarp medžiotojų atsiras ryški socialinė atskirtis. „Ne visi medžiotojai pirks tuos taikiklius, todėl vieni bus pranašesni už kitus, sumedžios daugiau gyvūnų. Taikikliai tikrai yra brangūs, todėl turtingi medžiotojai taps pranašesni“, – tikina aplinkos viceministras.

Jis piktinasi siūlomu įstatymu ir pastebi, jog tam prieštarauja ir visos aplinkosauginės ir gamtinės organizacijos. Įstatymo pakeitimus siūlančio ir ginančio B. Bradausko argumentą, jog naktinio matymo taikiklių naudojimas padės stabdyti kiaulių marą, viceministras vadina visiškai netinkamu.

Medžiotojas

„Medžiotojai puikiausiai galėtų tą marą stabdyti ir kitomis priemonėmis. Yra toks nerašytas susitarimas nešaudyti kiaulių patelių, o medžioti tik jauniklius ir patinus. Jei medžiotojai patys norėtų stabdyti kiaulių marą, jie pirmiausiai pradėtų medžioti pateles – tokiu būdu būtų mažinamos jų vados, neatsirastų daugiau jauniklių. Taip būtų šernų populiacija sumažinta“, – aiškina L. Jonauskas.

Mano, jog įstatymą siūlyti veda asmeniniai interesai

Griežtai prieš šio įstatymo svarstymą nusiteikusi ir Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė. „Mes nematome pagrindo, kodėl reikėtų naktinio matymo taikiklių, o visi tie argumentai dėl kiaulių maro yra tik priedanga. Pats B. Bradauskas neseniai išplatino pranešimą, kad nereikėtų žudyti kiaulių – jo veiksmai prieštarauja vienas kitam. Vienąkart sako, jog reikia naktinių taikiklių neva karui prieš kiaulių marą, o kitais atvejais pasisako priešingai“, – pastebi gyvūnų teisių organizacijos vadovė.

B. Kymantaitė šio įstatymo siūlyme įžvelgia B. Bradausko asmeninius interesus. „Visa ši kova tęsiasi jau metus laiko. Ypač intensyvus bandymas kiekvieną kartą įkišti šį klausimą į darbotvarkę rodo, jog yra didžiulis siekis padaryti tai dar šioje Seimo kadencijoje“, – tvirtina B. Kymantaitė.

Gyvūnų teisių organizacijos vadovė atkreipia dėmesį į tai, jog įstatymą palaikantis B. Bradauskas yra vieno didžiausių medžiotojų susivienijimo pirmininkas. „Toje draugijoje yra ir ginklų pardavėjai bei savininkai. Matyt, visa tai yra susiję. Bandoma įteisinti brakonieriavimą ir padaryti taip, jog už tai nebūtų baudžiama“, – aiškina B. Kymantaitė.

Nesislėpsi – negyvensi. Šernas

Gyvūnų teisių organizacijos vadovės teigimu, naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje yra visiškai neetiškas ir lemtų dar didesnį medžioklės sužiaurėjimą. „Šiandien medžiotojas jau yra morališkai nusiridenęs iki įmanomos žemiausios ribos. Turėtume kalbėti apie medžioklę kaip apie būtinybę aplinkosaugai. Kyla klausimas, kiek ji šiandien yra aplinkosauginė, o kiek pramoginė, nes pramoginė medžioklė jau turėtų būti išnykusi“, – teigia B. Kymantaitė.

Socialiniame tinkle „Facebook“ šis B. Bradausko pasiūlymas sukėlė tikrą audrą. Gyvūnų mylėtojai imasi iniciatyvos užkirsti kelią skerdynių miškuose įteisinimui. Socialiniame tinkle plinta pranešimas, raginantis rašyti laiškus seimo nariams ir paprašyti jų, kad trečiadienį Seimo posėdyje būtų balsuojama prieš naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (426)