Šie reikalavimai didžiąją dalimi apima dar nuo 1996 metų panašaus pavadinimo teisės aktą – Aplinkos apsaugos reikalavimus deginant sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas. Atsižvelgiant į nuolat Aplinkos ministerijoje gaunamus gyventojų pranešimus ir pasiūlymus, šis teisės aktas papildytas naujais reikalavimais ir rekomendacijomis dėl laužų kūrenimo ir maisto gaminimo įrenginių (grilių, kepsninių ir kt.) naudojimo gamtoje, teigiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Nesikeičia jau įprastais tapę draudimai deginti ražienas, nenupjautą ir nesurinktą (nesugrėbtą) žolę ar nendres, tačiau naujajame teisės akte įrašyta, kad nevalia deginti augančių medžių ar krūmų. Taip pat įtvirtintas draudimas deginti medieną jos neperkrovus, jei į krūvas ji buvo sudėta anksčiau nei prieš savaitę iki deginimo. Šia nuostata siekiama išvengti smulkiosios faunos žūties, nes dažnai senose šakų krūvose prieglobstį randa smulkūs stuburiniai gyvūnai – žebenkštys, ežiai, varlės, lizdus susisuka žvirbliniai paukščiai.

Pagal naująją tvarką iškylų, švenčių, stovyklų ir panašių renginių metu laužuose ir maisto gaminimo įrenginiuose (pvz.: griliuose, šašlykinėse, ugniakuruose, rūkyklose) leidžiama deginti tik medieną ir medžio anglį, o ne bet ką, kas dega. Laužus galima kurti tik tam specialiai įrengtose vietose, privačiuose žemės sklypuose – savininko nustatytose vietose, jei to nedraudžia kiti teisės aktai, pvz.: Saugomų teritorijų įstatymas ar Specialiosios žemės ir miško naudojimo sąlygos.

Siekiant išvengti laužų kūrenimo tam neskirtose vietose, savivaldybių institucijoms, saugomų teritorijų direkcijomis, miškų urėdijoms savo administruojamose teritorijose rekomenduojama įrengti reikiamą skaičių vietų, kuriose būtų galima rengti iškylas ir užkurti ugnį. Tai ypač aktualu didžiųjų miestų gyventojams, kurie šiltuoju metų laiku nori pasigaminti maisto lauke, tačiau mieste neranda tam vietos.

Kilnojamus maisto gaminimo įrenginius, kuriuose lauko sąlygomis gaminamas maistas ir naudojama atvira ugnis, reikia pastatyti taip, kad nenukentėtų žolinė augalija, greta esantys medžiai ar krūmai. Taip pat privaloma laikytis priešgaisrinės saugos taisyklių. Pelenus būtina visiškai užgesinti. Juos rekomenduojama išbarstyti dirbamoje žemėje.