Pastarosiomis dienomis Klaipėdoje po gyventojų ir įstaigų langais šaligatviai nukloti ne lapais, o negyvų paukščių kūneliais. Ketvirtadienį po vienos Klaipėdos mokyklos langais buvo rasta net 160 negyvų nykštukų, kelios didžiosios zylės, po vieną liepsnelę ir liputį, pranešė Lietuvos gyvūnų globos draugija.

Prie kelių kitų pastatų tą pačią dieną miestiečiai rado dar virš šimto negyvų paukščių.

Lietuvos gyvūnų globos draugija spėja, kad per dieną Klaipėdoje migracijos metu žūna šimtai ar tūkstančiai migruojančių paukščių.

„Šiuo metu vyksta intensyvi rudeninė smulkių paukščių migracija. Vienas iš pagrindinių paukščių migracijos kelių driekiasi pajūriu, todėl paukščiai norom nenorom turi skirsti per Klaipėdos miestą. Miestas sparnuočius pasitinka mirtinais spąstais – stiklinais langais. Prie daugelio pastatų auga medžiai, kurie atsispindi pastatų languose. Migruodami paukšteliai languose mato medžių atspindžius ir, galvodami, jog tai kiti medžiai, bando atstumą tarp tikrų medžių ir jų atsispindžių įveikti kuo greičiau. Taip įsilėkę paukščiai trenkiasi į stiklą ir daugelis jų dėl patirtų sužalojimų miršta. Kiti atsitrenkusieji atsigauna ir sugeba po kurio laiko vėl tęsti migraciją“, – rašoma draugijos pranešime spaudai.

Jau kelis metus Klaipėdos mieste stebima situacija, kaip žūva paukščiai, atsitrenkę į pastatą, kurio langai yra apklijuoti tokias siluetais. Vien šį rudenį per maždaug tris savaites atsitrenkę į minėto pastato langus žuvo mažiausiai 70 nykštukų, slanka, kikilis, kelios zylės. Dar 34 nykštukai rasti gyvi ir, atsigavę po trumpos globos, buvo paleisti.

„Tikėtina, kad tai tik mažesnioji į atsitrenkusių paukščių dalis, nes daugelį nelaimėlių išnešioja varniniai paukščiai ir katės. Išvada – priemonė plėšriųjų paukščių siluetais apklijuoti langus nėra efektyvi. Manoma, kad metodas apklijuoti stiklą padėtų tik tuo atveju, jei būtų apklijuota 80 procentų permatomo stiklo ploto (pavyzdžiui, tai tiktų stiklinėms autobusų stotelių sienoms)“, – rašo draugija.

Pasak jos, apsisaugoti nuo mirtinų paukščių atsitrenkimų į langus galima naudojant specialų stiklą, kurį paukščiai mato kaip kliūtį. Tai galėtų būti taikoma bent jau naujai statomiems pastatams su stiklo konstrukcijomis.

Yra ir keletas paprastesnių variantų, kurie padėtų apsaugoti sparnuočius:

Neplauti, nevalyti langų, kad jie kuo mažiau atspindėtų supančios aplinkos (bent jau rudeninės ir pavasarinės migracijos metu);

Galima langus ištepti skystu muilu ar indų plovimo priemone, sumažinant atspindėjimą;

Gera priemonė galėtų būti tiesiog užtrauktų dieninių užuolaidų ar šviesių žaliuzių laikymas;

Pastebėjus, kad į langus atsitrenkia daug paukščių, ant stiklų iš vidaus reikėtų priklijuoti didelius balto popieriaus lapus.

GRYNAS.lt primena, kad sparnuočius galėtų išgelbėti plėšrių paukščių nuotraukos, užklijuotos ant stiklinių pastatų langų.

Mažieji paukšteliai vanagą primenančio silueto bijo ir jį aplenkia iš tolo.
Paukščio siluetą rasite ČIA.

Tokį būdą paukščiams atbaidyti nuo dangoraižių jau pritaikė Aplinkos ministerija, GRYNAS.lt redakcija ir kai kurios stambios verslo bendrovės.