Apie verslininkų planus buvusio karinio aerodromo teritorijoje statyti atliekų tvarkymo aikštelę, Kėdainių valdžiai aplinkosaugininkai pranešė liepos pabaigoje. 7,5 hektaro sklypas – vos keli kilometrai nuo miesto centro, o visai čia pat ir išpuoselėtas miesto parkas. Kėdainių meras sako, kad rašte verslininkai nurodė, jog aikštelėje būtų kaupiama 75 tūkst. tonų atliekų. Pagal bendrąjį miesto planą, čia numatyta vieta logistikos centrams.

„Mus įkalbino ir prieš 10 metų mes sutikome čia turėti regioninį sąvartyną, kitoje miesto pusėje turime kiaulidžių kompleksą. Dabar dar būtų atsiradusi tokia atliekų saugojimo aikštelė, tai tikrai, sutikite, kad Kėdainiai nėra tokie blogi, kad mes būtumėme taip nubausti“, – sakė Kėdainių rajono savivaldybės meras Saulius Grinkevičius.

Atliekų tvarkymo aikštelei nepritarianti Kėdainių valdžia siunčia raštus valdininkams į Vilnių, kelis tūkstančius protesto parašų jau surinko ir kėdainiečiai.

Miesto parko seniūnaitis Ruslanas Linevas aiškina, kad netrukus miestelėnai neturės net kur pasivaikščioti.

Aikštelę norėjusiems statyti verslininkams aplinkosaugininkai liepė parengti poveikio aplinkai vertinimo dokumentus, šie tvirtina planų jau atsisakę.

„Įmonė UAB „Komperus“ jokios veiklos nevykdys nei Kėdainių savivaldybėj, nei kokioje kitoje. Artimiausiu metu savivaldybė apie tai jau sužinos“, – teigė įmonės direktorė Julija Pečiukevičiūtė.

Savivaldybės vadovai ketvirtadienį iki 17 val. jokio oficialaus rašto iš bendrovės sako negavę.

Atliekų tvarkymas ir saugojimas galvos skausmu tapo ir Kauno rajono valdžiai – Ramučių gyventojai skundžiasi iš biologinių atliekų apdorojimo gamyklos, įsikūrusios Kaune, sklindančiu blogu kvapu. Kauniečiai, vilniečiai ir klaipėdiečiai anksčiau protestavo ir prieš planuojamas statyti atliekų deginimo gamyklas. Aplinkosaugininkai sako, jog verslininkai įrengti, tarkime, atliekų aikšteles, dažniausiai nori savo turimuose sklypuose.

„Dažniausiai tie klausimai, sakykim, kas susiję su susitarimu su kaimynais ar su visuomene, išsisprendžia per Poveikio aplinkai vertinimo procedūras. Būna, kad įmonės pamigruoja iš vieno rajono į kitą“, – sakė Justina Černienė, Aplinkos apsaugos agentūros Poveikio aplinkai vertinimo departamento direktorė.

Šiemet per pusmetį Lietuvoje išduota ir pakeista iš viso maždaug 120 leidimų atliekų tvarkytojams. Duomenys, kiek leidimų norėta gauti, bet dėl įvairių priežasčių nepavyko, nekaupiami.