Nori sukurti ne komponentą, o visą technologiją

Įmonės „Veika“ direktoriaus pavaduotojas technologijoms Aleksejus Etinas GRYNAS.lt pripažino, kad ekologiškų tapetų dažų kūrimo procesas tik prasideda. Šiuo klausimu dirbama dar tik apie pusę metų, nors bendrai tapetų dangų kūrimu bendrovė užsiima seniai.

„Pirminiai pavyzdžiai gali pasirodyti maždaug po metų, rinkoje – gal po dviejų metų. Toks yra planas“, - sako A. Etinas. Šiam projektui realizuoti yra gauta ES parama, iš viso apie 1,3 mln. Lt. Pašnekovas prideda, kad pati bendrovė žada skirti dar beveik tiek pat savo lėšų.
J.Buzelytė
Verta pastebėti, kad žaisluose, kosmetikoje ftalatai yra draudžiami, tačiau kituose gaminiuose – ne. Yra rizika, kad tiek PVC dangos, dušo užuolaidų, mokyklinių prekių, plastikinių staltiesių gamyboje ftalatai gali būti naudojami.

„Tokių produktų šiandien rinkoje pasaulyje nėra. Planuojame, kad tai bus visiškai naujas produktas, nes dabar dauguma tapetų yra daroma plastifikuoto polivinilchlorido pagrindu. Kitų komponentų, plačiai naudojamų tapetų rinkoje, šiandien nėra, nes jie yra prastesnės kokybės arba žymiai brangesni, nėra technologijos, kuri leistų panaudoti kitas medžiagas, kurios būtų ekologiškesnės.

Mes norime sukurti ne tik komponentą, dangą, bet ir bendrai visą procesą, kaip iš tos dangos gaminti tapetus taip pat efektyviai ir tokiomis pat sąnaudomis ir kokybe“, - aiškino A. Etinas.

Bendrovės atstovo teigimu, jau turima aiški vizija kuo bus keičiamas polivinilchloridas, tačiau kol kas visų detalių jis atskleisti negali – vyksta patentavimo procesas. 


Rinkoje dominuoja vien pigūs tapetai 

A. Etinas pabrėžė, kad kuriant naują gaminį orientuojamasi į vidutines pajamas gaunantį gyventoją: „Rinkoje 70-90 proc. yra pakankamai pigūs tapetai iš PVC. Į tą rinką mes ir norime taikyti. Ir šiandien yra ekologiškesnių tapetų, bet jie žymiai brangesni. Pavyzdžiui, rulonas standartinių tapetų kainuoja apie 30 Lt. Galima įsigyti ekologiškesnius tapetus su blogesnėmis eksploatacijos savybėmis už 100-200 Lt už ruloną.

Tokie tapetai turi labai mažą rinkos dalį, mes taikomės būtent į pagrindinę rinkos dalį – kad kiekvienas žmogus galėtų tokius tapetus įsigyti sau į namus“, - sakė A. Etinas. Anot pašnekovo, planuojama, kad naujai kuriamas gaminys turėtų konkuruoti su pigesne rinkos produkcija ir kainuoti ne daugiau kaip 30 Lt.
Tapetų įvairovė

„Planuojame gaminti ne galutinius tapetus, o tik dangą jiems, esame ne tapetų gamintojai, o žaliavos, iš kurios tapetų gamintojai gamina galutinį produktą. Lietuvoje nėra tapetų gamyklų, todėl planuojame viską eksportuoti“, - sakė A. Etinas. Pasiteiravus, kokiu būdu lietuviai galės įsigyti tokį produktą, pašnekovas samprotavo, kad į parduotuves juk atkeliauja įvairi produkcija iš užsienio šalių, taigi, atsiras ir ekologiškų tapetų linijos.

