„Tyrimo metu nustatyta, kad prieš pradedant statybos darbus, nebuvo tinkamai atliktas inžinerinių tinklų padėties sklype vertinimas, statytojas savo atliekamų veiksmų nebuvo suderinęs su nuotekų tinklo savininku. Be to, statybos darbai buvo pradėti vykdyti savavališkai, neturint statybą leidžiančio dokumento ir nepaskyrus statinio statybos techninio prižiūrėtojo“, - sako Eglė Kuklierienė, laikinai einanti VTPSI viršininko pareigas.

Komisijos išvadoje nurodoma, kad nuotekų sistema buvo pažeista sugriuvus statomai atraminei sienelei, kurios griūtis įvyko dėl neteisingai priimtų konstruktyvinių sprendinių, o statybos vykdytos nesilaikant statinio projekte numatytų technologinių sprendimų.

Remiantis VTPSI sudarytai komisijai perduotais Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento duomenimis, į Neries upę bei žemės paviršių sluoksnius avarijos metu pateko daugiau nei 46 tūkstančiai kubinių metrų nevalytų nuotekų, o žala aplinkai siekė per 600 tūkstančių eurų. Visus tyrimo metu surinktus duomenis inspekcija perdavė Vilniaus apskrities vyriausio policijos komisariato Kriminalinės policijos sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos 3-čiajam skyriui, kuriame atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Šią savaitę VTPSI pradės procedūras dėl Administracinių nusižengimų kodekso taikymo statybos dalyviams. Visų fizinių ir juridinių asmenų atžvilgiu, dėl kurių veiksmų ar neveikimo įvyko avarija veiklos įvertinimo VTPSI taip pat kreipsis į VĮ Statybos produkcijos sertifikavimo centrą (SPSC).

Nuotekų avarijos tyrimą vykdžiusi specialioji komisija, remdamasi Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) atliktomis statomo objekto statinio ekspertizės išvadomis, statybos valdytojui UAB „Contestus projektai“ pateikė išsamias rekomendacijas dėl statinio projekto sprendinių pakeitimo ir papildomų grunto tyrimų atlikimo.

Konstatuota, kad avarija įvyko dėl statybos darbus atlikusios UAB „Vilniaus rentinys“, techninį ir darbo projektą rengusios UAB „ARCHINOVA“, pastato techninio projekto konstrukcinę dalį subrangovo teisėmis ruošusios UAB „Ribinis būvis“, dalinę ekspertizę atlikusios UAB „Statybos projektų ekspertizės centras“ bei grupės fizinių asmenų veiksmų arba neveikimo.