Antradienį, vasario 3 d., Vilniaus regiono aplinkosaugininkams įkliuvo po ledu tinklais žvejoję vyrai. Jų gamtai padaryta žala – tūkstantinė. Neoficialiais GRYNAS.lt duomenimis vienas iš pažeidėjų yra vietos mokytojas.

Vilniaus RAAD Ukmergės rajono agentūros pareigūnai stebėjo ant Žirnajų ežero ledo buvusius žvejus. Jų dėmesį patraukė du vyrai, vaikštinėję ledu ir nešini ilga kartimi. Nutarta jų palaukti grįžtančių prie automobilio ir patikrinti.

Prie automobilio vyrai grįžo nešini dviem maišais, juos padėjo į bagažinę ir vėl patraukė link ežero. Tuomet jie ir buvo sulaikyti. Patikrinus, kas yra maišuose, rasti du šlapi statomi tinklai ir juose buvusios sugautos žuvys. Vyrų laimikis – 24 karšiai, 24 kuojos, 8 ešeriai, 3 lydekos, vėgėlė, lynas ir plačiažnyplis vėžys.

Sulaikyti piliečiai savo kaltės neneigė. Vyrai papasakojo, kad pastatė tinklus prieš dvi savaites ir vis neturėjo laiko jų ištraukti. Todėl didelė dalis sugautų žuvų jau buvo apgedusios. Paaiškėjo, kad kaip įrankį tinklams iš po ledo traukti jie naudojo vėliavos kotą.

Už pažeidimą vyrams gresia baudos iki beveik 300 eurų. Jie taip pat turės atlyginti gamtai padarytą daugiau kaip 2 300 Eur žalą.

Žvejyba tinkliniais ne mėgėjiškos žūklės įrankiais – vienas populiariausių brakonieriavimo būdų. Žvejojama visais metų laikais, tinklai statomi ir po ledu. Didžiausia žala padaroma žuvų neršto metu, kai sugaunamas gana didelis jų kiekis. Vandens telkiniuose paliekami tinklai užtveria žuvų migracijos kelius.

Brakonieriavimas – nelegali medžioklė ar žvejyba. Ši veikla šiuo atveju yra neteisėta, nes naudojamas nelegalus žvejybos būdas ar priemonės. Piliečiui gręsia bauda, įrankių konfiskavimas bei žalos gamtai atlyginimas.