Vilniuje pastatytas skaičiavimo centras, užimantis beveik 6000 kv. metrų plotą, yra vienas moderniausių tokio tipo skaičiavimo centrų Europoje. Iš viso į įrangą buvo investuota daugiau nei 2,5 mln. eurų. Brangiausiai – per milijoną eurų – kainavo skaičiavimo mašinos. Įdiegtos technologijos leidžia apdoroti iki 2 mln. vienkartinių pakuočių kasdien.

A. Butkevičius: po šio projekto įgyvendinimo būsime Europos dešimtuke

Skaičiavimo centro atidarymo renginyje apsilankęs premjeras Algirdas Butkevičius teigė, kad po šio centro atidarymo Lietuva taps lyderiaujanti Europos Sąjungoje.

„Man palieka labai gerą įspūdį, nes man pačiam ne vieną kartą teko įsikišti į tam tikrus ginčus dėl to projekto įgyvendinimo. Tai yra naujos technologijos, reiškia įmonė yra moderni. Lietuva dabar pagal pakuočių rūšiavimą, pakavimą, apskaitos turėjimą yra beveik paskutinė. Po šito projekto įgyvendinimo, aš manau, kad Europoje būsime pirmame dešimtuke, o po trijų metų tikriausiai penketuke“, - GRYNAS.lt sakė A. Butkevičius.

Paklaustas, ar realu įgyvendinti tikslą, apie kurį šnekėjo ministras K. Trečiokas – surinkti 90 proc. pakuočių iki 2025 metų, premjeras teigė, kad reikia didinti žmonių sąmoningumą: „Jeigu yra tikslas, mes turime įgyvendinti. Manau, kad dar viena programa turėtų būti kaip socialinė reklama. Vis tiek apie tai reikia visuomenei aiškinti, didinant žmonių sąmoningumą. Tikiuosi, kad žmonių sąmoningumas pastaruoju metu keičiasi į gerąją pusę dėl to, kad pasaulis vystosi didžiuliais tempais ir Lietuva į tą tempą tikrai įsirašo.“

Be to, A. Butkevičius šio projekto sėkmės neįsivaizduotų be atsakingo verslo pastangų.

„Naujosios užstato sistemos dėka galime drąsiai lygiuotis į Vakarų Europos ir Skandinavijos šalis. Tačiau svarbiausia, kad siekiame ne tik formaliai įgyvendinti aplinkosauginius tikslus, bet ir patys norime gyventi švaresnėje ir gražesnėje Lietuvoje. Šis modernus skaičiavimo centras – puikus pavyzdys, parodantis atsakingą verslo požiūrį į aplinkos taršos problemas. Neabejoju, kad jau įsibėgėjanti užstato sistema duos apčiuopiamą naudą visai valstybei ir kiekvienam jos piliečiui“, – atidarymo renginyje kalbėjo Ministras Pirmininkas.

Aplinkos ministras: viskas turi veikti kaip viena sistema

Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas GRYNAS.lt teigė, kad tikisi, jog centras veiks taip, kaip per atidarymo demonstraciją, tačiau dar svarbiau, kad veiktų visa bendra sistema.

„Demonstracinis dalykas yra demonstracinis. Tikiu, kad tai veikia ir veiks, o toliau kiti dalykai, organizaciniai dalykai, kaip tai efektyviai bus išnaudojama, kaip visa sistema veiks. Atskiri vienetai: atskiras taromatas, atskira parduotuvė, atskiras centras – viskas gerai. Dabar tai turi suveikti, kaip sistema“, - sakė K. Trečiokas.

Ministras teigė, kad iki 2025 metų planuojama surinkti iki 90 proc. pakuočių. Paklaustas, kuo paremtas toks skaičiavimas, K. Trečiokas teigė, kad kitos šalys tokį procentą pasiekia: „Mes esame įpareigoti Europos Sąjungos direktyvų. Manau, kad realu yra pirmus metus surinkti 55-60 proc., bet po to kiekvienas didesnis procentas bus vis sunkiau pasiekiamas. Realu bus tada, kai mes visi vienodai suprasime: ir vartotojas, ir tas sistemos dalyvis - nuo eilinio gyventojo iki verslo. Yra realu. Maždaug tokius procentus pasiekia kiti.“

Kainavo 7 milijonus eurų

VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ vadovas Gintaras Varnas GRYNAS.lt teigė, kad centras intensyviai pradės dirbti tik nuo vasaros, o jo įrengimas atsiėjo 7 milijonus eurų.

„Šiandien yra ta diena, kai skaičiavimo centras yra jau parengtas darbui, bet jis dar nepradėjo darbo. Ir dabar laukiame ir žinome, kad rytoj ir kitą savaitę pradės važiuoti automobiliai, kurie atveš pakuotes. Žinoma, bus įsibėgėjimas, kiekiai pradžioje bus mažesni ir užteks vienos pamainos dirbti su tokiais kiekiais, bet nuo gegužės mėnesio neabejojame, kad reikės dviejų pamainų, o nuo birželio – liepos mėnesio gamykla tam, kad suspėtų, turės dirbti trimis pamainomis“, - sakė G. Varnas.

Pasak pašnekovo, centro įrengimas kainavo apie 7 milijonus: „Visas šis skaičiavimo centras kainavo apie 7 milijonus eurų: apie 4 milijonus eurų kainavo pastato statybos ir dar apie 2,5 milijono kainavo įranga.“

Paklaustas, ar sklandus buvo pirmasis sistemos veikimo mėnesis, pašnekovas išvardijo skaičius, kiek pakuočių jau surinkta: „Sistema veikia. Per praeitą savaitgalį buvo surinkta vienkartinių pakuočių 100 tūkstančių vienetų, iki šiol taromatais surinkta 2 milijonai vienetų. Gyventojai naudojasi, jau yra 500 tūkstančių kartų pabandyta pasinaudoti taromatais, tiek kvitų išspausdinta.“

Viešąją įstaigą „Užstato sistemos administratorius“, diegiančią bei prižiūrinčią visą vienkartinių gėrimų pakuočių užstato sistemą šalyje, įsteigė Lietuvos aludarių gildija, Lietuvos prekybos įmonių asociacija ir Lietuvos natūralaus mineralinio vandens gamintojų asociacija. Steigėjų nariai į rinką išleidžia apie 80 proc. visų užstato sistemoje dalyvaujančių pakuočių.

VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ valdybos pirmininkas Saulius Galadauskas, pabrėžė verslo vaidmenį tausojant Lietuvos aplinką.

„Mes jaučiame pareigą rūpintis mūsų šalimi, visuomene ir Lietuvos gamta. Diegdami visą sistemą – tiek plėsdami taromatų tinklą, tiek įrengdami šį skaičiavimo centrą – siekėme, kad ji būtų kuo patogesnė gyventojams, o taip pat ir kitiems jos dalyviams – gamintojams, importuotojams, prekybininkams. Šiandien pagrįstai galime didžiuotis šiuo skaičiavimo centru, kuris dar labiau priartina mus prie tokios Lietuvos, kokią norime matyti,­ – švaresnės, gražesnės ir modernesnės“, – sakė S. Galadauskas.

Skaičiuojama, kad kasdien į centrą pakuotes atgabens 35 sunkvežimiai, o šiltuoju metų laiku, kai gyventojai suvartoja daugiau gaiviųjų ir silpnųjų alkoholinių gėrimų, tarą pristatys apie 60 sunkvežimių. Šiltuoju sezonu skaičiavimo centre darbas vyks net trimis pamainomis, bus įdarbinta apie 90 darbuotojų.