Rasta savavališkų statinių

VTPSI atstovė Vida Aliukonienė GRYNAS.lt patvirtino, kad sklype inspektoriai nustatė visiškai savavališkų statinių.

„VTPSI pareigūnai, atlikę ne vieną patikrinimą bendrovės „Geovika“ valdomoje teritorijoje Trakų rajone, tiek apžiūrint statinius iš išorės, tiek ir patekus į pastatų vidų, išnagrinėję su statinių statyba susijusius dokumentus ir paaiškinimus, nustatė, kad vienas pastatas statomas savavališkai, o stoginė neteisėtai pastatyta ežero apsaugos juostoje. Galimai esanti požeminė šaudykla kol kas neaptikta. Dėl be statybą leidžiančio dokumento (SLD) statomo statinio surašytas savavališkos statybos aktas ir privalomasis nurodymas statytojai UAB „Geovika“ iki 2016-11-26 pašalinti savavališkos statybos padarinius – nugriauti statinį. Taip pat iki šios datos pareikalauta nugriauti ir stoginę“, - laiške rašė V. Aliukonienė.

VTPSI, pasak jos atstovės, toliau aiškinsis, ar sklype yra požeminių statinių.

Apie galimą šaudyklą pranešė I. Borisovos sūnus

VTPSI pareigūnams apie sklype esančią šaudyklą bei galimą jos vietą pranešė J. Borisovo sutuoktinė ir jos sūnus. Be to, šaudykla domisi ir Policijos departamentas.

„Statinių bendrovės „Geovika“ valdomoje teritorijoje Trakų rajone statybos teisėtumo tyrimo metu į VTPSI kreipėsi ir J. Borisovo sutuoktinė Irina Borisova, ir jai atstovaujantis advokatas. Jie teigė turį reikšmingos informacijos apie požeminę šaudyklą. VTPSI organizavo susitikimą, į kurį atvyko I. Borisovos sūnus ir jos advokatas. Susitikimo metu sūnus nurodė galimą požeminės šaudyklos vietą ir pastato patalpą, iš kurios galima patekti į šaudyklą. Jau ankstesnio patikrinimo metu nurodyta patalpa VTPSI pareigūnų buvo apžiūrėta, bet įėjimo į požeminę šaudyklą buvimo požymių nenustatyta. Į teritoriją nei žurnalistų, nei I. Borisovos advokato su antstoliu apsaugos darbuotojai neįleido“, - pranešė V. Aliukonienė.

Inspekcija toliau bandys sklype aptikti požeminius statinius: „Šį mėnesį VTPSI organizavo susitikimą su Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos atstovais, kurie taip pat domisi tokios šaudyklos buvimu. Pasidalinta institucijų turima informacija apie galimą požeminės šaudyklos vietą bei būdus ją rasti ir identifikuoti, aptarta tolesnė tyrimo eiga. VTPSI priėmė sprendimą pirkti geofizikinius tyrimus atliekančios įmonės paslaugą galimam požeminiam statiniui aptikti.“

Iš viso 34 statiniai

Beveik 150 hektarų aptvertoje teritorijoje Trakų rajone yra gausybė statinių, nemažai daliai jų jokių leidimų tiesiog nereikėjo.

„Įvairaus dydžio 34 statiniai išdėstyti 33,35 ha Vainių ir Žerebėnų kaimų teritorijoje, kurią sudaro 12 žemės sklypų. Tiek žemės sklypai, tiek ir statiniai juose, išskyrus vieną J. Borisovo vardu registruotą pastatytą ir vieną nebaigtą statyti pastatą (leidimas statyti pagalbinį pastatą 2011 m. išduotas J. Borisovui ir I. Borisovai), nuosavybės teise priklauso UAB „Geovika“, - komentavo V. Aliukonienė.

Pasak VTPSI atstovės, 12 pastatų pastatyti turint 1998–2011 metais išduotus leidimus, jų statybos užbaigimo procedūros ir registracija Nekilnojamojo turto registre (NTR) atlikta 2000–2014 metais.

Du 1937 metų statybos pastatai NTR įregistruoti 1992 metais. Kiti statiniai (pagalbiniai pastatai, stoginės, medžiotojų bokšteliai), pagal parametrus priskirtini I grupės nesudėtingiems statiniams, pastatyti nepažeidžiant specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų, jų leidimai toje teritorijoje neprivalomi. Šie statiniai neįregistruoti.

Institucijos pripažįsta, kad tvora neteisėta, bet griauti ją bijo

Į aptvertą 150 hektarų teritoriją Trakų rajone patenka du ežerai ir miškas, nors pagal įstatymą draudžiama aptverti ir privačius miškus, taip pat ežerų pakrantės turi būti prieinamos žmonėms, Trakų rajono savivaldybė 2009 metais leido aptverti teritoriją, nes joje turėjo būti laikomi laukiniai žvėrys.

