Jeigu bus uždarytas Kazokiškių sąvartynas, Vilniaus gatves gali užtvindyti tūkstantis tonų šiukšlių, perspėja aplinkos apsaugos ministras ir neatskleidžia, ar iki antradienio turės visus reikalingus sąvartyno eksploatacijai reikalingus dokumentus.

„Tik uždarykime sąvartyną rytoj, čia tuoj prasidės kiti mitingai, kai Vilniuje tūkstantis tonų šiukšlių bus gatvėse“, - žurnalistams po Vyriausybės pasitarimo sakė Gediminas Kazlauskas.

Antradienį baigiasi terminas, per kurį teismas įpareigojo sutvarkyti visus reikalingus leidimus, norint tęsti sąvartyno darbą.

Sąvartyno veiklai prieštaraujantys visuomenininkai tvirtina, kad jau aštuonis mėnesius jis veikia be reikalingos poveikio aplinkai analizės. Ministras savo ruožtu atremia, kad poveikis aplinkai buvo tirtas, tačiau pasirinktos paprastesnės procedūros.

„Šiais metais buvo atliktos kitos taip pat poveikio aplinkai vertinimo procedūros - neišplėstinės, supaprastintos, dėl to, kad toks poveikio aplinkai vertinimas jau buvo atliktas. Čia yra diskusija, ar to pakanka, ar nepakanka. Taip, vienai pusei atrodo, kad nepakanka - dėl to, kad reikia uždaryti sąvartyną“, - kalbėjo G. Kazlauskas.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas prieš metus panaikino leidimą naudoti Kazokiškių sąvartyną, bet sprendimo vykdymą atidėjo vieneriems metams. Per tą laiką turi būti pašalinti visi formalūs trūkumai - atliktos poveikio aplinkai vertinimo procedūros ir gauti taršos ir integruotos prevencijos ir kontrolės leidimai. Tačiau jei leidimas nebūtų gautas, alternatyvų bent kol kas Vilniaus regionas neturi.

Praėjusią savaitę LRT „Panorama“ skelbė, kad Vilniaus savivaldybės, 80 proc. visų atliekų vežančios į Kazokiškes, pareigūnai sako net neįsivaizduojantys, ką reikėtų daryti Kazokiškių sąvartyną uždarius. Artimiausius Alytaus ar Utenos sąvartynus iš sostinės gyventojų surenkamos atliekos užpildytų per pora mėnesių, būtų pažeistos visos atitinkamos Europos Sąjungos direktyvos.

Sąvartynas Kazokiškėse oficialiai buvo atidarytas 2007 metų lapkritį. Investicijos į sąvartyno, statybas ir įrangą siekė 27,7 mln. litų. Pagal planą, sąvartyne per 20 metų turi būti sukaupta beveik 6 mln. tonų atliekų.