Įgyvendinant naujas iniciatyvas, kurias finansuoja Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija pagal Klimato kaitos specialiąją programą ir prie kurių įgyvendinimo prisideda „BOD Group“, Malaizijoje bus sumontuotos dvi saulės jėgainės, siekiant parodyti Malaizijos visuomeninei ir Vyriausybei, kaip galima realiai prisidėti prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio sumažinimo atmosferoje kartu prisidedant ir prie pasaulinių klimato kaitos tikslų vykdymo, teigiama pranešime spaudai.

Šio projekto partneris Malaizijoje – Sultono Idris universitetas (Universiti Pendidican Sultan Idris), įsikūręs Perako Sultonate. Kaip tik ant šio universiteto stogo bus sumontuota pirmoji 30 kilovatų galingumo saulės energijos jėgainė. Antrąją tokio paties galingumo jėgainę nuspręsta sumontuoti ant specialiai pagamintos stoginės virš birių krovinių konvejerio Lumuto uoste.

Jau šį rudenį universiteto studentai interneto pagalba galės stebėti rezultatus šalia jūros esančioje jėgainėje ir lyginti jos efektyvumą su jėgaine, esančia mieste. Taip tikimasi moksliniu būdu išryškinti faktus, kodėl Europa ir Lietuva pereina prie pažangiausių iš stiklo pagamintų saulės modulių ir koks jų privalumas būtų esant tropiniam klimatui.

Šio projekto įgyvendinimui bus naudojami Lietuvoje pagaminti „BOD Group“ stiklas/stiklas tipo, skirtingo galingumo ir dizaino saulės moduliai. Naudojant šias jėgaines Sultono Idris universitetas galės ne tik pasigaminti ir savo reikmėms panaudoti žaliąją energiją, bet ir realiai prisidės prie šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo atmosferoje.

„Mūsų universitetas yra ypatingai dėkingas Lietuvos Vyriausybei už finansinę paramą įrengiant saulės jėgaines. Mes džiaugiamės, kad lietuviškos šio tipo saulės jėgainės bus pirmosios tokio tipo jėgainės šalyje ir kad mūsų universitetas yra pasirinktas šio projekto įgyvendinimui”, – teigė universiteto kanclerio pavaduotojas profesorius Dato Dr. Zakaria Kasa.

„Mūsų dėstytojai ir studentai turės unikalią galimybę geriau įsigilinti į žaliosios energijos gamybą bei suvokti realią jos naudą prisidedant prie neigiamų klimato kaitos padarinių mažinimo , – pridūrė jis.

Lietuvoje gegužę viešėję Malaizijos energetikos atstovai – Generalinė sekretorė ponia Datuk Loo Took Gee su delegacija – pabrėžė atsinaujinančios energetikos svarbą Malaizijai ir džiaugėsi, kad Lietuva, įgyvendindama pasaulinio klimato kaitos susitarimo tikslus, pasirinko būtent jos atstovaujamą šalį.

Apsilankę UAB „BOD Group“ fabrike, malaiziečiai susipažino su saulės moduliais, kurie bus naudojami įgyvendinant projektą Malaizijos universitete. Malaizijos delegacija įvertino Lietuvos pastangas ir išreiškė norą prisidėti prie universitete sumontuotų jėgainių stebėsenos, siekiant įvertinti europinių technologijų naudingumą ir efektyvumą Malaizijoje, o tuo pačiu galimybes mažinti klimato kaitos padarinius, atsirandančius dėl iškastinio kuro vartojimo.

„Mes esame padrąsinti Malaizijos Vyriausybės siekimo diegti atsinaujinančios energijos technologijas, ypač saulės energetikos srityje. Malaizija iš tiesų turi unikalią galimybę peršokti kelis etapus technologinės plėtros srityje, priimdama naujausią ir efektyviausią technologiją, prieinamą Europoje“, - teigė „BOD Group“ įkūrėjas ir vadovas Vidmantas Janulevičius.

Datuk Loo teigė, kad Malaizija galėtų būti laikoma viena iš lyderių saulės energijos gamyboje Pietryčių Azijoje, jei efektyviai panaudotų moderniausias atsinaujinančios energetikos technologijas. Ji taip pat pabrėžė, kad šalis, turinti visas galimybes energiją pasigaminti nekenksmingu aplinkai būdu, iki dabar dideliais pajėgumais naudoja itin taršų aplinkai kurą – anglį ir dujas.

„Dėl šios iniciatyvos bus ne tik atkreiptas visuomenės dėmesys į žaliosios energijos svarbą ir naudą mūsų šaliai, bet ir skatinamas dvišalis komercinis bendradarbiavimas“, - teigė Datuk Loo.

Vykdydama Europos Sąjungos politiką bei skatindama dvišalius vystomojo bendradarbiavimo projektus, Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija ne tik prisideda prie globalios klimato kaitos poveikio mažinimo, bet kartu kelia ir Lietuvos įvaizdį, pristatydama lietuviškas aukštąsias technologijas tolimosiose rinkose.