Paaiškėjo, kad dėl gedimo visoje sistemoje sukilo gamybos nuotekos, kurios per lietaus nuotekų išleistuvą nubėgo į gruntą šalia esančioje paukštyno teritorijoje, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kaišiadorių rajono agentūros inspektoriai nustatė, kad nuotekos pradėjo bėgti apie 8.30 val. Po poros valandų tarša nutraukta. Pareigūnai paėmė mėginius laboratorinei kontrolei atlikti, nustatinėjamas išbėgusių į aplinką gamybinių nuotekų kiekis, bus skaičiuojama aplinkai padaryta žala. Žemės paviršiuje susikaupusios nuotekos surinktos ir išvežtos į AB „Kaišiadorių paukštynas“ valymo įrenginius.

Patikrinus AB „Kaišiadorių paukštynas“ mėšlidę, nustatyta, kad joje kartu su atvežtu mėšlu išverstos ir šalutinių gyvūninių produktų liekanos. Už šiuos pažeidimus atsakingi asmenys bus patraukti administracinėn atsakomybėn.

AB „Kaišiadorių paukštynas“ generalinis direktorius Gytis Kauzonas informuoja, kad įvykus avarijai iš karto buvo imtasi veiksmų.

„Balandžio 1-osios ryte įvyko avarija paukštyno nuotekų surinkimo sistemoje. Apie įvykį iš karto informuota Lietuvos Respublikos Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Kaišiadorių rajono agentūra. Identifikavus, kad pagrindinė nuotekų surinkimo magistralė, vedanti iš skerdyklos į įmonės pirminius valymo įrenginius, kemšasi, nedelsiant imtasi avarijų rizikos planuose numatytų priemonių situacijai sureguliuoti ir nedelsiant avarijos pasekmės likviduotos“, – teigia G. Kauzonas.

Paukštyno vadovas pabrėžia, kad siekiant išvengti gamybinių nuotekų persipylimo ir galimo patekimo į aplinką, nedelsiant buvo pristabdytas ir skerdyklos darbas, nuotekų surinkimo sistemoje ir šuliniuose kylančias nuotekas imta išsiurbinėti ir iki nuotekų valyklos transportuoti pasitelkus specialų transportą.

Visos avarijos metu į aplinką patekusios nuotekos susiurbtos specialiu transportu ir pervežtos į nuotekų valymo įrenginius. Avarijos metu susidariusi tarša likviduota, padariniai pašalinti.