„Seniūnas savo tiesioginio darbo metu būna statybų vietoje. Asmenys, gaunantys socialinę paramą, už kurią jie turi atlikti viešuosius darbus, dirba seniūno statybose. Seniūno žentas turi logistikos įmonę, kurios sunkiasvorės transporto priemonės remontuojamos nelegaliai pastatytame garaže. Iš nuotraukų matosi, kad teritorijoje, gyventojų teigimu, yra savavališkai įrengti kelio ženklai: „eismas draudžiamas“ ir „įvažiuoti draudžiama“. Seniūnas naudojasi savo tarnybine padėtimi ir disponuoja valstybės turtu savo žento įmonės naudai“, - rašė vietos gyventojas.

GRYNAS.lt atsiųstoje vaizdo medžiagoje matyti, kad pats seniūnas dienos metu iš tiesų sukinėjosi statybų aikštelėje. Be to, filmuotoje medžiagoje matyti ir darbininkai, o tarp jų - ir vyresnio amžiaus moteris.

Užgrobė valstybinę žemę

GRYNAS.lt turimi dokumentai rodo, jog Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) nustatė, kad statybos vyko valstybinėje žemėje, buvo užimtas nemažas valstybinės žemės plotas.

„Žemės naudojimo patikrinimo metu nustatyta, kad valstybinės žemės dalyje, greta pastato-garažo pastatyta tvora, įrengti vartai, sandėliuojamos statybinės medžiagos, matomi atlikti statybos darbai (iš statybinių blokelių pastatytas pastatas). Patikrinimo metu patekti į minėtą teritoriją nebuvo galimybės, kadangi teritorija užtverta tvora“, - rašoma NŽT rašte.

NŽT Vilniaus rajono skyriuje, įvertinus žemės naudojimo metu surinktus duomenis, buvo nustatyta, kad valstybinės žemės dalis, esanti greta pastato-garažo, esančio Pergalės g. 52A, naudojama tokiu būdu, jog savavališkai yra užimama 4665 kv. m valstybinės žemės ploto. Vilniaus rajono skyriuje yra pradėta administracinių bylų teisena dėl pažeidimo. Apie pažeidimus buvo informuota Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

VTPSI nustatė pažeidimų

GRYNAS.lt turimi dokumentai rodo, jog VTPSI 2016-02-10 surašė V. Starikovičiui savavališkos statybos aktą ir privalomąjį nurodymą pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Pasak VTPSI, savavališkai, neturint statybą leidžiančio dokumento, valstybiniame žemės sklype buvo rekonstruotas neypatingas statinys – rekonstruotas savavališkai – pakeltas pastato stogas (buvo vienšlaitis, dabar dvišlaitis), įrengta pastogė.

Dėl visko kaltina NŽT

Šatrininkų seniūnijos seniūnas, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos narys V. Starikovičius, GRYNAS.lt komentuodamas situaciją, dėl visko kaltino Nacionalinę žemės tarnybą.

„Nuo 2014 metų NŽT mums, tai yra žemės ūkio bendrovei „Papilėnai“, neformuoja sklypo. Vis atsiranda naujų priežasčių: tai nėra parašų, tai jis per didelis. Tiesiog nepagrįstai neformuoja. Mes ruošiamės dabar į teismą. Mūsų garažai yra visiškai sugriuvę - nei stogo, nei sienų. Jie tapo pavojingi. Ir vieną iš garažų mes rekonstravome. Kad yra valstybinė žemė, aš suprantu, bet mes išsaugoję 100 darbo vietų“, - kalbėjo V. Starikovičius.

Paklaustas, kodėl pirmiausia neišsprendė nesutarimų su NŽT teisme, prieš pradedant savavališkai statyti valstybinėje žemėje, seniūnas teigė, kad nespėjo: „Mes dabar turime leidimą modernizacijai, bet tiesiog jau per vėlai tas laikas išeina. Bet viskas yra dėl NŽT kaltės.“

Paklaustas, ar garažas iš tiesų buvo rekonstruojamas žmonių, kurie dirba už socialines pašalpas, V. Starikovičius tai paneigė: „Ar jūs matėte žmones, kurie dirba pas mus už socialines pašalpas? Atvažiuokite ir pažiūrėkite, kaip jie atrodo, jie nesugeba nieko padaryti.“

Paklaustas, ar tiesa, kad jis pats vadovavo statyboms darbo metu, seniūnas iš pradžių paklausė: kaip suprasti darbo metu? Patikslintas, kad darbo valandomis, jis pakeitė temą: „Ten ta riba yra pora metrų, kur yra mūsų kapinės, mokykla ir kultūros namai. Viskas ribojasi. Tai netiesa.“

Savivaldybė: neturime informacijos dėl statybų priežiūros darbo metu

Vilniaus rajono savivaldybės administracijos direktorė Liucina Kotlovska, paprašyta pakomentuoti, kaip savivaldybė vertina tokius seniūno veiksmus, GRYNAS.lt teigė, kad jis darbus atliko kaip privatus asmuo, dėl to detalesnio vertinimo išgirsti nepavyko.

„Kaip paaiškėjo, statinius valstybinėje žemėje įsigijo ir jų rekonstravimo darbus V. Starikovičius atliko kaip privatus asmuo, o ne kaip Šatrininkų seniūnas. Dėl lankymosi statybų teritorijoje ir statybų priežiūrų darbo metu informacijos neturime“, - komentavo L. Kotlovska.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.