Namas siejamas su skandalingu verslininku

Šlaito gatvėje esantis sklypas valstybinių institucijų patikrinimo sulaukia jau senai. Tai – kultūros paveldo apsaugos teritorija, tačiau namas rekonstruotas nesilaikant paveldosauginių reikalavimų. Dėl to teismas jau priėmė šeimininkams nepalankų sprendimą.

Lyg to būtų maža, aplink sklypą aptverta didžiulė teritorija, kuri iš tiesų yra valstybinė miško žemė. Tvora varžo visuomenės patekimą į valstybinį mišką. Dėl jos nugriovimo jau yra pradėti teisminiai ginčai, nes šeimininkai neįvykdė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos privalomojo nurodymo nugriauti tvorą per šešis mėnesius. Praėjus šiam terminui Statybų inspekcija kreipėsi į teismą.

Registrų centro duomenimis, namo savininkė yra Ieva Paulionytė, verslininkė, internete pristatoma, kaip įvairių įmonių, susijusių su vyninių ir restoranų verslu, direktorė. Tačiau moters valdomos įmonės siejasi su skandalingu verslininku Stepu Visockiu, kuris, GRYNAS.lt šaltinių teigimu, ir yra faktinis namo savininkas.

GRYNAS.lt šaltinių duomenimis, tikrasis namo savininkas yra ne vienam sostinės naktiniam klubui vadovavęs S. Visockis. Jis buvo siejamas su žinomais barais „Cash“, „Kotrynos vyninė“, tiesa, dabar dalis įmonių, kurias valdė S. Visockis, yra bankrutavusios. GRYNAS.lt žurnalistai, apsilankę prie namo Šlaito g. 20, matė, kaip pats S. Visockis išsirengęs iki pusės sklype pjauna žolę. Todėl būtų sunku patikėti, kad jis neturi nieko bendro su šiuo parduodamu namu.

Jau anksčiau S. Visockis kaltintas kultūros paveldo niokojimu Vilniuje. Šiuo metu Vilniaus miesto apylinkės teisme nagrinėjama byla ir jam pateikti kaltinimai dėl turto sugadinimo Vilniaus benediktinių vienuolyno pastate. Kaip įtariama, dar 2009 m. iš Vilniaus arkivyskupijos išsinuomojus šv. Kotrynos bažnyčioje esančias patalpas ir įsirengus kavinę „Kotrynos vyninė“, neteisėtai atlikti remonto darbai ir taip sunaikintas XVIII-XIX a. kultūros paveldas.

Ir tai dar ne viskas. Nemalonumų verslininkas turėjo ir dėl „Cash“ baro, Vilniaus gatvėje, kur buvo savavališkai įdėti didžiuliai langai. Dar 2014 metais Statybų inspekcija informavo, kad buvo surašytas privalomasis nurodymas: „Ne vėliau kaip iki 2015 m. sausio 1 d. savo lėšomis pašalinti savavališkos statybos (...) padarinius: demontuoti savavališkai pastatytus 5 vnt. plastikinius langus (iš jų 3 vnt. padidintus) ir 2 grupes po 2 kondicionierių blokus ant išorinės statinio sienos“.

Vis dėlto langai iki pat dabar nėra išardyti - Statybų inspekcijos nurodymas nėra įvykdytas. Taip pat verslininkas turėjo problemų dėl jau kitoje vietoje be leidimo rengiamos lauko kavinės. Taigi, Vilniaus paveldosaugininkai nuolatos turėjo reikalų su verslininku.

Milijonas už išdarkytą kultūros paveldą

Internete patalpintas skelbimas, kuriame parduodamas išdarkytas kultūros paveldo namas ir sklypas. Nors skelbime ir nėra rašoma, sklypą Šlaito gatvėje nusipirkusiam asmeniui turėtų atitekti ir visa šalia jo esanti nelegali tvora, mat ji sujungta su tvora, esančia privačioje žemėje.

Skelbime rašoma, kad namas yra 2014 metų statybos, giriamasi išskirtine vieta Vilkpėdės pušyne bei puikiu susisiekimu. Skelbiama, kad sklypo plotas yra 29 arai (nors iš tiesų nelegalia tvora yra aptvertas kur kas didesnis plotas), taip pat rašoma, kad sklypo paskirtis – galima mažaaukštė daugiabučių statyba iki 20 butų, nors tai kultūros paveldo zona.

Už šį objektą norima gauti milijoną ir šimtą tūkstančių eurų, 1 375 eurai už kvadratinį metrą.

Dėl tvoros teisminiai ginčai, o didžiąją dalį namo teks nugriauti

Namas su sklypu yra tikras problemų lizdas: dėl valstybinėje žemėje esančios tvoros vyksta teisminiai ginčai, o beveik visą namą apskritai teks nugriauti arba mokėti baudą kiekvieną dieną. Tai GRYNAS.lt patvirtino Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) Konsultavimo skyriaus vyriausioji specialistė Toma Kondrotaitė.

„Dėl tvoros Šlaito g. 20, 2016-03-02 buvo pateiktas ieškinys, prašant įpareigoti statytoją nugriauti 96 m. ilgio ir 1,6 m aukščio tvorą su vartais ir sutvarkyti statybvietę“, - laiške rašė T. Kondrotaitė.

