„Tiesiog žmonės ramiausiai paima ir išpila atliekas. Pernai buvo plytos, kitokios statybinės atliekos, o šiais metais pamatėme šiferį ir stiklus. Kiek mes žinome, žmonės darosi kelią link paupio, todėl pila visas atliekas. Atliekos yra už mūsų tvoros ir mes visada jas turėsime, jos iš ten niekur nedings“, - susirūpino skaitytoja.

Šiferis, kurio sudėtyje yra asbesto, laikomas pavojinga atlieka. Asbestas yra toksiška pirmos grupės kancerogeninė medžiaga, kuri yra įtraukta į nuodingų medžiagų sąrašą Lietuvoje. Visų rūšių veiklai su asbestu išduodamos specialios licencijos ir privalomi darbdavių bei darbuotojų mokymai. Todėl jį būtina atiduoti atliekų tvarkytojams.

Asbestas yra pavojingas žmonėms, kai jo plaušeliai (skaidulos) patenka į aplinkos orą iš asbesto produktų. Į plaučius patekusios asbesto skaidulos gali sukelti tokias ligas kaip asbestozę (plaučių audinio randėjimą), plaučių vėžį ir mezoteliomą (pleuros vėžį). Nustatyta, kad dėl asbesto Europoje kasmet miršta apie 30 000 žmonių.
Gamtoje išpiltas šiferis

Jeigu asbesto produktų (šiferio, šiluminės izoliacijos ir kt.) yra jūsų namuose, ūkyje, nepatariama pradėti jį šalinti patiems. Geriau šį darbą patikėti specialistams, kurie, priklausomai nuo asbesto produktų techninės būklės, toliau imsis atitinkamų veiksmų.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Vilniaus rajono agentūros vedėjas Mykolas Bekasėnas GRYNAS.lt patikino, kad aplinkosaugininkai atvyks į vietą ir pradės tyrimą dėl pilamų atliekų, o sankcijos už tokį pažeidimą gali būti labai rimtos.

Pagal ATPK vieno kubinio metro ar mažesnio negu vienas kubinis metras pavojingų atliekų kiekio laikinas surinkimas, vežimas ir (ar) apdorojimas (įskaitant atvejus, kai tai daro prekiautojas atliekomis ir tarpininkas) pažeidžiant atliekų tvarkymo taisyklių reikalavimus, jeigu dėl to pavojingomis atliekomis buvo užteršta aplinka, – užtraukia baudą piliečiams nuo 86 iki 173 eurų ir pareigūnams – nuo 144 iki 289 eurų.

Šiferio pridavimas – tikras galvos skausmas

Nors šiferio atliekos pamiškėse ir prie gyventojų namų bado akis, tenka pripažinti, kad šiferio pridavimas į aikšteles – tikras galvos skausmas, o kartais gyventojui gali tekti ir nemenkai paploninti piniginę.

Aplinkos ministerijos Atliekų projektų valdymo skyriaus vyr. specialistas Audrius Naktinis pateikia sąrašą vietų, kur šiferio atliekos gali būti surinktos. Tačiau reikia pabrėžti, kad kiekviena atliekų surinkimo aikštelė taiko skirtingas asbesto atliekų surinkimo taisykles ir kai kuriuose regionuose tokias atliekas priduoti yra iš tiesų sunku.

Pavyzdžiui, Kauno regione didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės nemokamai priima iki 10 lapų. Marijampolės regione surinkimas vyksta didžiųjų ir specifinių atliekų priėmimo aikštelėse ir kainuoja 113 eurų/t.

Panevėžio regione didžiųjų atliekų surinkimo aikštelės 300 kg šiferio iš gyventojų per metus priima nemokamai. Šiaulių regiono aikštelėse iki 0,5 m³ per metus iš gyventojo priimama nemokamai. Utenos regione surinkimo aikštelėse galima per metus atiduoti 200 kg šiferio nemokamai.  Alytaus regione šias atliekas šalina Alytaus regioninis sąvartynas ir fiziniams asmenims tai kainuoja 38,52 euro už toną.

Vilniečiams tokių atliekų surinkimas kainuoja 7,61 euro už toną. O štai  Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centras asbesto atliekų nepriima iš viso.

Vietas, kuriose galite priduoti šiferio atliekas, galite rasti ČIA.