Griauti sienų be leidimų negalima

Ko gero kiekvienas senųjų dar sovietiniais laikais statytų daugiabučių gyventojas bent kartą yra daręs savo buto remontą. Vieniems užtenka perdažyti sienas, kitiems reikia didesnių pokyčių. Šiuo metu tarp jaunų šeimų, kurios įsigyja būstą senos statybos name, ypač populiaru daryti taip vadinamą kapitalinį remontą – pertvarkyti buto išplanavimą. Tačiau daugelis gyventojų, kurie kapitalinį remontą planuoja pirmą kartą, nežino, jog tokius statybos darbus reikės suderinti.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybų inspekcijos (VTPSI) Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Toma Kondrotaitė pabrėžia, kad prieš atliekant remonto darbus reikia išsiaiškinti, ar planuojamas remontas bus kapitalinis, ar paprastas, o tai priklauso nuo planuojamų atlikti darbų.

„Kapitaliniam remontui priskiriami tokie statybos darbai, kuriais pertvarkomos pastato laikančiosios konstrukcijos. Laikoma, kad statinio laikančiosios konstrukcijos pertvarkomos, kai jos stiprinamos (išskyrus esamų angų užtaisymą), silpninamos, pakeičiamos (iš dalies ar visos) to paties ar kito tipo laikančiosiomis konstrukcijomis“, – aiškina T. Kondrotaitė.

Kurios sienos bute yra laikančiosios pažymėta statinio projekte, kurį saugo namo bendrijos pirmininkas arba administratorius. Nesant galimybės susipažinti su namo projektu reikėtų kviesti paskirtą namo techninį prižiūrėtoją ar kitą ekspertą, kuris įvertintų ar norima pertvarkyti konstrukcija nėra laikančioji.

Tačiau ekspertai sako, kad ir be buto bylos žinoma, jog blokiniame name – visos sienos yra laikančiosios. Kiek laisviau su savo buto sienomis gali elgtis mūrinio daugiabučio gyventojai: šio tipo daugiabučio sienos ne visos laikančiosios.
Laikančiųjų sienų griovimas daugiabučiuose draudžiamas

Reikalingas projektas

VTPSI atstovė T. Kondrotaitė aiškina, kad jame turi būti atsižvelgta į galimas buto sienos pašalinimo pasekmes visam daugiabučiui: „Norint pertvarkyti bute esančias pastato laikančiąsias konstrukcijas, privaloma parengti kapitalinio remonto projektą. Jame turi būti įvertinta esamų konstrukcijų būklė, kitose pastato dalyse atlikti konstrukciniai pakeitimai, planuojamų atlikti darbų galima įtaka konstrukcijų laikomajai galiai ir pastato pastovumui.“

Projektą turi parengti tos srities specialistas, projektuotojas, ir tik tada jį galima pristatyti savivaldybei kartu su prašymu gauti leidimą kapitaliniam buto remontui. T. Kondrotaitė priduria, jog jei namas priskirtinas ypatingų statinių kategorijai, visada privaloma kapitalinio remonto projekto ekspertizė.

Bet projekto ir savivaldybės leidimo nepakanka. Jau ruošiant planus, tiriant galimą sienos išgriovimo poveikį visam statiniui, reikia gauti ir kaimynų sutikimą dėl planuojamo kapitalinio remonto. Pasak VTPSI atstovės T. Kondrotaitės, pastatą laikančiosios sienos yra visų to pastato gyventojų nuosavybė.

„Pastato laikančiosios konstrukcijos yra bendrojo naudojimo objektai. Pagal Civilinį kodeksą bet kokiems veiksmams, darantiems įtaką pastato bendrojo naudojimo objektams, atlikti reikalingas teisės aktų nustatyta tvarka daugumos namo butų ir kitų patalpų savininkų sutikimas. Namo gyventojai, tik susipažinę su už laikančiųjų konstrukcijų pertvarkymo sprendinius atsakomybę prisiėmusių kvalifikuotų projektuotojų pasirašytu projektu, turėtų apsispręsti, ar duoti sutikimą atlikti jame numatytus darbus“, – procedūras vardija VTPSI ekspertė.

