Pasak Gražutės regioninio parko direktoriaus Gedo Kukanausko, Šventosios upės atkarpa tarp Antalieptės ir Dusetų buvo pasirinkta todėl, kad tai bene tinkamiausia ir ilgiausia upė Zarasų rajone, tinkama lašišinėms žuvims augti ir veistis.

„Pastaruosius 2 metus šioje vietoje buvo įveisiami paauginti margieji upėtakiai, kurių jau paleista daugiau kaip 6000 vnt. Margųjų upėtakių įveisimas bus tęsiamas ir šiais metais. Šlakiai, kuriuos paleisime, šiemet sveria nuo 1 iki 3 kg. ir jau šiemet kiekviena patelė turėtų išneršti ne mažiau kaip 4000 – 6000 ikrelių. Turime suvokti, kad kiekvienas išsaugotas šlakis didins šių žuvų populiaciją ir užtikrins natūralią jų populiaciją. Aktyviai bendraujame ir dirbame su vietos bendruomenėmis, todėl tikime, kad bendruomenių nariai prisidės prie šių žuvų išsaugojimo. Ši upės atkarpa taps tokia pati žuvinga, kokia buvo prieš 30 – 40 metų. Tikimės, kad kiekvienas museliautojas čia galės puikiai praleisti laiką ir pasidžiaugti puikiais laimikiais“, - sakė G. Kukanauskas.

Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto docentas Egidijus Bukelskis teigė, kad šlakis - tai Margojo upėtakio forma, kuri ganytis ir subręsti išplaukia į jūrą, o kiekvieną rudenį grįžta neršti į upes.

„Tai iš esmės ta pati rūšis, todėl, pavyzdžiui, šlakio patelei neradus patinėlio ikrus gali apvaisinti ir margojo upėtakio patinėlis. Reikia nepamiršti, kad 1961 metais pastačius Antalieptės hidroelektrinę buvo sunaikinta keli kilometrai idealių lašišinių žuvų nerštaviečių, todėl žmogus privalo bent kažkiek stengtis kompensuoti šią gamtai padarytą žalą“, - sakė docentas.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas pažymėjo, kad šie šlakiai Žuvininkystės tarnybos prie LR žemės ūkio ministerijos Žuvivaisos skyriaus Žeimenos poskyryje buvo auginti kaip gėlavandeniai reproduktoriai dirbtinėmis sąlygomis, todėl jiems migravimo instinktas gali būti užslopintas. „Kyla daug abejonių ar šios žuvys apskritai migruotų į jūrą, todėl neatsitiktinai nuspręsta jas paleisti į vieną iš projekto „Žvejybos rojus“ upių atkarpų“, - sakė V. Graičiūnas.

Pagal naujai rengiamus Mėgėjų žvejybos vidaus vandenyse taisyklių pakeitimus žvejyba Šventosios upės atkarpoje nuo Antalieptės HE tv. iki Sartų ež. galima paleidžiant visus marguosius upėtakius ir šlakius, o nusprendusiems žuvį pasiimti teks sumokėti virš 600 eurų siekiančias baudas.

Šiais metais vandens telkiniai, patenkantys į „Žvejybos rojaus“ teritoriją,  bus įveisiami lydekomis, sterkais, šamais, lynais ir margaisiais upėtakiais.