Tačiau tvora yra mažiausias rūpestis. Parduodamas namas turės būti iš esmės pertvarkytas, kitaip teks kiekvieną dieną mokėti nustatyto dydžio įmoką: „Dėl statinio rekonstrukcijos Vilniaus apygardos teismo nutartimi buvo pakeistas Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimas: statytojas įpareigotas per 6 mėnesius po sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti savavališkos statybos padarinius: atstatyti pakeistą stogo konstrukciją – įrengti mažo nuolydžio šlaitinį stogą, nugriauti pastatytą antrą aukštą, atstatyti buvusias geltonų plytų, dekoruotų raudonomis, fasadines pastato sienas, nugriauti betoninių trinkelių aikštelę ir sutvarkyti statybvietę. Neįvykdžius įpareigojimo nustatytu terminu, statytojas įpareigotas mokėti po 28,96 eurus už kiekvieną uždelstą vykdymo dieną. Įvykdymo terminas– 2016-05-27.“

Skelbimas Šlaito g. 20

Pardavėjas tiesos nepasakė

GRYNAS.lt žurnalistė paskambino skelbime nurodytu telefono numeriu ir prisistačiusi galima pirkėja pradėjo klausinėti pardavėjo apie teisminius ginčus. Jis teisybės iš pradžių nepasakė. Vėliau žurnalistė prisistatė ir paklausė, kodėl pardavėjas apgaudinėja žmones, nuslėpdamas teisminius ginčus, tačiau aiškaus atsakymo išgirsti nepavyko. Be to, žmogus, pardavinėjantis namą, nesutiko prisistatyti žurnalistei.

Pateikiame pokalbio su pardavėju išklotinę.

- Kaip suprantu, dar yra parduodamas tas visas kotedžas?

- Taip, ten visas dvaras didžiulis.

- Anksčiau skaičiau spaudoje, kad ten tvora yra aptverta valstybinė žemė, ar problemų dėl to nėra?

- Ne. Jūs galit nusiimt tą tvorą, jeigu norit, jeigu pirksit. Kaip norit, galit daryti. Ten tiesiog buvo didelis miškas, kurį iškirtom, sutvarkėm, ten sutvarkyta teritorija ir tiek, o jokių pravažiavimų, praėjimų ten nėra, tai niekam nemaišo.

Sklypas Šlaito g. 20

- Tai ta tvora ten gali būti, gali nebūti. Nėra taip, kad būtinai ją nugriauti reikia?

- Taip.

- O dėl namo, aš skaičiau, kad ten yra kultūros paveldas, kad ten teismai vyksta, ar nėra teismų?

- Ne, nėra. Ten buvęs ligoninės pastatas.

- Tai ten problemų kažkokių teisinių nėra?

- Ne, yra leidimai jį nugriauti, perkonstruoti, galima statyti mažaaukštį daugiabutį. Arba galima pasilikt tą pastatą, bet tada reikia susimažinti aukštingumą. Ten antras aukštas yra šiek tiek per aukštai iškeltas.

- Iš tiesų tai jums skambina žurnalistė iš portalo DELFI. Iš to, ką aš žinau, mane sudomino, kaip jūs pardavinėt šitą tvorą ir namą. Kiek aš žinau, Statybų inspekcija dėl tvoros yra pasikreipusi į teismą ir yra pateiktas ieškinys, o jūs sakote, kad tvora gali būti, gali nebūti. Jūs pardavinėjat sklypą su nelegalia tvora, dėl kurios yra teisminis ginčas...

- Aš nepardavinėju tos tvoros, aš pardavinėju 29 arus, ten yra daugiau arų.

- O tai kaip bus su ta tvora?

- Tai nugriaus tą tvorą, nu ir kas. Aš nepardavinėju 80 arų, aš parduodu 29 arus.

- Ir dar vienas dalykas dėl namo, kurį jūs pardavinėjate. Gavau atsakymą iš Statybų inspekcijos, kad yra priimtas teismo sprendimas 2015 metų lapkritį: atstatyti pakeistą stogo konstrukciją, nuolydį, nugriauti antrą aukštą, atstatyti buvusias raudonų plytų sienas ir t.t. Ir reikalavimų neįvykdžius statytojas įpareigotas mokėti po 28 eurus už kiekvieną dieną, terminas yra gegužės 27. Tai kaip jūs pardavinėjat tokį namą, kur tiek daug nurodymų yra iškelta?

- Tai jūs pirksit tą namą, ar ko jūs norit nuo manęs?

- Aš noriu komentaro, ar čia normalu yra pardavinėti tokį namą, kai teismas yra nurodęs nugriauti net visą antrą aukštą?

- Kokio komentaro? Tai gerai, tai nusigriaus, ar matot, kad parašyta, kad gali būti vykdoma mažaaukštė statyba? Kas nusipirks, tas ir nusigriaus. O jums kas iš to, jūs man paaiškinkit?

- Aš domiuosi statybomis, o jūsų terminas jau labai greitai baigsis.

- Jūs pirksite, ar ką darysite? Ar jūs norite straipsnį parašyti?

- Aš nepirksiu jūsų namo, aš rengiu tekstą...

- Tai jūs pradžioje prisistatykite, o ne po to.

- O jūs man galite pasakyti, su kuo aš bendrauju?

- Aš neprivalau jums prisistatyti, nes nenoriu, kad jūs rašytumėte straipsnį.

- Palaukite, jūs įdėjote skelbimą ir jums žmonės skambina klausti informacijos ir jūs nepasakote žmonėms apie teismo sprendimus. Jūs man sakėte – nėra jokių teisminių ginčų, tai jūs apgaudinėjate žmones...

- Ne, mes neapgaudinėjame žmonių.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt. Garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.