Formaliai gyventojų sutikimas, susipažinus su kapitalinio remonto projektu, duodamas gyventojų susirinkime. Dažniausiai taip turi būti daroma, kai namas priklauso bendrijai.
Buto remontas

Teks samdyti ir darbų vadovą

Gavus visus sutikimus, jei reikia, leidimus ir jau turint projektą, kapitalinio remonto darbus turi prižiūrėti atsakingas asmuo.

„Kad ir pagal projektą, bet netinkamai statybininkų atliekami darbai taip pat gali pridaryti bėdos. Dėl to reikalaujama, kad neypatingo statinio kapitalinio remonto darbams vadovautų tam tikrus kvalifikacinius reikalavimus atitinkantis statybos inžinierius, o ypatingo – tik nustatyta tvarka atestuotas statybos darbų vadovas“, – informuoja T. Kondrotaitė.

Visų nemėgstama siena nėra laikančioji

Įsigiję butą senos statybos name, žmonės dažniausiai nori išgriauti sieną, skiriančią vonią ir tualetą ar svetainę ir virtuvę. Norint sujungti šias erdves, pereiti anksčiau minėtas procedūras reikia labai retai, nes beveik visais atvejais šios sienos nėra laikančiosios. Tačiau GRYNAS.lt kalbintas statybininkas, dažnai atliekantis butų remontus, sako, jog net jei siena nėra laikančioji, ją griauti geriausia tik būtinais atvejais: ir ne kapitalinių sienų pažeidimas sumažina namo jungiamųjų dalių stabilumą ir patvarumą.

„Jei visi butai persistumdys sienas kaip užsigeidę, net patys nepajusite, kaip daugiabutis namas vieną dieną taps dideliu vienbučiu statiniu“, – aiškina vilnietis Juozas.

Vis dėlto, VTPSI atstovė T. Kondrotaitė aiškina, kad jei numatomas remontas yra paprastas (ne kapitalinis), leidimų jam nereikia. Nebūtina gauti ir gyventojų sutikimo dėl busimų remonto darbų.

„Norint daugiabučiame name pašalinti nelaikančiąją konstrukciją ar jos dalį, perdažyti sienas ar atlikti kitus apdailos darbus buto viduje (statinio paprastasis remontas), nereikalingas nei daugumos gyventojų sutikimas, nei projektas. Tačiau bet kokie statybos darbai turi būti atliekami taip, kad nekeltų pavojaus namo stabilumui (jiems turėtų vadovauti statybos inžinierius), o triukšmas, dulkės ir kiti pašaliniai veiksniai – neigiamo poveikio kitų namo patalpų savininkams“, – pasakoja pašnekovė.
Buto remontas - tik leidžiamu laiku.

Savivaldybę informuoti vis tiek reikia

Jeigu leidimų remontuoti ir nereikia, būtinybė savivaldybę informuoti apie savo planuojamą remontą vis tiek yra.

Vilniaus miesto savivaldybės Saugaus miesto departamento Administracinės veiklos skyriaus Organizavimo poskyrio vedėjas Gintaras Leperskas aiškina, kad vilniečiai, planuojantys triukšmą kelsiančius statybos, remonto, montavimo darbus, privalo ne vėliau kaip prieš 7 kalendorines dienas iki šių darbų pradžios pateikti Savivaldybės administracijai informaciją apie triukšmo šaltinių naudojimo vietą, planuojamą triukšmo lygį ir jo trukmę per parą, triukšmo mažinimo priemones.

Anot Vilniaus miesto savivaldybės atstovo, Triukšmo valdymo įstatymas galioja visoje šalyje ir turi būti vienodai suprantamas bei taikomas visose savivaldybėse. Kiekvienos savivaldybės administracijos direktorius turi teisę nustatyti skirtingą statybos darbų, kurių metu skleidžiamas triukšmas, pradžios ir pabaigos laiką, todėl šis laikas kiekvienoje savivaldybėje gali skirtis.

