1948 metais pačiame Vilniaus centre, Gedimino prospekto ir Rotundo gatvių sankirtoje (tuometinės Lietuvos geologijos tarnybos kieme), buvo išgręžtas pirmas Lietuvoje Vilniaus atraminis gręžinys. 502,8 metrų gylyje gręžinys pasiekė kristalinį pamatą. Jame aptikta naftos požymių silūro-ordoviko klintyse, apie 223–229 m. gylyje.

Apie tai GRYNAS.lt papasakojo Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas.

„Kai tarnyba persikėlė iš Kauno į Vilnių, pačiame centre buvo jos rezidencija. Buvo sumanyta ištirti žemės gelmes, išgręžti toje vietoje gręžinį. Jis buvo 500 metrų gylio, o kažkur 200 metrų gylyje, klintyse, buvo aptikta naftos požymių. Ne nafta, bet naftingos klintys. Tada buvo įvardyntas faktas, kad Lietuvoje gali būti naftos. Tai buvo netikėtas radinys“, - pasakojo J. Satkūnas.

Vis dėlto po Vilniaus centru dabar naftos rasti nepavyktų: „Kad nafta susikauptų, turi būti specialios struktūros, kaupavietės, į kurias sutekėtų nafta ir liktų. Čia tokių struktūrų nėra. Bet klintyse visuomet yra organinės medžiagos ir bitumo. Dabar tai žinoma jau plačiai. Bet yra istorinis faktas, kad naftos požymiai buvo aptikti Gedimino prospekte.“