Vėžiai atsiskyrėliai tapo tūkstančių žmonių kūrybos įkvėpimo šaltiniu ir netgi pelno kaupimo priemone.

Namai – jūros benamiams

Be namų gimstantiems, bet jų ieškantiems vėžiams atsiskyrėliams ėmėsi padėti ne tik entuziastai, bet ir atskiros kompanijos. Tai daroma ir reklamos tikslais, ir siekiant neblogo pelno. Gailestingumas benamiams jūrų gyvūnams tarsi tapo varomąja progreso jėga.

Jūrų aplinkos mylėtojai pasaulyje pradėjo vykdyti neįtikėtiną eksperimentą – kurti namus vėžiams atsiskyrėliams.

Šios rūšies vėžiai neturi kieto kiauto. Jie naudojasi tuščiomis jūrų moliuskų kriauklėmis, kitais surastais laikinais namais. Augdami vėžiai atsiskyrėliai turi keisti kriaukles. Vėžiai atsiskyrėliai išauga iki 20 centimetrų.

Slėpdamiesi įvairių moliuskų kriauklėse šie gyviai saugosi ir nuo priešų. Didėjant jūrų taršai, savo namais jie vis dažniau paverčia ir dugne nusėdusias šiukšles. Užfiksuotas ne vienas atvejis, kai šios rūšies gyvūnai tūnojo įlindę į plastmasinius indus, stiklo butelius ir netgi kamščius nuo jų.

Testuos gyvūnai

JAV kompanija „MakerBot Industries“ paskelbė projektą „Project Shellter“. Jo tikslas sukurti vėžiams atsiskyrėliams tinkamus namus.

Šių namų pasiūlymus, išdėstytus brėžiniuose, projekto rengėjams gali siųsti bet kas. Prisijungti prie projekto galima per „Facebook“ ir „Twitter“ tinklus.

Projekto rengėjai planuoja atrinkti geriausius namus, pagaminti juos ir pateikti patiems vėžiams atsiskyrėliams. Gyvūnai, kuriems lemta testuoti namelius, gyvena specialiame baseine Brukline.

Pirmieji nameliai jau pagaminti iš plastiko ir polilaktidų.

Baimė dėl didesnės taršos

Jau pasigirdo ir vertinimų, jog toks projektas turės daugiau žalos nei naudos. Baiminamasi, kad išmetus į jūras tonas pagamintų namelių vėžiams, dar labiau bus užteršta gamta.

Projekto autoriai tikina, kad plastikas naudojamas tik bandomiesiems nameliams gaminti, ir niekas nesirengia tonas plastikinių namelių mesti į jūras. Nameliai gaminami neva namuose ir jūrų muziejuose gyvenantiems vėžiams atsiskyrėliams.

Projekto rengėjai turi ir kitą tikslą – populiarinti naujos kartos 3D spausdintuvus. Nameliai bus gaminami naudojant ir juos.

Ties namelių vėžiams atsiskyrėliams projektais jau dirbama ne vienerius metus. Dar 2004 metais amerikietis dailininkas Elizabetas Demerėjus paskelbė savo namelių vėžiams projektą „Hand Up Project“. Jis iki šiol nebaigtas – eksperimentuojama su įvairiomis medžiagomis.

Kitas amerikietis stiklo pūtėjas Robertas Diugrenas jau kurį laiką gamina įvairaus dydžio vėžiams atsiskyrėliams skirtas stiklines kriaukles. Jos kainuoja nuo 14 iki 120 JAV dolerių.