Tokia išvada peršasi išsamiau pasidomėjus Vilniaus mieste lakstančių danielių istorija. Pasirodo, kad dauguma už gyvūnų priežiūrą, tinkamas sąlygas bei laikymą atsakingų institucijų yra bejėgės prieš po valstybei priklausantį parką šuoliuojančią „privačią nuosavybę“.

GRYNAS.lt pirmadienio vakarą publikavo vaizdo reportažą apie du danielius, įleistus į teritoriją šalia naujos statybos daugiabučių Eišiškių plente. Teigiama, kad gyvūnus įsigijo daugiabučių statybos rangovas Igoris Šifrin arba jo vadovaujama bendrovė „Piliuona“. Visgi vyras tai padarė neturėdamas jokių leidimų gyvūnams laikyti. Be to, jie paleisti į parką, kuriame kasdien vaikšto žmonės, žaidžia vaikai, vedžiojami šunys.

Danieliai netrukus buvo išgąsdinti šunų, o ir žmonės atsargiai ėmė vaikščioti po pamėgtą parką. Valdininkai kol kas tegalėjo patikinti žurnalistus, jog nei iš Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos, nei iš Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos danielių savininkas Igoris Šifrin nėra gavęs leidimų juos laikyti.

Nėra tokio dalyko, kaip „savivaldybės žemė“

Visų pirma įvairioms institucijoms kilo klausimas, kieno žemėje šiuo metu jau suskubta statyti aptvarus danieliams. Gyventojai teigia, jog tai – savivaldybei priklausanti, tam tikromis sutartimis leista tvarkyti žemė.

O Igoris Šifrin, gyventojų teigimu, kartais tvirtina, jog tai jo privati nuosavybė. Vilniaus miesto savivaldybės Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotoja Raimonda Rudukienė teigė, jog savivaldybei nepriklauso jokia mieste esanti žemė. „Žemę galima naudoti tik ta paskirtimi, kuria sudaryta nuomos sutartis. Vilniaus miesto savivaldybei nepriklauso niekas, išskyrus gatves, kapines, mokyklas ir darželius. Visa valstybinė žemė patikėjimo teise priklauso Nacionalinei žemės tarnybai.

Žemės mes neadministruojame ir nevaldome,“ - paaiškino savivaldybės atstovė. R. Rudukienė patvirtino, jog pagal turimus duomenis sklypas priklauso valstybei. Yra duotas leidimas tvarkyti teritoriją, paversti ją visuomeniniu parku, tačiau tai nereiškia, jog parke gali būti paleisti danieliai. Taip pat čia negali būti jokių statinių.

Šiuo metu savininko atstovai suskubo tverti tvoras ir žada gyvūnus atskirti nuo viešosios, gyventojų lankomos erdvės.Pirma gyvūnai – paskui leidimai

Vilniaus valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Skirmantas Miškinis GRYNAS.lt žurnalistams aiškino, jog Igoris Šifrin ar jo atstovas yra pateikęs prašymą dėl leidimo laikyti šiuos gyvūnus.

„Kai jis gaus savivaldybės leidimą, tada ateis pas mus ir įvertinsime, ar galima toje teritorijoje įrengti tokius aptvarus ir laikyti gyvūnus. Tada pažymoje patvirtiname, kad teritorijoje nenustatytos tam tikros  užkrečiamos ligos. O toliau leidimą reikia gauti iš Aplinkos ministerijos institucijų,“ - kelią, kurį reikėjo nueiti prieš įsigyjant danielius išdėstė S. Miškinis.

Institucijos viena iš kitos laukia leidimo

VMVT atstovas teigė, jog leidimas greičiausiai bus išduotas. „Bet už tai, kad gyvūnai buvo įvežti be jokių leidimų, bus pritaikytos sankcijos pagal administracinių teisės pažeidimų kodeksą“, - tikino S. Miškinis.

Vyras teigė, jog savininkas greičiausiai tiesiog neįvertino, kaip laukiniai gyvūnai reaguos į žmones, kad jie ims blaškytis. „Tada nei gyvūnas gerai jaučiasi, nei žmonėms miela į jį žiūrėti. Manau, savininkui bus pamoka“, - svarstė S. Miškinis.
S. Miškinis
Gyvūnai atrodo neblogai, nėra stipriai sužeisti, tiesiog labai įbauginti. Inspektoriai jau buvo nuvykę įvertinti situacijos.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojas, paklaustas dėl danielių sužeidimų atsitrenkus į tvoras, teigė esą nėra pagrindo nerimauti – gyvūnai atrodo neblogai, nėra stipriai sužeisti, tiesiog labai įbauginti. Inspektoriai jau buvo nuvykę įvertinti situacijos.

„Teritorijoje nėra registruotos pavojingos ligos, dėl kurių nebūtų galima įrengti tokių aptvarų, - kalbėjo Skirmantas Miškinis. - Jei jie gautų savivaldybės leidimą, manau, ir su mūsų tarnyba nekiltų kliūčių“.

Inspektorius: „Jis tikrai bus nubaustas“

Vilniaus aplinkos apsaugos agentūros Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas apgailestavo, jog pareigūnams nepavyksta susisiekti su danielių savininku Igoriu Šifrin. „Nežinome, nei kieno ten žemė, galime pasakyti tik tiek – iš žymeklių danielių ausyse – kad šie gyvūnai yra apžiūrėti veterinarų, patvirtinti, kaip sveiki,- aiškino S. Mikėnas. - Ką dar galiu pasakyti? Kad jis (Igoris Šifrin, - red.past.) tikrai nėra gavęs iš mūsų jokio leidimo ir kad bus nubaustas už tokią veiklą.

“Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas teigė, jog jei būtų pavykę susisieki su danielių savininku, jam būtų skirta administracinė bauda iki 400 litų. Šiuo metu vyrui išsiųstas oficialus kvietimas. Jei I. Šifrin dels atvykti pas aplinkosaugininkus, jį atvesdins policijos pareigūnai.Danielių sugavimui ir išvežimui labiausiai trukdo nežinia. Aplinkosaugos pareigūnai galėtų tai padaryti, jei žinotų gyvūnų bei teritorijos, kurioje jie šiuo metu gyvena, statusą.

Gali apkaltinti vagyste

„Galima tik spėlioti. Gyvūnai įsigyti iš Čiapo ūkio Mažeikių rajone. Ar juos įsigijo privatus asmuo – Igoris Šifrin, ar įmonė – neaišku. Dokumentų niekas nematė. Turime teisę paimti bešeimininkius gyvūnus. Tačiau įsivaizduokite situaciją: sugauname danielius, o jis parašo policijai: „Pavogė mano „elniukus“. Ir tuomet išeina, kad valstybinė institucija pavogė iš privatas asmens gyvūną. Tam reikia nutarimo. Jei savininkas bendrautų geranoriškai, tuomet prisiimtų tą baudą, išvežtų danielius į tinkamą voljerą ir spręstų - galima juos laikyti toje teritorijoje, ar ne,“ - susidariusią situaciją aiškino S. Mikėnas.
S. Mikėnas
Įsivaizduokite situaciją: sugauname danielius, o jis parašo policijai: „Pavogė mano „elniukus“. Ir tuomet išeina, kad valstybinė institucija pavogė iš privatas asmens gyvūną.
Pirmadienį trumpai su GRYNAS.lt žurnalistais bendravęs Igoris Šifrin tepasakė, jog kalbėti galės maždaug po mėnesio. Gyvosios gamtos inspekcijos viršininkas S. Mikėnas teigė, jog per tiek laiko aplinkosaugos institucijos imsis veiksmų: „Rasime kokį nors sprendimą, visos institucijos bendrauja ir skambinasi. Mėnesį laiko žvėrelis negali gyventi be priežiūros“.

Reikia dokumento, neaišku- iš ko

Neprisistačiusi organizacijos „SOS gyvūnai“savanorė teigė perskambinusi visas institucijas ir didžiąją dalį savaitgalio praleidusi parke ties Eišiškių daugiabučiais. Mergina teigė, jog I. Šifrin praėjusį savaitgalį dar buvo namie, tačiau į kalbas nei su aplinkosaugininkais, nei su kaimynais nesileido. Vyras gyvena tuose pačiuose daugiabučiuose, kurių statybų rangovas yra jo valdoma įmonė.

Savanorei pavyko prisikviesti gyvūnus priimančios tarnybos „Nuaras“ darbuotojus, tačiau jiems taip pat stigo dokumento, kuriuo remdamiesi jie galėtų danielius paimti laikinai globoti. „SOS gyvūnų“ atstovė buvo nustebusi, kai po ilgų pokalbių išsiaiškino, jog nežinia, kuri institucija tokį dokumentą turėtų išduoti. Savanorė stebėjosi, kodėl faktas, kad nėra reikiamų leidimų ir trūksta nuosavybės dokumentų, nėra pakankama priežastis gyvūnams paimti laikinai globoti. Gyventojai taip pat girdėjo I. Šifrin kalbant, jog visi reikiami leidimai yra, tačiau jie saugomi bendrovės „Piliuona“ patalpose.

Laukiniai gyvūnai irgi gali būti beglobiai

Kitos gyvūnų globos organizacijos „Pifas“ vadovė Brigita Kymantaitė, sėkmingai perėmusi šimpanzę Reginą bei kitus gyvūnus ir privačių savininkų rankų, svarstė, jog danieliai turėtų būti paimti laikinon globon. „Jei jau savininkas išvyko atostogauti, gyvūnai turėtų būti laikinai paimti.

Ar yra koks nors už juos atsakingas asmuo? Jei ne, ir gyvūnai laikomi ten, kur neturėtų būti, jie yra lygiai tokie pat beglobiai, kai ir naminiai gyvūnai. Kai atsiras šeimininkas, tuomet jis turėtų spręsti, ar nori susitvarkyti visus leidimus ir juos atsiimti, ar geriau atsisakyti. Manau, ši situacija taip turėtų būti išspręsta,“ - kalbėjo B. Kymantaitė.
B. Kymantaitė
Aiškintis situaciją, kol gyvūnai blaškosi po teritoriją yra kažkoks absurdas. Juk galima taikyti bent jau laikinas apsaugos priemones.
„Pifo“ direktorė stebėjosi, kaip danieliai gali būti laikomi privačia nuosavybe, jei niekas nematė jų įsigijimo dokumentų. Tačiau dėl visa ko moteris rekomendavo gyvūnus ne konfiskuoti, o tiesiog laikinai globoti prieglaudoje.„Aiškintis situaciją, kol gyvūnai blaškosi po teritoriją yra kažkoks absurdas. Juk galima taikyti bent jau laikinas apsaugos priemones, - kalbėjo B. Kymantaitė. - Turėjome panašių situacijų net su naminiais gyvūnais ir savivaldybė juos buvo paėmusi į laikiną globą net 8 mėnesius, kol teismas sprendė, kaip pasielgti – grąžinti šeiminininkui ar konfiskuoti“.