„Lietuva, – sako aplinkos viceministras Martynas Norbutas, – kaip ir visos ES šalys, kuriose rasta genetiškai modifikuotų petunijų ar jų sėklų, skubiai imasi veiksmų joms pašalinti iš rinkos.“ Toks sprendimas priimtas per vakar skubiai sušauktą Aplinkos bei Žemės ūkio ministerijų ir Valstybinės augalininkystės tarnybos prie ŽŪM specialistų pasitarimą. Vieningai nutarta, kad petunijų sėklų ir daigų pardavėjai turi pašalinti genetiškai modifikuotus augalus iš rinkos ir juos sunaikinti (sėklos bus grąžinamos tiekėjams).

Aplinkos ministerija primygtinai prašo tokių oranžiniais žiedais žydinčių petunijų jau įsigijusių žmonių jas sunaikinti ir pranešti, kur šių augalų įsigijo. Ši informacija padėtų nustatyti jų platinimo vietas ir užkirsti kelią jiems plisti. Pranešimų apie įsigytas oranžiniais žiedais žydinčias petunijas su jų nuotraukomis laukiama el. paštu info@am.lt.

Ryškiausias požymis, kad petunijos gali būti genetiškai modifikuotos, – oranžiniai žiedai. Specialistai siūlo atkreipti dėmesį į tas petunijų veisles, kurių genetinių modifikacijų yra nustatyta. Tai „Pegasus Orange“, „Pegasus Orange Morn“, „Pegasus Table Orange“, „Potunia Plus Papaya“, „Go!Tunia Orange“, „Bonnie Orange“, „Sanguna Salmo“, „Sanguna Patio Salmon“ ir „African Sunset“.

Valstybinės augalininkystės tarnybos specialistai, tikrindami augintojų ūkius, turgavietes ir gėlių prekybos vietas, atidžiau vertins siūlomų įsigyti gėlių įvairovę ir tai, ar tarp jų nėra genetiškai modifikuotų petunijų.

Olandijos genetiškai modifikuotų organizmų komisija, atlikusi pirminę studiją, konstatavo, kad genetiškai modifikuotos petunijos nekelia pavojaus žmonių ar gyvūnų sveikatai ir aplinkai.