Gyventojai planuoja, kur dės eglę po švenčių

GRYNAS.lt dar prieš Kalėdas paskelbė apklausą, kuria buvo siekiama išsiaiškinti, ar gyventojai jau pirkdami planuoja, kur dės gyvą Kalėdų eglę po švenčių. Apklausos rezultatai rodo, kad daugiau kaip pusė atsakiusiųjų pirkdami gyvą eglutę jau žino, ką su ja darys, kai nupuoš. Tačiau susirūpinimą kelia apie trečdalis apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų, kuriems visiškai neįdomu, kur reikės padėti gyvą eglę. Žvelgiant į apklausos rezultatus, matyti, kad 15 proc. žmonių apie eglutės likimą pagalvoja tik tuomet, kai ateina metas ją nupuošti.

Kaip bebūtų, tačiau žinojimas, kur bus dedama Kalėdų eglė po švenčių dar nepasako, ar ji neatsidurs prie konteinerių. Todėl GRYNAS.lt žurnalistai nusprendė pakalbinti praeivius ir sužinoti, kokie jų planai dėl Kalėdų eglės. Gyventojų nuomonės labai skirtingos: vieni sako, kad ją atiduos atliekų tvarkytojams, kiti tiesiai šviesiai kerta, kad eglutė bus pastatyta prie konteinerio. Dar kiti aiškino, kad vazone turimą eglutę laikys namuose tol, kol atėjus pavasariui ją persodins natūralioje aplinkoje.

Šeškinės mikrorajone sutiktas Juozas aiškino, kad eglutę pastatys prie konteinerio. O sudrausmintas, kad taip elgtis negalima, jis sakė tai žinantis, tačiau mano, kad sučiuptas nebus.

„Na , o kur ją dėti... Tai tik išmesti. Mes neturime sąlygų eglės laikyti iki pavasario, o dabar tai kur ją čia sodinti. Pastatysiu prie konteinerio ir išveš šiukšliavežiai. Žinau, kad ten statyt negalima, bet kas čia mane gaudys. Nemanau, kad kas tuo užsiimtų“, – sako vilnietis Juozas.

Tuo tarpu sostinės gyventoja Rūta džiaugiasi galėsianti eglę išvežti į sodą, esantį Vilniaus rajone, kur medelis lauks pavasario, kada bus ten pasodintas.

„Mes perkame gyvą eglę, nes žinome, kad galėsim pasielgti atsakingai ir ją persodinti. Turime tam sąlygas ir laibai džiaugiamės. Juk vis dėlto perkame gyvą daiktą, norisi pratęsti medelio gyvavimą“, – pasakoja Rūta.

Vilniečių pora Rasa ir Mantas teigia ketinantys savo Kalėdų eglutę vežti į specialų konteinerį, kurį kiekvienais metais pastato atliekų vežėjai.

„Puošėme gyvą eglę ir po švenčių ją vešime į tą specialų konteinerį, kuris pastatomas po švenčių eglėms atiduoti. Bet kur mesti, visų pirma, negražu – nepagarba medžiui. Antra, ir baudos nemažos. Pigiau jau tikrai nuvežti į specialių konteinerį. Mums labai nepatinka, kai eglės po švenčių mėtosi visame mieste. Taip neturėtų būti“, – mano vilniečiai.

Lemia žmonių mąstysena

Žmonių sprendimui, kur po švenčių padėti nupuoštą eglutę, įtakos turi daug veiksnių, tačiau, anot psichologės, VU doktorantės Linos Gervinskaitės-Paulaitienės, daugiausiai lemia žmogaus atsakomybės jausmas.

„Vienas pagrindinių dalykų, kad žmonės neapgalvoja taip toli į ateitį savo veiksmų. Atrodo, kad greitai ir patogiai bus atsikratyta to medelio ir nieko nebus. Taip pat atrodo, kad yra kažkokie kiemsargiai, kurie surenka viską, jei eglutė numetama kažkur neatsakingai prie konteinerio. Šitai parodo, kad žmogus neapgalvoja savo veiksmų pasekmių. Kitas dalykas, gali būti, kad vienas mano vienkartinis veiksmas nieko labai nepakeis, nes aš tik vienas taip pasielgsiu“, – aiškina L. Gervinskaitė-Paulaitienė.

