Menkas laimikis

Nors ir buvo pirmadienis, tačiau Atmatoje, Nemune ir šių upių intakuose žvejų buvo daugiau nei žuvų, kurias jie tikėjosi sugauti. Pasak Šilutės gyvosios gamtos inspekcijos vyresniojo specialisto Mindaugo Pečiulio, tokiam aktyvumui įtakos turėjo vos prieš kelias dienas, gegužės 20 dieną, pasibaigęs draudimas žvejoti karšius. „Jau kitą dieną į visas Nemuno deltos upes plūstelėjo žvejai. Pirmiesiems tikrai pasisekė, jų laimikiai buvo įspūdingi. Tačiau sulig kiekviena diena žuvų buvo sugaunama vis mažiau“, - juokėsi M. Pečiulis.

Pirmadienį, kai vyko reidas, retas kuris žvejas galėjo pasigirti įspūdingesniu laimikiu. Vos vienam kitam nusišypsojo sėkmė ir jų krepšeliuose spurdėjo sterkai, karšiai ir ešeriai.

Dviejų lydekų kaina – 950 eurų

Minijos ichtiologiniame draustinyje savo malonumui iš guminės valtelės meškeriojusiam klaipėdiečiui Andrejui ši žūklė įsimins ilgam. Nors jis ir turėjo įsigijęs žvejo mėgėjo kortelę bei leidimą žvejoti Nemuno deltos regioniniame parke, tačiau buvo sugavęs dvi mažesnes nei leistina lydekaites. Už šį pažeidimą atostogauti į Lietuvą iš Didžiosios Britanijos grįžęs vyriškis turės itin plačiai atverti piniginę.

Aplinkos apsaugos inspektoriai Andrejaus valtyje rado tris jau nugaišusias lydekas. Vieną – 47 cm ilgio (leistinas ilgis – 45 cm) ir dvi po 41 cm. „Bet didesnės nekimba. Negi iš žvejybos reikės grįžti tuščiomis? Juk ir kuras kainavo, o kur kitos išlaidos? Tikrai nežinojau, kad negalima gaudyti tokių mažų“, - teisinosi vyriškis.

Šiam žvejui buvo surašytas Administracinių teisės pažeidimų protokolas, pagal kurį teks sumokėti nuo 115 iki 289 Eur dydžio administracinę baudą ir atlyginti žalą gamtai po beveik 159 eurus. „Pagal galiojančią tvarką, jei pažeidimas padarytas ichtiologiniame draustinyje, žalos suma trigubėja. Tad vien už lydekas reikės rasti 954 eurus. Be to, teko paimti ir meškeriojimo įrankį. Šiuo atveju vykdyta veikla prilyginama brakonieriavimui ir naudoti įrankiai konfiskuojami. Anksčiau brakonieriavimu buvo priskiriama žvejyba tinklais ir užkabinamuoju būdu („kabliaujant“)“, - sakė Klaipėdos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Vitalis Marozas.

Aplinkosaugininko manymu, ne visais atvejais numatytos baudos adekvačios pažeidimui. „Kita vertus, Andrejus galėjo laimikį laikyti vandenyje įmerktame tinklelyje, o ne polietileniniame maišelyje. Jei lydekos būtų dar gyvos, jas būtume paleidę ir žalos gamtai nebūtų“, - svarstė V. Marozas.

Žvejai slapukai

Dėl geresnio laimikio pagudrauti sumanę du vyrukai Leitėje buvo pastatę net 10 skritulių lydekoms, o patys, atsiyrę nuo jų atokiau, įmerkę meškeres ramiai snaudė guminėje valtyje. Tačiau budrūs inspektoriai skritulius pastebėjo ir kaip mat sumetė, kad vyrai naudoja per daug žvejybos įrankių. 

„Vyrai, nebauskite!” – sunkiai apversdamas liežuvį maldavo šilutiškis Andrius. Iš Norvegijos į Lietuvą grįžęs vyriškis staiga prisiminė, kad visą gyvenimą pats dirbęs eiguliu ir tekdavo bendrauti su gamtos niokotojais. „Paskambinkite Staskai, jis viską žino“, - ragino Andrius.

Nuolatinis jo vapėjimas „Nebauskite, vyrai“ ne juokais suerzino reide dalyvavusią Šilutės gyvosios gamtos inspekcijos vyresniąją specialistę Indrę Žigienę. „Vyrai tavęs nebaus, užtat moteris nubaus“, - rėžė inspektorė.

Aplinkosaugininkai kaip mat nutilusiam „kolegai“ surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą ir pareikalavo pašalinti skritulius. Andrius, vis prisimindamas buvusias eigulio pareigas ir primindamas, kaip kadaise kovojo su gamtos priešais, netrukus sutiko su skirta nuobauda ir nedelsdamas nuplaukė skritulių link.

Užkliuvo automobilis

Tarnybiniu kateriu priplaukę prie Tenenio ir Minijos santakos, aplinkosaugininkai sutrikdė romantišką porelės poilsį. Tiesa, meškerę į Miniją įmerkęs Tomas turėjo visus žvejybai reikiamus dokumentus, tačiau jo automobilis stovėjo ant žolės, o tai, vadovaujantis Nemuno deltos regioninio parko reglamentu, draudžiama.

Už šį pažeidimą Tomui buvo skirta minimali bauda, o jei jis baudą sumokėtų per 10 dienų, valstybei užtektų ir 14 eurų, pusės minimalios nuobaudos. Vaikinas norėjo sumokėti čia pat ir tą pačią akimirką atsikratyti romantiškam poilsiui trukdančių tikrintojų, tačiau jam buvo surašytas administracinis nurodymas, kuris nesumokėjus per 10 darbo dienų bus perduotas nagrinėti atsakingam pareigūnui ir anksčiau paskirta nuobauda nebus taikoma.

Žvejai vis drausmingesni

Reide dalyvavę inspektoriai sutartinai tvirtino, kad pažeidėjų sučiumpa vis mažiau. Dieną meškerioti išsiruošę žvejai mėgėjai tampa vis drausmingesni. Visi jie turi leidimus ir žvejų korteles, stengiasi neviršyti leistino sugauti žuvų kiekio 5 kg (Nemuno deltos regioniniame parko teritorijoje ir Kuršių mariose – 7 kg, Baltijos jūroje – 15 kg), retas kuris apsirinka ir nepaleidžia mažesnės nei leistina sugauti žuvies. „Gal ir žmonės sąmoningėja, o gal tam turi įtakos ir milžiniškos baudos“, - sako inspektoriai.

Tuo pačiu jie priduria, kad tikrų brakonierių, kurie žuvis traukia tinklais ir naktimis, tikrai yra. „Tačiau mes tam ir esame, kad juos gaudytume“, - juokiasi V. Marozas.