Kalėdų eglutė puošia beveik kiekvieno gyventojo namus, ją pasipuošia ir įstaigos. Norint sukurti šventinę nuotaiką, neretas gyventojas ar įmonė girliandas kabina ant langų ar pastato. Elektros lemputės ir girliandos nėra amžinos – jos sugenda ir tuomet kyla klausimų, kur jas dėti.

„Tradiciškai Kalėdų eglutę nupuošiame iki Trijų karalių ir neretai būna, kad kelerius metus mus džiuginusios kalėdinės lemputės ar girliandos nebetinka naudojimui. Ši nebeveikianti elektros įranga nėra laikoma pavojinga atlieka, tačiau, siekiant saugoti gamtą, jos, kaip ir kitų atliekų negalima mesti bet kur ir atliekos neturėtų patekti į sąvartynus. Lietuvoje turime daugybę vietų, kur gyventojai ir įmonės gali priduoti elektros ir elektronikos atliekas“, – sako VšĮ Elektronikos gamintojų ir importuotojų organizacijos (EGIO) ir Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA) vadovas Alfredas Skinulis.

Gyventojai nebenaudojamą smulkią elektros ir elektroninę įrangą gali priduoti visose didžiausių mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse, taip pat šių lempučių ir girliandų pardavėjų prekybos vietose bei gamintojų ir importuotojų įrengtose atliekų surinkimo vietose. Savivaldybių įsteigtos didelių gabaritų atliekų aikštelės irgi priima smulkias buitines atliekas iš gyventojų.

„Visos elektros ir elektronikos bei kitos buitinės surinktos atliekos yra rūšiuojamos ir perdirbamos, o iš jų gauta antrinė žaliava yra panaudojama naujų gaminių gamybai“, – sako atliekų surinkimu ir tvarkymu užsiimančios bendrovės „Atliekų tvarkymo centras“ direktoriaus pavaduotojas Audrius Puškorius.