Pasinaudodami palankia oro temperatūra, Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) specialistai praėjusią savaitę atliko daugiau kaip 40 termovizinių tyrimų, skelbiama Aplinkos ministerijos pranešime spaudai.

Lankydamiesi objektuose, BETA specialistai du termovizinius tyrimus atliko Jiezne, 3 Birštone, 2 Druskininkuose, 1 Varėnoje, 33 Anykščiuose ir 2 Vilniuje. Siekdami kokybiškų tyrimo rezultatų, BETA specialistai tikrino daugiabučius, kuriuose termovizinės nuotraukos buvo atliktos ir prieš renovaciją. Prieš renovaciją darytose nuotraukose užfiksuota, kaip per nesandarius langus, sienas ir stogus netenkama šilumos. Po renovacijos, kaip patvirtina termovizinis vaizdas, šiluma pasilieka namuose.

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė įsitikinusi, kad atliekant daugiabučio namo atnaujinimą, ypač svarbu užtikrinti tinkamą sienų apšiltinimą bei langų ir durų sandarumą. „Siekiant nustatyti nesandarumus, geriausias būdas – termovizinis tyrimas. Dažniausiai termovizinės nuotraukos daromos prieš renovaciją ir po jos. Rekomenduočiau termovizinius tyrimus atlikti baigus namo modernizavimo darbus. Šis tyrimas padės įvertinti, ar statybininkai kokybiškai atliko darbą, nepaliko plyšių, pro kuriuos namas ir toliau praras šilumą“, – teigia aplinkos viceministrė D. Matonienė.

Termovizinis tyrimas atliekamas termovizoriumi, galinčiu per atstumą užfiksuoti infraraudonosios spinduliuotės pasiskirstymą paviršiuje. Proceso metu padaromos tiriamo objekto termonuotraukos iš išorės ir vidaus, kuriose matyti šilumos nutekėjimų vietos. Termovizorius užfiksuoja skirtingas temperatūras ir tai atspindi skirtingomis spalvomis. Raudona spalva žymima šiltesnė temperatūra, mėlyna – šaltesnė.

Reikia atkreipti dėmesį, kad termoviziniai tyrimai negali būti daromi bet kada. Atliekant šį tyrimą, lauko ir vidaus temperatūra turi skirtis bent 10-15 laipsnių, todėl tyrimai atliekami tik žiemos sezono metu. Jei pastato viduje 20 laipsnių, lauke turėtų būti ne daugiau kaip 5 laipsniai.

Akivaizdu, kad termoviziniai tyrimai naudingi ir prieš namo atnaujinimo, ir po atnaujinimo. Atliekant šiuos tyrimus, galima pamatyti visus pastatų šiluminės izoliacijos trūkumus, statybos darbų broką, įvertinti atskirų zonų šilumos nuostolius, aptikti inžinerinių sistemų defektus.

Taigi, kaip atliekamas termovizinis tyrimas? Būtina akcentuoti, kad nuotraukos daromos tiek pastato viduje, tiek išorėje. Pirmiausia, nustatomi termoizoliacijos defektai visose išorinėse ir vidinėse pastato atitvaruose: sienose, lubose, stoge, grindyse, pamatuose, languose, duryse. Tada išmatuojami būsto aplinkos parametrai – temperatūra ir santykinė drėgmė. Radus defektą, padaroma termonuotrauka ir fotonuotrauka. Būtinai patikrinama, ar langai ir durys tinamai sureguliuoti. Taip pat patikrinama, ar langai tinkamai įmontuoti.