Vis dėlto GRYNAS.lt tyrimas išaiškino, kad jokių laukinių žvėrių teritorijoje nebuvo laikoma ir nei aplinkosaugininkai, nei Aplinkos apsaugos agentūra nebuvo išdavusi leidimo laikyti laukinius žvėris, kuris yra privalomas. Taigi du ežerai ir miškas yra aptverti neteisėtai.

Valstybinė miškų tarnyba kreipėsi į Trakų rajono savivaldybę dėl leidimo aptverti teritoriją panaikinimo. Visos institucijos pripažino, kad tvora yra neteisėta, tačiau nei viena iš jų nesiryžta imtis jokių veiksmų tvorai pašalinti.

Trakų rajono savivaldybės administracijos direktorius Jonas Liesys GRYNAS.lt teigė, kad neteisėto leidimo aptverti teritoriją nepanaikins, nes bijo, kad savivaldybę paduos į teismą.

„Šiai dienai nepanaikintas leidimas aptverti. Niekas neprisiėmė atsakomybės, finansinės naštos, jeigu bus apskųsta ir bus įrodyta, kad jie yra teisūs. Miškų tarnyba neprisiima atsakomybės, turėtų parašyti rašte, kad jeigu jis bus neteisingas, ji prisiims atsakomybę. Ji to neparašė. Man ta tvora gali kainuoti labai brangiai. Jeigu mūsų teismai įrodys, kad tvora teisėta? Kas tada mokės už nugriautą tvorą? Niekas negali manęs įtikinti, kad ta tvora yra neteisėta", - aiškino J. Liesys.

Savivaldybės administracijos direktorius neįžvelgė ankstesnės savivaldybės vadovybės klaidos, kai buvo išduotas leidimas aptverti teritoriją: „Ankstesnės savivaldybės klaidos nėra, kadangi ten ankstesnis direktorius pasirašė, ten turėjo būti žvėrys, aš gi neisiu ten žvėrių skaičiuoti. Dabar aš nematau - yra ten zuikiai, ar jų nėra. Anksčiau, matyt, nebuvo tokio reikalavimo, kad reikia leidimo žvėrims laikyti, tik dabar toks reikalavimas atsirado. Man atšaukimas gali kainuoti teismuose, ten yra nemaža investicija įdėta, o dabar aš kažkur mėtysiu pinigus.“

J. Liesys teigė artimiausiu metu sudarysiantis komisiją, kuri aiškinsis situaciją. Tokį sprendimą jis priėmė praėjus keliems mėnesiams po Valstybinės miškų tarnybos savivaldybei atsiųsto rašto, kuriame teigiama, kad savivaldybė turi kuo skubiau naikinti leidimą. Tačiau J. Liesys nesiskubina naikinti leidimo ir komisiją sudarys tik, kaip pats teigė, dažnai sulaukdamas žurnalistų skambučių.

Oficiali turto valdytoja situacijos nekomentuoja

Iš pradžių turtą Takų rajone valdė J. Borisovas ir jo žmona I. Borisova. O rusų verslininkas net neslėpė, kad ištaiginga vietinių vadinama „valstybė valstybėje" priklauso jam. 2009 metais ten prabangioje puotoje buvo švenčiamas jo dukters gimtadienis.

Tačiau dabar turtas priklauso įmonei „Geovika“. Vis dėlto yra manančių, kad buvęs verslininko turtas iš jo rankų niekur nedingo. „Geovika“ buvo įkurta 2012 metų pradžioje, jai vadovauti pradėjo J. Borisovo patikėtinė, jo įmonės „Avia Baltika“ Teisės departamento direktorė Jūratė Vainikonienė.

Ji įmonę valdo iki šiol. Registrų centro duomenimis, nuo 2014 metų įmonė „Geovika“ turi Nyderlanduose registruotą vienintelį akcininką, labai mažą bendrovę „Dovecote Investments BV“, kuri pagal užsienio portaluose skelbiamą informaciją, turi mažiau nei 10 darbuotojų bei vieną akcininką. 2013 metais vienintelis įmonės UAB „Geovika“ akcininkas buvo J. Borisovas.

„Geovika“ vadovė J. Vainikonienė GRYNAS.lt nepanoro komentuoti VTPSI nustatytų pažeidimų įmonės sklype.

„Nieko aš jums nekomentuosiu, čia yra privati įmonė ir privatūs reikalai. Klauskite Statybos inspekcijos, tegul jie komentuoja. Ačiū už dėmesį“, - kalbėjo J. Vainikonienė.

Žinote nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų taip pat įtartinų žemės užgrobimo atvejų bei sandorių? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.