„Muzikiniu protestu siekiame atkreipti visuomenės, valdžios, žiniasklaidos dėmesį į vis įžūlėjantį tylų vaizdingų pakrančių privatizavimą bei išsaugoti vilniečiams Salotės ežero pakrantę, bebaigiamą apjuosti metalinėmis tvoromis. Nors Konstitucija vidaus vandenis priskiria valstybės nuosavybei, o pakrančių savininkai įpareigoti jas palikti prieinamas visiems, kaip grybų po lietaus dygstančių statinių ir aptvertų privačių paplūdimių nestabdo nė už pakrančių tvoras padidintos baudos“, - stebisi Pilaitės gyventoja Susivienijimo Žali.LT koordinatorės pavaduotoja Virginija Vingrienė.

Anot žaliosios aktyvistės, turime pagaliau užkirsti kelią šiam nevaržomam cinizmui, atimančiam iš mūsų galimybę prieiti prie vandens telkinių. „Jei savo protestu ir nesustabdysime jau privatizuotame sklype šalia Salotės ežero suplanuotų statybų, tai bent išsaugosim likusį laisvą paplūdimį ir užkirsime kelią tolimesnei neatsakingai savivaldybės sprendimų praktikai slapta atimti iš visuomenės laisvus pakrančių ruožus“, - įsitikinusi V. Vingrienė.

Miestiečių pamėgto Salotės ežero visuomenei beliko prieinamas tik labai nedidelis ruoželis. Žalieji ragina savivaldybę netingėti ir prisiimti atsakomybę bent už šio ruožo priežiūrą, nes viena iš savivaldybės funkcijų ir yra viešų erdvių tvarkymas ir palaikymas prieinamų visiems, užuot jas nuolat išparduodant ir siaurinant miestiečių gyvenimo erdvę.

Kaip teigia Pilaitės bendruomenės aktyvistė Vanda Sakalauskienė, pakrantes privatizavę asmenys atima iš visuomenės gamtos plotus ar pareikalauja užmokesčio už lankymąsi juose: „Jei privačiu pliažu pavirstų paskutinis laisvas pakrantės kampelis, nukentėtų ne tik pilaitiškiai, bet ir ežerą pamėgę kitų rajonų gyventojai. Iš mažas pajamas gaunančių žmonių būtų visiškai atimta galimybė maudytis ir ilsėtis gamtoje“, - įspėja pilaitiškė.

Renginys vyks Pilaitės pakraštyje šalia Salotės ežero. Daug metų karštą vasaros dieną ežero vėsa gaivinęsi miestiečiai, norintys išsaugoti miesto paplūdimį, kviečiami susirinkti šalia gelbėtojų bokštelio, palaikyti ežero išsaugojimą ir pasiklausyti muzikos.

Akcijos dalyvius palaikys pilaitiškių, profesionalių muzikantų, tarp kurių bus ir žinomų garsių atlikėjų, koncertas. Dainuos operos solistas, vienas grupės El Fuego narių Jonas Sakalauskas, smuikuos Indrė Skuminienė, savo autorinius kūrinius atliks bardai Vanda Sakalauskienė ir Donatas Mačiulis. Akcija ir koncertas prasideda gegužės 11 d. (pirmadienį) 19.00 val.