Ateitis regima be PVC dangų

Bendrovės „Veika“ atstovo teigimu, polivinilchloridas yra labai naudingas polimeras dėl to, kad jis yra labai stabilus, visiškai nesuyrantis. Tačiau kai kuriose situacijose šis privalumas virsta trūkumu:

„Kai jis yra naudojamas maišeliuose ar taros plastike, tuose pačiuose tapetuose – jis atlieka savo funkciją – tapetai naudojami dešimt metų, išmetami lauk, bet jie visiškai nesuyra net ir po tūkstančio metų. O tai yra labai blogai. Mes paskaičiavome, kad per metus yra pagaminama tiek polivinilchlorido, kad iš jo galima būtų pastatyti tiltą, kurio užtektų pusei kelio iki Mėnulio. Tai yra vienas iš labiausiai naudojamų plastikų“, - pasakojo A. Etinas.

Anot jo, dėl tokio plataus šio plastiko paplitimo, jo likučių randama net maiste, gyvulių mėsoje. Dėl to ir būtina ieškoti kitokių medžiagų derinių, kurios lengviau suirtų ir mažiau terštų aplinką.
A. Etinas
Dabar dauguma tapetų yra daroma plastifikuoto polivinilchlorido pagrindu. Kitų komponentų, plačiai naudojamų tapetų rinkoje, šiandien nėra, nes jie yra prastesnės kokybės arba žymiai brangesni, nėra technologijos, kuri leistų panaudoti kitas medžiagas, kurios būtų ekologiškesnės.

„Polivinilchloridas nėra minkštas, todėl jame privaloma naudoti plastifikatorius. O jie yra skysti, jie įvedami į polimerą ir jį suminkština. Bet dėl to, kad jie yra skysti, PVC liečiant ranka, ant jos pasiliks plastifikatorių pėdsakų. Jie, deja, yra labai kenksmingi, netgi kancerogeniški. Pasaulyje vyksta didelė kova dėl ftalatų naudojimo. Pirma, jie buvo uždrausti vaikų žaisluose, po to – medicinos prietaisuose, pavyzdžiui, naudojamuose kraujo perpylimui ir pan. Manome, kad kuo toliau, tuo daugiau bus bandoma atsisakyti PVC ir jis bus uždraustas“, - samprotavo A. Etinas.

Įmonėje šiuo metu dirba apie 15 žmonių, kurie kuria ekologiškų tapetų dažų technologiją, veikia net penkios laboratorijos, kuriose tikrinami dažų pavyzdžiai, jų savybės, vyksta analizė, spausdinimas ir pan.

„Matuojama, kas įvyko su vienu ar kitu komponentu, dizaino laboratorijoje bandoma danga, ką su ja dar gali padaryti tapetų gamintojas. Manau, kad esame pakankamai pajėgūs tai padaryti“, - viliasi pašnekovas.


Cheminių medžiagų specialistė: kol kas ekologija vis dar labiau mada

Baltijos aplinkos forumo (BEF) cheminių medžiagų specialistė Justė Buzelytė, paklausta, kodėl Lietuvos statybinių medžiagų rinkoje labai trūksta ekologiškų produktų pasiūlos, teigė, kad nesant paklausos ir pasiūla neatsiranda. Tačiau žvelgiant giliau, aiškėja daugiau niuansų.
Tapetai

„Pastebiu, kad kai kuriuose prekybos centruose atsiranda „eko“ skyreliai, nors kol kas ten dominuoja dažai. Teko bendrauti su Vokietijoje esančiu statybinių ir apdailos medžiagų prekybos centru, kitomis ekologiškomis parduotuvėmis. Jų teigimu, seniau aplinkai ir sveikatai draugiškesni gaminiai buvo tik nedaugelio sąmoningas pasirinkimas, gyvenimo būdas, tačiau vėliau tai peraugo į madą, kai apsipirkti (ekologiškų gaminių, - red. past.) ateina ir audinės kailiniais pasipuošusios damos, važinėjančios galingais džipais. Panašios tendencijos ir Lietuvoje. Aišku norėtųsi, kad kiekvienas būtų samoningas ir žinotų, kodėl geriau yra rinktis ekologišką gaminį“, - samprotavo J. Buzelytė.

Anot jos, pastebima ir kita tendencija, kad daugelis dar nepasitiki ekologišku gaminiu, nes atrodo, kad dažai iš karto nusilups, o ploviklis neišplaus. 