Remontas apribotas laiku

Vis dėlto, dažniausiai remonto darbai draudžiami naktį, nuo 19 val. iki 7 val. Bet koks triukšmo kėlimas šiomis valandomis yra ramybės trukdymas ir tai yra viešosios tvarkos pažeidimas.

„Kai trukdoma asmenų ramybė, poilsis ar darbas, gresia bauda nuo 20 iki 80 Eur“, – įspėja G. Leperskas.

Jis informuoja, kad Vilniuje statybos darbai, kurių metu skleidžiamas triukšmas, pradžios ir pabaigos laikas miesto teritorijoje darbo dienomis yra 7–18 val., o poilsio ir švenčių dienomis 9–17 val.

Atsižvelgdami į tai, visiems asmenims rekomenduojama triukšmą keliančius statybos (remonto, montavimo) darbus planuoti ir vykdyti darbo dienomis nuo 7 iki 19 val., o poilsio ir švenčių dienomis nuo 9 iki 17 val.

„Vadovaudamiesi Triukšmo, kylančio atliekant statybos darbus gyvenamosiose patalpose ir gyvenamosiose teritorijose, kontrolės vykdymo tvarkos aprašu, Saugaus miesto departamento Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai atlieka patikrinimus dėl statybos darbų. Tam, kad būtų operatyviai sureaguota į daromą nusižengimą, reikia nusižengimo metu pranešti Bendrajam pagalbos centrui telefonu 112 arba Savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui“, – pabrėžia specialistas.

Leidimai ir balkono remontui

Kiek daugiau reikia padirbėti tiems, kurie nori atsinaujinti savo buto balkoną. Kaip aiškina VTPSI atstovė T. Kondrotaitė, „savivaldybės administracijos išduodamas statybą leidžiantis dokumentas statinio remontui privalomas tais atvejais, jei atliekant remonto darbus keičiama daugiabučio namo išvaizda.“
Senų daugiabučių balkonai

Kitaip tariant, jei žmogus nori įstiklinti balkoną, jam reikalingas savivaldybės leidimas. Be to, yra privaloma pateikti ir planuojamų darbų projektą.

„Norint įstiklinti daugiabučio namo, esančio mieste ar atitinkamoje saugomoje teritorijoje, balkoną, perdažyti kita spalva namo fasado elementus ar kitaip pakeisti statinio išorės išvaizdą, privaloma parengti atitinkamą projektą ir gauti statybą leidžiantį dokumentą. Tokiu būdu siekiama užtikrinti, kad statinio projekto architektūriniai sprendiniai derėtų tarpusavyje, sudarytų darnią, bendrą visumą, o statinys derėtų prie kraštovaizdžio“, – patikslina VTPSI atstovė T. Kondrotaitė.

Anot jo, statomų (remontuojamų) statinių valstybinę priežiūra atlieka VTPSI. Taigi, jeigu namo techniniam prižiūrėtojui, savivaldybės administracijos darbuotojams, gyventojams ar kitiems asmenims kyla įtarimų, kad statybos darbai atliekami (atlikti) neteisėtai, jie atitinkamai turėtų šią informaciją pranešti VTPSI.

Be to, visi leidimai ir raštiški sutikimai yra mokami. Kiek jie kainuoja, galima sužinoti savo miesto savivaldybėje. Ekspertai sako, kad remontas yra reglamentuojamas norint užtikrinti tvarką. Teigiama, jog, jeigu kiekvienas gyventojas galėtų laisvai savo bute griauti sienas arba perdažyti balkoną, Lietuvoje kiltų chaosas, gali nukentėti visi daugiabučių gyventojai. Taip užtikrinama tvarka ir saugumas, saugomi ypatingi pastatai ir architektūros paveldas.