Gresia nemalonumai

Žaliųjų atliekų šalinimas sąvartynuose nuo 2003 m. sausio 1 d. draudžiamas. Nuo šių metų sausio 1 d. įsigaliojo Administracinių nusižengimų kodeksas, nustatantis baudas ir už netinkamą atliekų tvarkymą. Išmetus Kalėdines eglutes tam neskirtose vietose, gyventojams gali grėsti piniginės baudos. Baudos dydis priklauso nuo atliekų kiekio, už tinkamą atliekų rūšiavimo nevykdymą vadovaujantis minėto kodekso nuostatomis gali būti pritaikyta bauda 20-80 Eur.

Eglučių palikti prie atliekų konteinerių ar kitose vietose negalima, išskyrus jei atliekų tvarkytojas nurodo kitaip. Norint teisingai pasielgti, tereikia susisiekti su savo atliekų vežėju ir pasiteirauti, kur bus galima palikti eglutę. Atliekų vežėjai gyventojams sudaro galimybę eglutėmis atsikratyti civilizuotai. Jie iš anksto nurodo vietą, kur žmonės eglutes gali atnešti ir palikti.

„Tinkamas atliekų tvarkymas, aplinkos taršos mažinimas ir yra pati didžiausia paskata tinkamai tvarkyti Kalėdinių eglučių ir kitas atliekas“, – teigia D. Kazlauskienė.

Kviečia atiduoti perdirbimui

Išmetant nupuoštą vazone laikytą eglę ne tam sirtose vietose pamirštama, jog tai mūsų miško ekosistemos dalis. Iš gamtos pavogiama gyvųjų organizmų buveinė, CO2 filtras, todėl turintys galimybę eglę sugrąžinti į mišką ar bent sodą, prisideda prie gamtos gerovės. Persodinti medelį yra labai paprasta.

Yra ir kita alternatyva. Kaip aiškina Aplinkos ministerijos Atliekų departamento Atliekų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė D. Kazlauskienė, nupuoštos žaliaskarės gali būti ir perdirbtos.

„Gyventojai skatinami nupuoštas eglutes atiduoti perdirbti, kad jos galėtų būti naudingos ir toliau. Nupuoštas eglutes gyventojai ne vienerius metus kviečiami pristatyti į specialius didelės talpos konteinerius. Gyventojų patogumui šie konteineriai stovėdavo itin didelio žmonių srauto sulaukiančiose vietose prie prekybos centrų, kultūros ir kitų įstaigų, daugiabučių kiemuose. Atkreipiamas dėmesys į tai, kad šie konteineriai būdavo skirti tik eglutėms surinkti, todėl gyventojai buvo prašomi į juos nemesti kitų atliekų“, – informuoja Aplinkos ministerijos atstovė.

Gaminamas biokuras

Specialius konteinerius eglėms parūpina atliekų išvežėjai. Šiais metais taip pat vyks jau devintoji akcija „Kalėdinė eglutė - namų šilumai“, kurios metu sausio 5 – 14 dienomis gyventojai turės galimybę atiduoti savo Kalėdų eglę perdirbimui. Anot vienos atliekų tvarkymo įmonės, surenkančios atliekas dalyje Lietuvos, atstovų, akcija vykdoma jau 9 kartą. Surinktos eglės panaudojamos biokurui.

„Visos į specialius konteinerius atneštos eglutes bus išvežtos į biokuro gamybos įmonę, kur iš jų bus gaminamas ekologiškas biokuras. Lietuvos šilumos tiekėjai juo šildys gyventojų namus. Praeitais metais buvo surinkta 870 kubinių metrų medelių, iš kurių buvo pagaminta daugiau nei 87 kietmetrių biokuro“, – tvirtina atliekų vežimo įmonės atstovai.

Šiemet eglutes perdirbimui galės atiduoti Vilniaus, Vilkaviškio, Kazlų Rūdos, Kybartų, Širvintų, Šilutės, Šilalės, Pagėgių, Trakų, Lentvario, Lazdijų, Klaipėdos ir Šiaulių gyventojai.

Gyventojai raginami būti neabejingi tinakmam eglučių surinkimui ir nepalinkti žaliaskarių bet kur. Teisingai atsikratyti eglute labai paprasta. Tereikia susisiekti su savo atliekų vežėju ir pasiteirauti, kur bus galima palikti eglutę.