„Neretai ir statybininkai labai skeptiškai žiūri ir atkalbinėja nuo ekologiškų gaminių naudojimo. Bet juk technologijos šioje srityje taip pat juda į priekį. Žinant įprastų gaminių keliamą riziką sveikatai, manau, apsispręsti darosi lengviau. Ypač, jei namuose yra vaikų“, - sako BEF atstovė.


Kaip rinktis sveikatai mažiausiai pavojingus tapetus ir kitas prekes?

Specialistės paprašius įvertinti lietuviškos įmonės deklaruojamas ambicijas sukurti ekologiškus tapetų dažus ir dabar esančią panašių produktų rinką, J. Buzelytė pripažino, kad Lietuvoje surasti tapetų be tok­siš­ko plas­ti­fi­kuo­to po­li­vi­nilch­lo­ri­do ganėtinai sunku, kadangi gamintojas nors ir nenaudodamas toksinių medžiagų polivinilochloride, tą nebūtinai pasiskelbia.

„Taipogi, rinkoje yra, tačiau Lietuvoje dar neteko matyti, tapetų, paženklintų ekologiniu „Mėlynojo angelo“ ekoženklu, kuriuose pavojingų medžiagų naudoti negalima. Jie taip pat pagaminti iš perdirbto popieriaus. Kol kas galėčiau pasiūlyti rinktis tiesiog popierinius tapetus“, - patarė BEF atstovė.

Aplinkosauginės nevyriausybinės organizacijos narė pabrėžė, kad vinilinių tapetų patariama vengti, o dar geriau vengti ir apskritai visų gaminių, pagamintų iš PVC arba vinilo.
A. Etinas
Paskaičiavome, kad per metus yra pagaminama tiek polivinilchlorido, kad iš jo galima būtų pastatyti tiltą tiek kilometrų, kad užtektų pusei kelio iki Mėnulio. Jis yra vienas iš labiausiai naudojamų plastikų.

„Kad PVC būtų minkštas yra naudojami ftalatai. Tai endokrininę sistemą ardančios medžiagos, siejamos su vaisingumo problemomis. Pavyzdžiui, Danijoje 2010 m. atliktas tyrimas rodo, kad 11 iš 15 vinilinių tapetų mėginių buvo aptikta ftalatų. JAV taip pat 2010 m. tyrė kelis tūkstančius mėginių, kurių daugiau nei pusėje buvo aptikta sunkiųjų metalų (kadmio, švino, kt.), kitų medžiagų. Lietuvoje taip pat esame tyrę 10 vinilinių tapetų mėginių, tačiau rezultatų dar neskelbiame, kai kurių atsakymų dar laukiame ir norime viską paviešinti iškart“, - pasakojo J. Buzelytė.

Jos teigimu, žmonės, kurie nori išvengti galimų pavojų ir rinktis kuo ekolgiškesnes medžiagas, turėtų rinktis tiesiog popierinius tapetus, ypač, jei namuose yra vaikų ar besilaukiančių moterų. 

„Verta pastebėti, kad žaisluose, kosmetikoje ftalatai yra draudžiami, tačiau kituose gaminiuose – ne. Yra rizika, kad tiek PVC dangos, dušo užuolaidų, mokyklinių prekių, plastikinių staltiesių gamyboje ftalatai gali būti naudojami“, - atkreipia dėmesį J. Buzelytė.


Jei kažko nežinai, drąsiai klausk

Vartotojai, norintys žinoti, ką perka, turi galimybę klausti pardavėjo ar gamintojo, ar norimame pirkti gaminyje nėra pavojingų cheminių medžiagų. Vartotui gamintojas privalo pateikti informaciją per 45 dienas. Daugiau informacijos apie tai galite rasti čia.

Dar viena galimybė, kaip pasirinkti saugesnį gaminį, kaip pataria BEF atstovė, jų organizacijos Facebook puslapyje užduoti rūpimus klausimus apie chemines medžiagas. Specialistai pasiruošę į juos atsakyti.