Pilietis V. J., neturėdamas Pasvalio rajono savivaldybės išduoto leidimo, skirto saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar pašalinimo darbams, Šimonių k. nupjovė 122 cm kamieno skersmens ąžuolą, kuris augo jo išsinuomotame ir dirbamame grūdinių kultūrų lauke. Tačiau atsirado neabejingų piliečių, kurie pastebėjo, kad laukų horizonte nebėra šimtamečio milžino.

Pilietis V. J. tokia savo veika pažeidė LR aplinkos ministro 2008 m. sausio 31 d. įsakymo „Saugotinų medžių ir krūmų kirtimo, persodinimo ar kitokio pašalinimo atvejų, šių darbų vykdymo ir leidimų šiems darbams išdavimo, medžių ir krūmų vertės atlyginimo tvarkos aprašo“ 9 punkto reikalavimus. Žala aplinkai, sunaikinus želdinius (saugotinus medžius) skaičiuojama, kadangi pilietis, neteisėtai iškirtęs saugotinus medžius, gamtai padarytus nuostolius atlygina pagal Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2008 m. birželio 26 d. įsakymu patvirtintus Želdinių atkuriamosios vertės įkainius, kurių 1 priedas reglamentuoja, jog nukirstas medis (ąžuolas paprastasis) priskiriamas III grupės sąrašui, pagal kurį medžio kamieno skersmens centimetras įkainotas 9 Eur.
Aplinkosaugininkų rastos ąžuolinės malkos

Pasvalio rajono agentūros pareigūnai atliko tyrimą ir piliečiui V. J. už ąžuolo nupjovimą be leidimo paskaičiavo žalą aplinkai 823,00 eurus. Pilietis V. J. turėjo atlyginti paskaičiuotą aplinkai padarytą žalą ir dar sumokėti 28,00 eurų baudą, numatytą ATP kodekso 78 str. 1 d.

Tame pačiame sklype dviejų 79 cm ir 92 cm augančių ąžuolų kamienai apdeginti ugnimi - vizualiai apžiūrėjus vietovę, matėsi šalia ąžuolų buvusi laužavietė. Tačiau pažeidėjo dėl minėtų ąžuolų sužalojimo nustatyti nepavyko.

Pasvalio rajono agentūra per pirmąjį šių metų pusmetį gavo ir tyrė 14 įvairių pranešimų ir skundų dėl galimai neteisėto medžių pjovimo.

Visiems, kas ruošiasi pjauti medžius, dar kartą aplinkosaugininkai primena, kad tai daryti be jokio leidimo galima tiktai savo kieme, privačioje namų valdoje. Kitoje žemėje su pjūklais darbuotis galima tiktai tada, kai rankose turite savo rajono savivaldybės išduotą leidimą.