Mažėjantis Saulės audrų aktyvumas yra bene geriausias įrodymas, jog saulė beveik nedaro įtakos visuotinio atšilimo proceso, praneša mnn.com. NASA mokslininkų atlikti stebėjimai rodo, jog pastaruoju metu nusilpęs Saulės audrų aktyvumas Žemės negelbsti – ji vis tiek sugeria daugiau spindulių nei geba išleisti atgal į kosmosą.

Šis disbalansas – pasisavinama daugiau nei išleidžiama atgal – ir yra pagrindinė visuotinio atšilimo proceso priežastis. Jis tęsėsi net esant ramiai Saulės būsenai, kai ji skleidė gana žemo lygio energiją. Tolimesni mokslininkų tyrimai ir stebėjimų analizė tik patvirtino faktą, jog didžiausią įtaką besikeičiančiam klimatui daro neatsakinga žmogaus veikla – tarša bei jos sukeltas šiltnamio efektas.

NASA mokslininkai nustatė, jog per 2005 – 2010 metais atliktų stebėjimų laikotarpį skirtumas tarp sugertos ir atgal į atmosferą išleistos Saulės energijos sudarė 0,58 vatus kiekviename kvadratiniame kilometre. Palyginimui galima pasakyti, kad Saulės energijos skirtumas, kurį Žemė sugeria per pasyvųjį ir aktyvųjį laikotarpį, skiriasi 0,25 vato kvadratiniame kilometre.

Saulės aktyvumo ciklas keičiasi kas 11 metų. Šiuo metu jis pamažu grįžta prie vidutinio lygmens, o 2013 metais turėtų pasiekti aktyvumo viršūnę.

„Net per pasyvųjį Saulės laikotarpį nustatytas disbalansas nėra siurprizas, tačiau tai gana svarbus įrodymas, jog saulės aktyvumas nėra pagrindinis visuotinį atšilimą lemiantis veiksnys“, – teigė tyrimo vadovas, NASA Goddardo kosminių tyrimų instituto direktorius ir mokslininkas Jamesas Hansenas. Mokslininkas pridūrė, jog nežymus Saulės aktyvumo svyravimų poveikis Žemei vis dėl jaučiamas, tačiau kaip reiškinys jis nedaro poveikio problemai, o tik sudaro galimybes jai didėti, tad esmė – vidiniai procesai.

Saulės aktyvumas susijęs su jos magnetinio lauko svyravimais. Permainingi Saulės temperatūros pokyčiai, aktyvūs energetiniai blyksniai ir magnetinės energijos išsiveržimai dažnai priskiriami prie klimato kaitą lemiančių faktorių. Skeptikai mano, jog tai ir yra tikrosios globalinio atšilimo priežastys, tačiau mokslininkai nesutinka ir teigia, jog svarbiausią vaidmenį šiame procese atlieka šiltnamio efektas.