Statybos valstybinės priežiūros pareigūnai, tikrindami daugiabučių namų renovacijos darbų kokybę, pranešime spaudai teigia nuolaidų nedarantys niekam. Jau nekalbant apie tai, kad pažeidimus padariusiems statybos dalyviams taikoma administracinė atsakomybė ir skiriami privalomieji nurodymai ištaisyti nustatytus trūkumus, jie gali netekti ir kvalifikacijos atestatų.

Vasario mėnesį Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos prie Aplinkos ministerijos (VTPSI) pareigūnai patikrino porą dešimčių renovuojamų daugiabučių ir dėl nustatytų pažeidimų penkiems statybos dalyviams iškilo grėsmė netekti kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų. VTPSI prašymu statybos specialistus atestuojantis Statybos produkcijos sertifikavimo centras (SPSC) įvertins, ar šie pažeidėjai atitinka kvalifikacijos reikalavimus. Jeigu išvada bus neigiama, jų atestatų galiojimas gali būti sustabdytas pusmečiui ar net visiškai panaikintas.

Bene daugiausia pažeidimų praėjusį vasarį statybos inspektoriai nustatė patikrinę renovuojamą daugiabutį namą Klaipėdos Rumpiškės gatvėje. Čia naujai įrengta stogo danga praleidžia lietaus vandenį, nekokybiškai atlikti ir fasado apšiltinimo darbai, sumontuoti kitokios konstrukcijos nei numatyti projekte langai. Rasta ir kitų trūkumų. Už pažeidimus rangovui taikyta administracinė atsakomybė. Netinkamai atliko savo pareigas ir šio namo statybos techninis prižiūrėtojas. Jis nekontroliavo, ar laikomasi projekto sprendinių, netikrino atliekamų darbų kokybės, neinformavo VTPSI apie rangovo padarytus pažeidimus. Ar bus sustabdytas ir rangovo, ir statybos techninio prižiūrėtojo atestatų galiojimas, priklausys nuo SPSC vertinimo.

VTPSI prašymu SPSC įvertins ir dar tris vasarį nustatytus pažeidėjus – renovuojamų daugiabučių Savanorių gatvėje, Kretingoje, J. Basanavičiaus gatvėje, Kėdainiuose, ir sostinės Žirmūnų gatvėje rangovus.