Pavilnyje – nelegalūs pamatai

GRYNAS.lt jau aprašė istoriją, kuri prasidėjo nuo to, kad gyventojas pranešė, jog Pavilnyje, Signatarų kvartale, be jokių statybos leidimų išdygo trys kotedžų pamatai. Nors toje vietoje galima tik vienbutė arba dvibutė statyba, planuojama statyti daug didesnius pastatus. Aktyvus gyventojas apie pažeidimus pranešė tiek žurnalistams, tiek kontroliuojančioms institucijoms, kurios ėmėsi veiksmų.

Vilniaus miesto savivaldybė teigė, kad leidimo šioms statyboms niekas net neprašė.

Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija dėl be statybą leidžiančio dokumento žemės sklype pastatytų trijų statinio dalių (pamatų) statytojui 2015-12-01 surašė savavališkos statybos aktą ir nurodymą per 6 mėn. savo lėšomis pašalinti savavališkos statybos padarinius, t.y. nugriauti savavališkai pastatytą statinį ir sutvarkyti statybvietę. Statytojui taip pat surašytas administracinio teisės pažeidimo protokolas ir skirta bauda.

Dėl suartos žemės kreipėsi į policiją

Gyventojas GRYNAS.lt pasakojo, kad po skundų dėl įmonės vykdomos nelegalios statybos valstybinėms institucijoms bei žurnalistams vieną dieną įvažiavimas į jo kiemą buvo suartas. Jis vertina tai kaip pagąsdinimą.

„Ten daugiau nieko nėra. Tik mano namas toje gatvėje. Ten yra gatvė ir jie ruošiasi net trijuose sklypuose be statybų leidimo statyti. Kai kilo skandalas, viskas apstojo, bet jie buvo išsipylę tą gatvę. Tai dabar susirinko savo gruntą, bet ne nuo visos gatvės, o nuo mano įvažiavimo. Aš vis tiek į kiemą galiu įvažiuoti per kitą pusę. Aš tai vertinu tik kaip įspėjimą ir, ko gero, bus daugiau“, - pasakojo gyventojas.

Pasak pašnekovo, toje vietoje, kur vyko kasybos darbai, yra savivaldybei priklausanti gatvė: „Ten yra Dukelių gatvė. Nors iki tol ten miestas nieko nedarė, mes buvome savo jėgomis išsikirtę beržus, ten augančius. Ir pasidarėme pravažiavimą per pievą. Ten visada buvo važiuojama, kai sausa, o kai palydavo, ten būdavo nepravažiuojama. Jie gatvę užpylė statybiniu laužu ir ta gatvė buvo visada pravažiuojama, aišku, jie pagerino šiuo atžvilgiu. Tik tiek, kad ar galima taip atvažiuoti ir bet kur bet ką mieste kasti?“

Dėl šio incidento buvo kreiptasi į policiją: „Kreipiausi į policiją, užregistravau. Buvo atvažiavusi, surašiau pareiškimą, nusiunčiau nuotraukas su visu traktoriumi. Matyt, kad policija kažką pradėjo, nes man šiandien skambino ir domėjosi.“

Verslininkas: jeigu jis nesusipras, mes jį sutvarkysime taip, kad maža nepasirodys

Abejotinas statybas kaimynystėje vykdančios įmonės „TNN“ vadovas Romualdas Ciunavičius GRYNAS.lt gynėsi, kad traktoriai yra ne jo, tačiau jis aiškiai galėjo įvardinti besiskundžiančio žmogaus vardą ir pavardę bei pasiūlė jam „pasigydyti“ ir „išsiplauti galvą“.

„Tegu tas, kuris rašinėja, kol dar mes nepadavėm jo į teismą ir neareštavome jo paskutinio turto, išsiplauna galvą. Mes ten statysime namus, šalia jo ir jis yra vienintelis žmogus, kuris tuo nepatenkintas. Mes pasiūlėm jam išsipirkti tuos sklypus iš mūsų ir mes ten nestatysime. Mes neturime visiškai jokių sentimentų tai vietai, mes padarėme kelius, bendraujame su bendrija. Visiems yra viskas gerai, vienam žmogui niekas negerai. Tai jeigu jam vienam negerai, jam reikia gydytis“, - teigė R. Ciunavičius.

Verslininkas GRYNAS.lt žurnalistei tiksliai įvardino konkretaus besiskundusio žmogaus vardą ir pavardę, nors GRYNAS.lt redakcija niekada niekam nėra atskleidusi besikreipusio žmogaus tapatybės. „Mūsų teisininkai kol kas nesiima jokių veiksmų, gal žmogus susipras. Jeigu nesusipras, mes jį sutvarkysime taip, kad maža nepasirodys“, - teigė verslininkas.

Statytojas iškėlė versiją, kad traktorius nusisamdė pats besiskundžiantis ir teigė, kad technika yra ne jo: „Mes nieko ten nedarėme nei vakar, nei užvakar. Mes ten nieko nedarome, esame susikrovę statybines medžiagas. Nei aš, nei mano technika ten nevažinėja, nevažinėja ten mūsų traktoriai, kol kas mes tvarkomės dokumentus. Neturiu supratimo, kieno ten ekskavatoriai, gal to paties žmogaus. Ką aš žinau? Gal pats pasiuntė ekskavatorius ir dabar nori su mumis tokiu būdu kažką suvesti.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.