Brakonierių šautuvai greitai suranda pirkėjus

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Gyvūnijos naudojimo kontrolės priežiūros skyriaus vedėjas Kęstutis Motiekaitis GRYNAS.lt sakė, kad vertingesnius iš nelegaliai žvejojančių ar medžiojančių asmenų konfiskuotus įrankius stengiamasi parduoti.

Tačiau nusipirkti galima tik didesnės vertės daiktus. Jei medžioklės ar žvejybos priemonės labai senos ir stipriai nusidėvėjusios, jomis prekiauti neverta. Todėl tokiu atveju menkavertės meškerės ar sukiužusios valtys tiesiog sunaikinamos. Norint parduoti daiktą jo vertė turėtų siekti bent 50 litų.

Kaip teigė K. Motiekaitis, iš nelegaliai medžiojančių asmenų konfiskuojami šautuvai visuomet perduodami Lietuvos Respublikos ginklų fondui, kuris juos gali parduoti. Iš brakonierių paimtų šautuvų vertę, atsižvelgiant į jų techninę būklę, nustato tarpžinybinė Ginklų techninės būklės ir vertės nustatymo komisija.
Konfiskuoti šautuvai parduodami

Be to, pasak pašnekovo, Ginklų fondui perduodami ne tik šautuvai, bet ir šoviniai bei naktinio matymo taikikliai.

Ginklų fondo Realizacijos skyriaus vedėjas Leonardas Bradelis teigė, kad iš brakonierių konfiskuotų medžioklinių šautuvų kaina svyruoja nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių litų. Bet apskritai tokiais ginklais žmonės domisi, todėl nėra sunku juos parduoti.
K. Motiekaitis
Kalbant apie medžioklės pažeidimus, tai kilpas ir spąstus sunaikina patys inspektoriai. Tokie daiktai pripažįstami atliekomis ir sunaikinami. Draudžiami žvejybos įrankiai naikinami lygiai taip pat. Žeberklai, kabliai, tinklų raizgalai taip pat sunaikinami. Taip pat pasielgiama ir su menkaverčiais nedraudžiamais daiktais.

„Tarpžinybinė komisija ginklus įvertina, o tada jie realizuojami. Kurie negeri ar abejojam dėl kokybės, tokius ginklus mes sunaikinam. Jų būna įvairių. Didžioji dalis būna tinkami pardavimui. Kaina būna taip pat labai įvairi. Mažiausia nuo 300, didžiausia – daugiau nei 2000 Lt. Žmonės domisi tais ginklais ir juos nuperka“, - teigė pašnekovas.

GRYNAS.lt pasižvalgius įvertinus skelbimų portaluose įkeltus skelbimus, pigiausias medžioklinis šautuvas šiuo metu kainuoja 450 litų, taigi, brakonieriaus ginklą būtų galima įsigyti pigiau.

Brakonieriai neteko keturių automobilių

Visi kiti aplinkosaugininkų konfiskuoti pažeidimo padarymo įrankiai perduodami Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI), kuri visa tai parduoda. Brangiausiai kainuoja valtys, jų motorai, spiningai ir ritės. Visgi aplinkosaugininkai tikina, kad brakonieriai labai brangiais žvejybos ar medžioklės įrankiais nesinaudoja. Jie supranta, kad bet kada gali būti sučiupti, todėl renkasi tokias priemones, kurių nebūtų gaila prarasti.
Neteisėti žvejybos įrankiai sunaikinami

K. Motiekaitis tikino, kad šiemet konfiskuoti keturi brakonierių automobiliai. „Yra paimti keturi pažeidėjų automobiliai, dabar tik laukiama teismų sprendimų. Jei bus nutarta juos konfiskuoti, greičiausiai automobiliai bus perduoti VMI“, - sakė pašnekovas.

Dar kitaip elgiamasi su draudžiamais naudoti medžioklės ir žvejybos įrankiais. K. Motiekaičio teigimu, jie niekam neparduodami, kad nekiltų pagunda padaryti tokių pačių pažeidimų dar kartą. Šie įrankiai tiesiog sunaikinami.
L. Bradelis
Tarpžinybinė komisija ginklus įvertina, o tada jie realizuojami. Kurie negeri ar abejojam dėl kokybės, tokius ginklus mes sunaikinam. Jų būna įvairių. Didžioji dalis būna tinkami pardavimui. Kaina būna taip pat labai įvairi. Mažiausia nuo 300, didžiausia – daugiau nei 2000 Lt. Žmonės domisi tais ginklais ir juos nuperka.

„Kalbant apie medžioklės pažeidimus, tai kilpas ir spąstus sunaikina patys inspektoriai. Tokie daiktai pripažįstami atliekomis ir sunaikinami. Draudžiami žvejybos įrankiai naikinami lygiai taip pat. Žeberklai, kabliai, tinklų raizgalai taip pat sunaikinami. Taip pat pasielgiama ir su menkaverčiais nedraudžiamais daiktais. Jei realizavimo kaštai būtų didesni, jų perduoti VMI neapsimokėtų. O jei būtų konfiskuoti žvejų verslininkų tinklai, juos būtų galima parduoti“, - teigė pašnekovas.

Per pusmetį konfiskuotos 57 valtys

Kai konfiskuojamas realizuotinas turtas, pavyzdžiui, valtys, gamykliniai žvejybos įrankiai, jis perimamas į VMI apskaitą ir parduodamas. Tokiu atveju pardavimas vyksta per įmones, teikiančias valstybei perduoto turto pardavimo paslaugas. Šautuvų įvertinimą atlieka perduodančios institucijos, VMI ir prekiaujančios įmonės. O jei vertinimas reikalautų specialių žinių, tokiam darbui kviečiamas ekspertas ar turto vertintojas.
Konfiskuotus tinklus aplinkosaugininkai sunaikina

Visgi, kaip rodo oficiali statistika, konfiskuotų žvejybos ir medžioklės įrankių, kuriuos būtų galima parduoti, nėra jau tiek ir daug. Analizuojant žūklės pažeidimus, per pusmetį konfiskuotas tik vienas elektros žvejybos įrankis, 532 tinklai, 19 duriamųjų ar užkabinamųjų ir 42 kitų draudžiamųjų įrankių.

Mėgėjiškų žvejybos įrankių iš pažeidėjų šių metų pirmą pusmetį aplinkosaugininkai konfiskavo 410. Valčių konfiskuota mažiau – 57.

Analizuojant medžioklės pažeidimus, matyti, kad per pusmetį konfiskuota 14 šautuvų ir 205 kitų draudžiamų įrankių.